Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 13/10/14
                    Składniki
- 150 g marchewki, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
 - 600 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
 - 2 łyżeczki soli
 - 100 g wody
 - 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, lub 1 kostka bulionu warzywnego
 - 400 g mleczka kokosowego
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 20 g oliwy z oliwek
 - 1 czerwona papryczka chilli, mała, bez pestek, pokrojona na kawałki
 - 15 g imbiru, pokrojonego w cienkie plastry
 - 2 ząbki czosnku
 - 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
 - 0,5 łyżeczki nasion kardamonu
 - 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
 - 0,5 łyżeczki nasion kminku
 - 0,5 łyżeczki nasion kolendry
 - 150 g kalafiora
 - 100 g cukinii, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
 - 100 g groszku, mrożonego
 - 2 gałązki kolendry, świeżej, tylko liści
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona kolendry, kminku, kardamonu i gorczycy, prażyć 6min/Varoma/ 
"Obroty wsteczne"  /obr.1. - Dodać cebulę, czosnek, imbir i czerwoną paprykę chilli, rozdrobnić 5 s/ 
"Brak obrotów wstecznych"  /obr. 5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia. - Dodać oliwę z oliwek, dusić 6 min/Varoma/obr. 1.
 - Dodać kurkumę, mleczko kokosowe, wodę, bulion warzywny i sól, wymieszać 1min/obr.10.
 - Dodać ziemniaki i marchew, gotować 10min/Varoma/ 
"Obroty wsteczne"  /obr. 
"Mieszanie" . Podczas gotowania ułożyć kalafiora, cukinię i mrożony groszek na przystawce Varoma. - Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 12 min/Varoma/ 
"Obroty wsteczne"  /obr. 
"Mieszanie" . - Zdjąć przystawkę Varoma, warzywa dodać do naczynia miksującego, gotować 2min/100°C/ 
"Obroty wsteczne"  /obr.
"Mieszanie" . Curry włożyć do miski, udekorować liśćmi kolendry, podawać na gorąco. 
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona kolendry, kminku, kardamonu i gorczycy, prażyć 6min/Varoma/ 
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Bardzo fajnie skomponowanie danie.
Pozwala odkryć smak hinduskiej kuchni.
P O L E C A M
Danie rewelacja! oczywiscie zamiast kminku należy dodać kumin rzymski.
Oczywiście w przepisie jest błąd. Taki sam w poprzednich książkach TM. Zamiast kminku ma być KUMIN (kmin rzymski). Każdy, ktochoć trochę zna kuchnię hinduską to wie.
W smaku bardzo dobre pikantne - takie jak lubię. Jednak ziemniaki praktycznie się rozgotowały a danie jest tak gęste, że łyżka stoi.. Na dodatek przywarło do dna Thermomixa. Czy ziemniaki powinny się aż tak rozgotowac..? Czy to powinno być tak gęste..? Do powtórzenia ale z małymi modyfikacjami.. czyli ziemniaki krócej i mniej
 Pozdrawiam ciepło.
            
Pyszne danie. Dodałam jeszcze brunatną pieczarkę i bataty. Ekstra.
Bardzo dziękuję za przepis.
Super, rewelacja. Nie wiedziałem, że danie z warzyw może być tak smaczne. Nawet moja mama-przeciwniczka Thermomiksu się tym zajadała z wielkim uznaniem
            
Świetne danie. Polecam
Świetny prepis, robie bardzo często i jest ulubionym daniem mojego męża
bardzo dobre, jak dla nas moze byc nawet bardziej pikantne
 
Bardzo dobre curry. Wchodzi na stałe do mojego jadłospisu.