3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta na słono z porem, szynką i fetą


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Sos

  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Farsz

  • suszony tymianek
  • pieprz
  • 100 g fety
  • 400 g szynki
  • 2 pory

ciasto

  • opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto, fasz + sos
  1. Ciasto:

    do Closed lid dodać wszytskie składniki na ciasto, czas 2 min, obr Dough mode. ciasto powinno sie lepić (jeśli nie będzie dodać wodę). Następnie z ciasto uformować kulkę, zawinąc w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

    Farsz:

    Umyć pory, pociąć na kawałki, włożyć do Closed lidi zmiksować 5 sek/ No counter-clockwise operation / obr. 5. Dodać oliwę i włączyć 12 min / 100' / Counter-clockwise operation / Gentle stir setting dodając szynkę (opcjonalnie można farsz usmażyć na patelni)

     

    sos:

    założyć motylek, dodać do Closed lid śmietanę i jajka obr 4 czas 30 s

     

    W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180' i rozwałkować ciasto i przełożyć na formę do tarty. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok 15-20 min

    następnie na podpieczone ciasto dajemy farsz (por+ szynka), wylewamy sos śmietanowo- jajeczny, nakładamy pokrojoną fetę w kostkę i posypujemy suszonym tymiankiem. Pieczemy jeszcze ok 20 min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

można podawać z sałatką, rukolą jak i samą


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ale pierś surową ?  

    Zgłoszony przez Beatapanicz na kwietnia 19, 2016 at 22:46.

    ale pierś surową ?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tarta rewelacja, trochę

    Zgłoszony przez TheMargolcia na kwietnia 17, 2016 at 15:12.

    Tarta rewelacja, trochę zmodyfikowałam dodatki: dodałam do para świeże liście szpinaku i zamiast szynki dodałam pierś z kurczaka (bo nie miałam szynki). 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze