3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHOINKOWE GRUSZKI


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

SKŁADNIKI

  • 1500 g gruszek, twarde (8sztuk)
  • 150 g bakalii
  • 100 g cukru
  • 1 białko

SYROP CUKROWY

  • 700 g cukru
  • 1200 g wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 goździków

CIASTO PÓŁKRUCHE

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła, miękkiego
  • 30 g śmietany, 18% tłuszczu, kwaśna
  • 2 żółtka
  • 6 g cynamonu, mielonego
  • 1 szczypty soli

LUKIER

  • 200 g cukru
  • 1 białko
  • 5 kropli soku z cytryny
  • barwnik zielony i czerwony
  • cukrowe ozdoby ,posypki, do posypania choinek
  • 6
    2h 15min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    GRUSZKOWE CHOINKI
  1. 1.Do naczynia miksujacego włożyc wszystkie składniki na syrop cukrowy. 10min./VAROMA/obr.2
    2.Gruszki obrać pozostawiając ogonki. Wyciąć gniazda nasienne i podciąć doły gruszek by równo stały.
    3.Do gotowego syropu włożyć koszyczek i umieścić w nim 4 szt. gruszek 8-10min./VAROMA/obr.2 ( po zrobieniu pierwszej partii wkładamy pozostałe 4 gruszki - czynność powtarzamy)
    4.Ugotowane gruszki przełożyć do wody z lodem do momentu wychłodzenia. Wyjmujemy na sito żeby obeschły.
    5.Bakalie zalać na chwilę częścią syropu po gotowanych gruszkach by zmiękły po czym odcedzić.
    6.Do suchego naczynia włozyć 100g cukru, zmielić na puder 20s/obr.10
    7.Do naczynia miksującego z cukrem pudrem włożyc mąkę, sól i cynamon 10s/obr.6 nastepnie włożyc resztę składników na ciasto i wlączyć INTERWAŁ 2min.
    8.Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
    9.Zimne ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm, następnie pokroić na paski o szerkości około 2 cm. a z części wyciąć szklanką krążki na spód gruszki.
    10.Wysuszone gruszki obtoczyć w cukrze i obtoczyć paskami z ciasta zacznając od ogonka w dół, dobrze dociskając do gruszki.Miejsce po gniazdach nasiennych faszerujemy bakaliami i zaklejamy ciastem (krążkami).
    11.Gruszki owinięte ciastem włożyć do lodówki na 30 min.
    12.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    13.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy gruszki białkiem.
    14.Gruszki piec 10 min. w tem.200 st.C , następnie zmniejszamy temperture do 180 st. C i pieczemy przez 10-15 minut.
    15. Upieczone gruszki pozostawić do wystudzenia.
  2. LUKIER
  3. 1. Do czystego i suchego naczynia wsypac cukier 20s/obr.10
    2. Dodać białko i sok z cytryny 10s/obr.6
    3. Lukier podzielić na dwie części i do każdej z nich dodajemy odpowiedzia ilość barwnika ( ilość barwikna użytego do lukru jest uzależniona od naszych preferencji, im więcej tym mocniejsze zabarwienie lukru)
    4. Wystudzone gruszki lukrujemy za pomocą pędzelka i posypujemy ozdobami
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy