thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 12/18/19
zmieniono dnia: 12/19/19

Składniki

SKŁADNIKI

  • 1500 g gruszek, twarde (8sztuk)
  • 150 g bakalii
  • 100 g cukru
  • 1 białko

SYROP CUKROWY

  • 700 g cukru
  • 1200 g wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 goździków

CIASTO PÓŁKRUCHE

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła, miękkiego
  • 30 g śmietany, 18% tłuszczu, kwaśna
  • 2 żółtka
  • 6 g cynamonu, mielonego
  • 1 szczypty soli

LUKIER

  • 200 g cukru
  • 1 białko
  • 5 kropli soku z cytryny
  • barwnik zielony i czerwony
  • cukrowe ozdoby ,posypki, do posypania choinek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    GRUSZKOWE CHOINKI
  1. 1.Do naczynia miksujacego włożyc wszystkie składniki na syrop cukrowy. 10min./VAROMA/obr.2
    2.Gruszki obrać pozostawiając ogonki. Wyciąć gniazda nasienne i podciąć doły gruszek by równo stały.
    3.Do gotowego syropu włożyć koszyczek i umieścić w nim 4 szt. gruszek 8-10min./VAROMA/obr.2 ( po zrobieniu pierwszej partii wkładamy pozostałe 4 gruszki - czynność powtarzamy)
    4.Ugotowane gruszki przełożyć do wody z lodem do momentu wychłodzenia. Wyjmujemy na sito żeby obeschły.
    5.Bakalie zalać na chwilę częścią syropu po gotowanych gruszkach by zmiękły po czym odcedzić.
    6.Do suchego naczynia włozyć 100g cukru, zmielić na puder 20s/obr.10
    7.Do naczynia miksującego z cukrem pudrem włożyc mąkę, sól i cynamon 10s/obr.6 nastepnie włożyc resztę składników na ciasto i wlączyć INTERWAŁ 2min.
    8.Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.
    9.Zimne ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm, następnie pokroić na paski o szerkości około 2 cm. a z części wyciąć szklanką krążki na spód gruszki.
    10.Wysuszone gruszki obtoczyć w cukrze i obtoczyć paskami z ciasta zacznając od ogonka w dół, dobrze dociskając do gruszki.Miejsce po gniazdach nasiennych faszerujemy bakaliami i zaklejamy ciastem (krążkami).
    11.Gruszki owinięte ciastem włożyć do lodówki na 30 min.
    12.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    13.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy gruszki białkiem.
    14.Gruszki piec 10 min. w tem.200 st.C , następnie zmniejszamy temperture do 180 st. C i pieczemy przez 10-15 minut.
    15. Upieczone gruszki pozostawić do wystudzenia.
  2. LUKIER
  3. 1. Do czystego i suchego naczynia wsypac cukier 20s/obr.10
    2. Dodać białko i sok z cytryny 10s/obr.6
    3. Lukier podzielić na dwie części i do każdej z nich dodajemy odpowiedzia ilość barwnika ( ilość barwikna użytego do lukru jest uzależniona od naszych preferencji, im więcej tym mocniejsze zabarwienie lukru)
    4. Wystudzone gruszki lukrujemy za pomocą pędzelka i posypujemy ozdobami

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

CHOINKOWE GRUSZKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: