3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kotlety sojowe mielone


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Kotlety sojowe mielone

  • 400 g ziaren soi
  • 100 g cebuli
  • 1 bułka
  • 1 jajko surowe, do masy sojowej
  • 5 g soli
  • 50 g bułka tarta, do panierowania
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Po przejrzeniu wielu rozmaitych portali internetowych, książek do Thermomixów i rozmowach ze znajomymi, postanowiłem przygotować sojowe kotlety mielone, gdyż nie ma ich nigdzie opisanych. Tak więc - do dzieła!
  2. Paczkę soi namaczamy na noc (co najmniej 12 godzin).
    Po zmiękczeniu odlewamy wodę, zalewamy nową (może być niezbędna zmiana garnka, bo soja pęcznieje) i gotujemy około 1,5 godziny.
  3. Obieramy 3-4 niewielkie cebule, mielimy 5 s - obroty 5, zalewamy oliwą i dusimy przez 4 minuty w 100 stopniach.
  4. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę i mielimy (w zależności od konsystencji bułki, ja dałem 8 sekund, obroty 6,5).
  5. Do dużej, uprzednio przygotowanej miski wybieramy kopystką mieszaninę zmielonej cebuli i bułki, dodajemy sól i ewentualnie inne przyprawy do smaku, według gustu (np. pieprz).
  6. Do opróżnionego Blokada naczynia miksującego wrzucamy soję i mielimy. Ja mieliłem ją około 45 sekund na obrotach od 5 do 8. Trzeba sprawdzać, ewentualnie wspomóc kopystką.
  7. Zmieloną soję przerzucamy do miski, w której już jest cebula, bułka, jajko i przyprawy i wyrabiamy ciasto analogicznie jak na kotlety mielone.
  8. Z wyrobionego ciasta powstaje około 12 - 15 średniej wielkości kotletów, które należy obtoczyć w bułce tartej (kotlety są dość wilgotne i nie trzeba ich dodatkowo zamaczać w jajku).
  9. Smażymy na oleju pamiętając, żeby po każdym smażeniu zebrać z patelni resztki obsmażonej soi.
    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz