3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi leniwe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Pierogi leniwe

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 300 g twarogu
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć ser twarogowy, jajko, mąkę i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 40 s/obr. 3. Przełożyć na talerz, przykryć i zostawić na 30 minut. W tym czasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować.
    2. Podzielić ciasto na części, na nie klejącej się powierzchni uformować wałki (Ø 2 cm). Pokroić na kawałki o grubości 1-2 cm. Do gotującej się wody wsypać 2 łyżeczki soli, gotować pierogi 7-8 minut. W międzyczasie przygotować dodatki.
    3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 2 min/Varoma/obr. 1.
    4. Dodać cukier i tartą bułkę, podsmażyć 4 min/100°C/obr. 2.
    5. Pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i posypać zasmażką z tartej bułki. Danie podawać na gorąco.
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • nie przeczytalam komentarzy i tak z biegu zrobilam...

    Zgłoszony przez cyrena na marca 4, 2017 at 21:27.

    nie przeczytalam komentarzy i tak z biegu zrobilam z tego przepisu. twarde i gumowate. maki powinno byc max 150g. leniwe powinny byc lekkie jak chmurka. niezjadliwe, dla tych, co znaja smak i teksture oryginalnych, babcinych leniwych. bardzo sie rozczarowalam :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie leniwe wyszły twarde i jak dla mnie...

    Zgłoszony przez BluePapryka na lutego 15, 2017 at 14:06.

    Faktycznie leniwe wyszły twarde i jak dla mnie są pyszne :-P Właśnie takie jakie lubię

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • UWAGA!!!...

    Zgłoszony przez Patti na grudnia 23, 2016 at 10:35.

    UWAGA!!!

    W przepisie jest błąd. Za duża ilość mąki co powoduje, że nie da się tego jeść. Za twarde. Max 170-180 g mąki.

    Skonsultowane z 20-letnim mistrzem kucharskim. Smak ogólnie dobry.


    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wydaje mi sie że jest zbyt dużo mąki do ilosci...

    Zgłoszony przez so137nia na października 27, 2016 at 14:26.

    Wydaje mi sie że jest zbyt dużo mąki do ilosci twarogu. Mi wyszłe takie twarde że nikt nie chciał je jeść:((( Z uwagi że rodzinka nastawiła się na pierożki leniwe więc zrobiłam je jeszcze raz, ale z dużo miejszą ilością mąki i wyszły bardzo dobre!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • angela napisał:...

    Zgłoszony przez beti.no na października 21, 2016 at 17:11.

    angela napisał:

    Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale strasznie twarde i "mączne" wyszły mi te leniwe. A taką miałam ochotę na nie...




    Mi tez takie wyszly :sad:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lepsze niż te, które robiłam

    Zgłoszony przez mima_2 na października 6, 2016 at 15:11.

    Lepsze niż te, które robiłam tradycyjnie, ale jeszcze nie takie jak robiła moja babcia. Rzeczywiście są zbyt twarde. Spróbuję z tego drugiego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi bardzo smakuja pomimo ze

    Zgłoszony przez agabak na sierpnia 26, 2016 at 17:28.

    A mi bardzo smakuja pomimo ze sa twardawe za to ze ktore polecacie z ksiazki Radosc gotowania mi nie smakowaly wogole nie czuc w nich sera

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u mnie dokładnie takie

    Zgłoszony przez JoaPaj na kwietnia 20, 2016 at 17:01.

    u mnie dokładnie takie same...twarde i mączne...następnym razem spróbuję zwiększyć ilość twarogu...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Strasznie twarde. Jednak

    Zgłoszony przez Szpeja na kwietnia 16, 2016 at 22:36.

    Strasznie twarde. Jednak przepis z radosci gotowania rzadzi  :D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • potwierdzam fakt, że wychodzą

    Zgłoszony przez violka72 na marca 11, 2016 at 19:06.

    potwierdzam fakt, że wychodzą twarde. Następnym razem wypróbuje polecany w komentarzach przepis. I nauczka na przyszłośc, by czytać komentarze :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Twarde.. cóż nauczka, żeby

    Zgłoszony przez Anna Szczęśniak na marca 3, 2016 at 16:42.

    Twarde.. cóż nauczka, żeby czytać komentarze ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety za twarde wyszly

    Zgłoszony przez gizbern na września 5, 2015 at 22:11.

    niestety za twarde wyszly

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie polecam, bardzo twarde

    Zgłoszony przez annarusinek na lipca 27, 2015 at 12:39.

    nie polecam, bardzo twarde

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety wyszły mi za twarde.

    Zgłoszony przez karolina_1602 na lipca 20, 2015 at 12:38.

    Niestety wyszły mi za twarde. Nie polecam tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co mam zrobić, jeśli ciasto

    Zgłoszony przez zipvirgin na maja 20, 2015 at 07:39.

    Co mam zrobić, jeśli ciasto jest bardzo klejące? 450 g twarogu i 200 g mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie polecam tego przepisu,

    Zgłoszony przez Annas11 na maja 14, 2015 at 11:31.

    nie polecam tego przepisu, piergi wychodzą bardzo twarde

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Faktycznie trochę gumowe.....

    Zgłoszony przez BożenaTM5 na kwietnia 23, 2015 at 20:49.

    Faktycznie trochę gumowe.....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 450g sera i 200g mąki, jajko-

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 19, 2015 at 16:08.

    450g sera i 200g mąki, jajko- jak w "Radości gotowania" i są dobre nawet bez dodawania ziemniaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również robiłam z przepisu

    Zgłoszony przez ania3330607 na stycznia 19, 2015 at 03:15.

    Ja również robiłam z przepisu 450 g twarogu, 200g mąki itd itd, tylko, że mi też wyszyły dość twarde - ale zwalilam na fakt, że robiłam z pół porcji, a czas mieszania taki jak dla dużej porcji, więc prawdopdobnie to było przyczyną ich twardości - za długo się wyrabiały. Chyba ;)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, rodzinie

    Zgłoszony przez Ananaska007 na listopada 11, 2014 at 19:06.

    Bardzo dobre, rodzinie smakowały , następnym razem dam mniej maki bi ciut za twarde wyszły :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Twardawe wyodzą. Wolę przepis

    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:35.

    Twardawe wyodzą. Wolę przepis z Radość Gotowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na pewno masz rację, SAM.

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 15, 2014 at 09:20.

    Na pewno masz rację, SAM. Myślałam tylko, że jeśli przepis jest dodany przez zespół Thermomix, to musi byc wypróbowany i smaczny...  Następnym razem spróbuję z przepisu z książki "Radośc gotowania" ( koleżanka bardzo chwaliła te pierogi ). :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • myślę, że ich twardość wzięła

    Zgłoszony przez SAM na marca 11, 2014 at 13:18.

    myślę, że ich twardość wzięła się z dużej ilości mąkitrzeba zmienić proporcje sera do mąki :) dodać więcej sera a mniej mąki.Ciasto przez to może stanie się mniej wygodne do wyrabiania, ale na pewno zyska na smaku :)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja, niestety zrobiłam z tego

    Zgłoszony przez iwonka_sz na marca 11, 2014 at 11:40.

    Ja, niestety zrobiłam z tego przepisu z książki "Tak lubię gotowac". Żałuję, że wcześniej nie przeczytałam tych komentarzy- pierogi wyszły twarde i niesmaczne :(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię zawsze z wersji z

    Zgłoszony przez Pippi na lutego 3, 2014 at 15:43.

    Robię zawsze z wersji z Radości Gotowania i są przepyszne!  :love:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam ale dałam 500g

    Zgłoszony przez czarnulka83 na lutego 3, 2014 at 13:24.

    Ja robiłam ale dałam 500g twarogu i 200g mąki wyszły rewelacyjne. Córka zajadała się nimi aż miło było ptarzeć. W jednej książce jest przepis taki jak wyżej, a  w drugiej 450g twarogu i 200g mąki:) ;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam każdemu , ale z

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 30, 2014 at 15:09.

    Polecam każdemu , ale z książki "Radość gotowania",  a tam jest 450g sera , 200gmąki i 1jajko. Sposób wykonania identyczny. To bardzo proste i super szybkie danie, u mnie pochłaniane migiem. Dla moich niejadków muszę robić dwie porcje, więc wyobraźcie sobie jakie to dobre! (6 osób).:bigsmile: 

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WŁAŚCIWE SKŁADNIKI NA

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 30, 2014 at 02:09.

    WŁAŚCIWE SKŁADNIKI NA "LENIWE":

    450g twarogu tłustego (najlepszy w kostce a nie z wiaderka, bo jest za "mokry")

    200g mąki pszennej

    1 jajko

    1/2 łyżeczki soli

    wykonanie wg przepisu.

    Część twarogu możemy zastąpić gotowanymi ziemniakami (ostudzonymi, tak jak na kopytka)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


     Smile 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem czemu, w przepisie

    Zgłoszony przez Ruda na października 4, 2013 at 20:09.

    Nie wiem czemu, w przepisie nie ma ziemniaków. Co to za leniwe bez ziemniaków :P Nie dziwię się, że wychodzą twarde, ja się biorę za robienie wersji właściwej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba wole nic nie napisać

    Zgłoszony przez monika6500 na września 6, 2013 at 06:09.

    :( :O :~ Chyba wole nic nie napisać :~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NIE! NIE! NIE! To, że są

    Zgłoszony przez izabela.s na lutego 27, 2013 at 19:33.

    NIE! NIE! NIE!

    To, że są twrade i nie do jedzenia, to jedno, ale jeszcze gorsze jest to, że przepis jest sygnowany znaczkiem: [[wysiwyg_imageupload:321:]]NIE POLECAM!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Twarde kamienie !!!!!!!! :~

    Zgłoszony przez danuta Jozwiak na lutego 4, 2013 at 17:01.

    Twarde kamienie !!!!!!!!:~ :~ przepis jest beznadziejny .Tak zlych pierogow leniwych jeszcze nie jadlam .

    NIE POLECAM !!!!!!!! 

    JUZ NIGDY ICH NIE ZROBIE .CZY KTOS SPRAWDZA TE PRZEPISY?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne,szybkie

    Zgłoszony przez Agniesia1 na listopada 16, 2012 at 11:21.

    Smaczne,szybkie danie,polecam.Jednak ja tez dałam 450g sera,200g mąki , jedno jajo i wyszły super. :cooking_1:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetne leniwe

    Zgłoszony przez bory38654 na października 22, 2012 at 20:36.

    świetne leniwe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem co zrobiłam nie tak,

    Zgłoszony przez angela na października 10, 2012 at 13:12.

    Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale strasznie twarde i "mączne" wyszły mi te leniwe. A taką miałam ochotę na nie...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, pyszne

    Zgłoszony przez veronicab71 na października 6, 2012 at 22:18.

    Potwierdzam, pyszne :bigsmile: :bigsmile:

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni :) :) ;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja już kilka razy robiłam te

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 6, 2012 at 22:12.

    :cooking_9:Ja już kilka razy robiłam te pierożki w TM, są pyszne  :)  To jest ulubione danie mojego męża :D :bigsmile: :love:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie przypomniał mi się

    Zgłoszony przez magi1 na października 6, 2012 at 21:55.

    Własnie przypomniał mi się smak z dzieciństwa, moja Mama i Babcia często takie leniwce robiła. Bardzo je lubiłam, ja sama nigdy takich nie zrobiłam, ale nic straconego, będą wkrótce na obiadek :D :D :D :D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję :-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proste, szybkie i bardzo

    Zgłoszony przez Agtatka na grudnia 18, 2010 at 16:06.

    Proste, szybkie i bardzo smaczne danie :)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze