Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 150 g marchewki, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
- 600 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki soli
- 100 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, lub 1 kostka bulionu warzywnego
- 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryczka chilli, mała, bez pestek, pokrojona na kawałki
- 15 g imbiru, pokrojonego w cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku
- 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
- 0,5 łyżeczki nasion kardamonu
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki nasion kminku
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry
- 150 g kalafiora
- 100 g cukinii, pokrojonej w plastry (o grubości 1 cm)
- 100 g groszku, mrożonego
- 2 gałązki kolendry, świeżej, tylko liści
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona kolendry, kminku, kardamonu i gorczycy, prażyć 6min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr.1.
- Dodać cebulę, czosnek, imbir i czerwoną paprykę chilli, rozdrobnić 5 s/ "Brak obrotów wstecznych" /obr. 5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
- Dodać oliwę z oliwek, dusić 6 min/Varoma/obr. 1.
- Dodać kurkumę, mleczko kokosowe, wodę, bulion warzywny i sól, wymieszać 1min/obr.10.
- Dodać ziemniaki i marchew, gotować 10min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" . Podczas gotowania ułożyć kalafiora, cukinię i mrożony groszek na przystawce Varoma.
- Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 12 min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. "Mieszanie" .
- Zdjąć przystawkę Varoma, warzywa dodać do naczynia miksującego, gotować 2min/100°C/ "Obroty wsteczne" /obr."Mieszanie" . Curry włożyć do miski, udekorować liśćmi kolendry, podawać na gorąco.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzBardzo fajnie skomponowanie danie....
Bardzo fajnie skomponowanie danie.
Pozwala odkryć smak hinduskiej kuchni.
P O L E C A M
Danie rewelacja! oczywiscie zamiast kminku należy...
Danie rewelacja! oczywiscie zamiast kminku należy dodać kumin rzymski.
Oczywiście w przepisie jest błąd. Taki sam w...
Oczywiście w przepisie jest błąd. Taki sam w poprzednich książkach TM. Zamiast kminku ma być KUMIN (kmin rzymski). Każdy, ktochoć trochę zna kuchnię hinduską to wie.
W smaku bardzo dobre pikantne - takie jak lubię....
W smaku bardzo dobre pikantne - takie jak lubię. Jednak ziemniaki praktycznie się rozgotowały a danie jest tak gęste, że łyżka stoi.. Na dodatek przywarło do dna Thermomixa. Czy ziemniaki powinny się aż tak rozgotowac..? Czy to powinno być tak gęste..? Do powtórzenia ale z małymi modyfikacjami.. czyli ziemniaki krócej i mniej Pozdrawiam ciepło.
Pyszne danie. Dodałam jeszcze brunatną...
Pyszne danie. Dodałam jeszcze brunatną pieczarkę i bataty. Ekstra.
Bardzo dziękuję za przepis.
Super, rewelacja. Nie wiedziałem, że danie z...
Super, rewelacja. Nie wiedziałem, że danie z warzyw może być tak smaczne. Nawet moja mama-przeciwniczka Thermomiksu się tym zajadała z wielkim uznaniem
Świetne danie. Polecam
Świetne danie. Polecam
Świetny prepis, robie bardzo
Świetny prepis, robie bardzo często i jest ulubionym daniem mojego męża
bardzo dobre, jak dla nas
bardzo dobre, jak dla nas moze byc nawet bardziej pikantne
Bardzo dobre curry. Wchodzi
Bardzo dobre curry. Wchodzi na stałe do mojego jadłospisu.
Ciekawe w smaku Dałam dużo
Ciekawe w smaku Dałam dużo mniej ziemniaków, ale za to więcej kalafiora i było super. A! I u mnie bez chilli
Polecam przepis jako
Polecam przepis jako doskonały. Równowaga smaku przy zachowaniu wegańskich wymagań. Gratulacje. Nasz 10 letni syn zjada curry aż miło patrzeć. Osoby z zamiłowaniem do jedzenia mięsa chwalą potrawę. Super!
Rewelacyjny przepis nA5+,
Rewelacyjny przepis nA5+, nawet mój mięsożerny mąż się zajadał
Rewelacyjne warzywne curry
Rewelacyjne warzywne curry często do niego wracam. Palce lizac
Bardzo dobre. Jednak ja czas
Bardzo dobre. Jednak ja czas na Varomie zamiast 12 min , dalam 6 min. Warzywa nie powinny byc rozgotowane.
Przepis idealny! Pyszne,
Przepis idealny! Pyszne, sycące, warzywa idealne.
Rewelacyjne danie. Na stałe
Rewelacyjne danie.
Na stałe zagości u mnie w domu, choć niektórzy kręcili nosem, że brak w nim mięsa
Super pycha, na koniec
Super pycha, na koniec dodałam tylko soku z limonki, żeby podkreślić smak
Przepis dodany do kolekcji
Przepis dodany do kolekcji wypróbuję to smacznie brzmiące danie w najbliższej przyszłości
koniecznie do wypróbowania:)
koniecznie do wypróbowania
Bardzo dobre danie,
Bardzo dobre danie, szczególnie jak ma się ochotę na coś innego. Ja zmniejszyłam trochę ilość ziemniaków, a dołozyłam pozostałych warzyw. Soli też dałam połowę. Robłam je rok temu na Sylwestra i w tym roku planuję powtórzyć. Polecam
Meg
Bardzo udany przepis na
Bardzo udany przepis na zdrowa i smaczna kuchnie
Bardzo bardzo dobre:p , jak
Bardzo bardzo dobre , jak ktos lubi pikantne . Znam bardzo dobrze potrawe i wiele innych jeszcze, hinduskich... bo mam znajomego Hindusa pycha... polecam
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni