
- TM 6
- TM 5
- TM 31
- TM 21
Składniki
Wegetariańskie Burrito z Jackfruit, czerwoną fasolą i guacamole
- 330 g awokado
- 20 g liści kolendry, świeżych, łodygi kolendry zostawić na później
- 1 papryczka chilli, lub płatków chilli
- 2 łodyżki szczypiorku, świeżego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty pieprz, mielony
- 120 g cebuli
- 20 g oliwy z oliwek
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki 2 cm
- 60 g selera, pokrojonego na kawałki 2 cm
- 1 czerwona papryka, pokrojonej na kawałki 2 cm
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczek papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczek papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczek cynamonu, mielonego
- 1 łyżeczek kmin rzymski, mielony
- 1 puszki pomidorów
- 1 puszki ciecierzycy
- 1 puszki fasoli czerwonej Kidney
- 1 puszki młodego jackfruit, z zalewy pokrojonego na kawałki 1 cm
- 1 łyżeczek soli
- 1 łyżeczek pieprzu, mielonego
- 8 płatów tortilli pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Umieść awokado, liście kolendry, szczypiorek, sok z limonki, chili, sól i pieprz w misce, a następnie zmiksuj przez 15 sek./prędkość 5. Zeskrob boki miski szpatułką, a następnie ponownie zmiksuj przez 10 sek./prędkość 5. Przełóż do miski i odstaw. Wyczyść miskę.
- Chilli z jackfruita i fasoli
Umieść oliwę, cebulę, marchewkę, seler, paprykę, pieczarki, czosnek i odłożone łodygi kolendry w misce, a następnie posiekaj przez 4 sek./prędkość 4. Zeskrob boki miski szpatułką, a następnie gotuj przez 5 min./100°C/prędkość . - Dodaj chili w proszku, paprykę, cynamon i kmin, a następnie gotuj przez 1 min./100°C/prędkość .
- Dodaj pomidory, jackfruita, ciecierzycę i fasolę, wymieszaj szpatułką, a następnie gotuj przez 15 min./100°C//prędkość 0,5.
- Pod koniec tego czasu podgrzej tortille zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dopraw chili solą i pieprzem.
Udekoruj chili dodatkowymi listkami kolendry, a następnie podawaj z podgrzanymi tortillami i odłożonym puree z awokado.
Pikantne purée z awokado
Porady
Jackfruit to idealny składnik, aby nabrać mnóstwa smaku i nadać potrawom objętość i teksturę.
W tym daniu jednogarnkowym jest on łączony z chili i przyprawami, a podawany z pikantnym, gładkim i bogatym puree z awokado na wierzchu tortilli.
Młody jackfruit nie jest tak słodki jak dojrzały jackfruit i jest używany w pikantnych potrawach, aby odtworzyć teksturę mięsa, często rozdrobnionego.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Seler bulwa czy naciowy?