3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Budyń jaglany


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Na budyń:

  • 25 gramów gorzkiego kakao lub karobu
  • 550 gramów mleka roślinnego, (ryżowe, owsiane, sojowe)
  • 120 gramów daktyli suszonych
  • 30 gramów masła lub oleju kokosowego
  • 1 szczypty soli
  • ewentualnie cukier do smaku
  • 90 gramów kaszy jaglanej
5

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia miksującego wsypać kaszę jaglaną i podprażyć 1,5 min/100stopni/obr.1.

  2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru i gotować 15min/100stopni/obr. 2. Naczynie przykryć koszyczkiem lub uchyloną ze skosa miarką - kasza lubi kipieć, nie należy odchodzić w tym czasie daleko od Thermomixa.

  3. Ugotowaną masę spróbować co do słodkości, ewentualnie dosypać cukru do smaku i zmiksować 1min./obr.10.

  4. Budyń przelać do kokilek lub miseczek i jeść na ciepło, kasza lubi dość szybko tężeć.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mi smakował. Zgodnie z podpowiedziami...

    Zgłoszony przez Sekulanka na listopada 14, 2017 at 19:15.

    Mi smakował. Zgodnie z podpowiedziami zmniejszyłam ilość kakao (20g) oraz daktyli (80g). Obawiałam się goryczki więc przed wszystkim przelałam wrzątkiem i wyprażyłam na patelni. Goryczki nie było. Jest troszkę zamulający ale chyba z kaszy jaglanej nie da rady uzyskać normalnego budyniu 100%. Fajny, zdrowy zamiennik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Debiut z budyniem jaglanym, polcam, dodałam malin...

    Zgłoszony przez Mery na marca 31, 2017 at 11:25.

    Debiut z budyniem jaglanym, polcam, dodałam malin ze słoika tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny pomysł, a efekt

    Zgłoszony przez Michalina1964 na kwietnia 26, 2016 at 18:41.

    Fantastyczny pomysł, a efekt końcowy godny polecenia .Przepyszny-zastosowałam mleko kokosowe z puszki i podałam z malinami.Dziekuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dodaję 15 g karobu i 1

    Zgłoszony przez Agata Michaud na lutego 17, 2016 at 19:52.

    ja dodaję 15 g karobu i 1 lyżkę kakao, na słodkość tylko kilka daktylów lub banana i daktyla.

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ogólnie dobry ale wyszedł mi

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lutego 5, 2016 at 22:26.

    Ogólnie dobry ale wyszedł mi zbyt gęsty, następnym razem dodam więcej mleka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis świetny.

    Zgłoszony przez Masełko na grudnia 18, 2015 at 14:17.

    Przepis świetny. Zmodyfikowałam go trochę dla dziecka, bez karobu i kakao oraz dużo mniej daktyli. Jest pyszny i zdrowy  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serdecznie polecam, budyń

    Zgłoszony przez Mini na września 25, 2015 at 21:59.

    Serdecznie polecam, budyń jest pyszny, wspaniale kremowy również na zimno tmrc_emoticons.) jak poprzedniczki zredukowałam ilość karobu do 15 g i daktyli do 6 sztuk. Dodałam również mleko kokosowe, ale to opcja dla łasuchów i stalowych żołądków, deser jest dość ciężki, jeśli się zdecydujecie, myślę, że maksymalnie 100 gram można spokojnie dodać, bez efektu tłustości tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy nieprzepłukana kasza

    Zgłoszony przez wyborcza27 na kwietnia 26, 2015 at 22:25.

    A czy nieprzepłukana kasza nie ma goryczy? Ja gotując tradycyjnie prażę, płuczę wrzątkiem i dopiero gotuję. Czy tu wystarczy jedynie prażenie bez płukania wodą?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo męczący. Niestety

    Zgłoszony przez karolina.kietlinska na marca 22, 2015 at 20:10.

    Bardzo męczący. Niestety nawet nie zjedliśmy go do końca, tak jakby zbyt kakaowy, zbyt ciężki. Na prawdę lubię zdrową żywność, ale drugi raz go nie zrobię.

    karola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny! Idealny by

    Zgłoszony przez Cameronka na marca 16, 2015 at 23:17.

    Fantastyczny! Idealny by przemycić dziecku jaglankę tmrc_emoticons.-) Zajadamy go całą rodziną.

    Ja dodaję banana i czasem dorzucę kilka daktyli. Nie dosładzam, nie solę i zmniejszam ilość karobu do ok 15g. Mój roczny synek uwielbia ten podwieczorek tmrc_emoticons.-)

    Dzięki za ten cudny przepis!

    Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam dziś kolejny raz ten

    Zgłoszony przez nathalie_m na lutego 22, 2015 at 08:58.

    robiłam dziś kolejny raz ten budyń i wyszedł jeszcze lepszy - daktyli dałam o połowę mniej...no i okazało się, że ostatnio zapomniałam zmiksować kaszę, więc miałam ją w kuleczkach tmrc_emoticons.) teraz jest gładki krem - obie wersje pycha! zdecydowanie mój ulubiony budyń!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Każdy przepis z jaglanej

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 22, 2015 at 11:00.

    Każdy przepis z jaglanej kaszy jest niesamowity - budyń przepyszny!

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszny budyn, wlasnie

    Zgłoszony przez nathalie_m na stycznia 22, 2015 at 07:24.

    przepyszny budyn, wlasnie zrobilam na sniadanie z pierwszego, wlasnego mleka ryzowego...tmrc_emoticons.) Mialam juz jedne spotkanie z kasza jaglana (ugotowana kasza i suszone owoce), ale nie moge go zaiczyc do udanych.. jednak budyn - zagosci u mnie na stale tmrc_emoticons.) dziekuje za przepis

    p.s. na przyszlosc dodam mniej daktyli, bo wyszlo dla mnie troche za slodkie, ale to kwestia gustu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fan-ta-sty-czny efekt

    Zgłoszony przez Agary na listopada 18, 2014 at 20:30.

    Fan-ta-sty-czny efekt końcowy! To mój debiut z kaszą jaglaną i bardzo udany! Jestem zachwycona! Dziękuję za przepis. Z uwag: 25 g kakao wydaje mi się za dużo - było za mocno czuć; cukier/słodycz - jak najbardziej wskazana (u mnie miód i odrobina wanilii). 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się że Wam smakuje. Ja

    Zgłoszony przez dorciab1 na października 13, 2014 at 11:59.

    Cieszę się że Wam smakuje. Ja też często go robię!!! W ten sposób przemycam dzieciom kaszę jaglaną.

    Dorota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam  naprawde pyszny

    Zgłoszony przez aldicym na kwietnia 7, 2014 at 21:49.

    Polecam  tmrc_emoticons.) naprawde pyszny budyń, w mojej wersji było mniej daktyli  i 2 łyżeczki miodu.  Pychotka.

    Aldona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • już zrobione i potwierdzam

    Zgłoszony przez Agata Michaud na lutego 19, 2014 at 09:07.

    już zrobione tmrc_emoticons.) i potwierdzam bardzo smaczne tmrc_emoticons.) z braku daktyli zrobiłam z dodatkiem fig i dodałam je pod sam koniec tylko do zmiksowania, a gotowałam kasze z mlekiem na prędk.1 i nic specjalnie nie kipiałotmrc_emoticons.;) 

    pozdrawiam i polecam zdrowy i pyszny deser, który nie tylko dzieciom smakuje tmrc_emoticons.)

     

     

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł! Bardzo lubię

    Zgłoszony przez jormal_007 na lutego 7, 2014 at 00:55.

    Super pomysł! Bardzo lubię kaszę jaglaną i często ją gotuję ale na wodzie  tmrc_emoticons.)  

    Jola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uprzedziłaś mnie bo też

    Zgłoszony przez Agata Michaud na stycznia 31, 2014 at 11:29.

    Uprzedziłaś mnie tmrc_emoticons.) bo też właśnie miałam umieszczać czekoladowy budyń z kaszy jaglanej tmrc_emoticons.) 

    ja czasami robię go na wodzie- i też smaczny wychodzi, i nie prażę kaszy tylko przepłukuję ją wcześniej wodą. Spróbuję wg Twojego przepisutmrc_emoticons.)

    pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze