3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cukinie zapiekane z serem


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

  • pieprz
  • sól
  • czosnek 1 ząbek
  • 100 g sera żółtego, (najlepiej twardego typu parmezan lub chedara)
  • 1 op (ok 150 g ser, ka do kanapek smak czosnkowy lub z ziołami (ek typu twój smak piątnicy czy tartar)
  • 2 jajka
  • 5 cukinii, (najlepiej proste ok 20 cm długości)
  • oregano
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. 1. Cukinię pokroić na połówki odciąć końcówki,

    2. Wydrążyć nasiona za pomocą łyżeczki (bez przesadnej dokładności jeśli cukinie są młode to tylko zrobić wgłębienie) cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 min/ 200C

    3. Posiekać w TM czosnek obroty 5 czas: kilka sekund

    4. Posiekać ser żółty 20s/ ob. 4 ser i czosnek przełożyć do miseczki

    5. Założyć motylek, wbić jajka czas 30s/ ob. 3,

    6. Do masy jajecznej dodać serek 50 s/ob 3,

    7. Dodać ser, czosnek, sól i pieprz 20s / ob. 2

    8. Cukinie wyjąć z piekarnika wylać masę na cukinie, starając się wcelować w zagłębienia

    9.  Całość zapiekać ok 20 min T 190 C, czas pieczenia jest zależny od stanu masy ma mieć blado zloty kolor.

    Danie może być indywidualnym obiadem lub dodatkiem do mięsa (jako danie główne należy liczyć ok 3-4 połówki na osobę).

    Jeśli masa jajeczno serowa szybko się ścina należy zmniejszyć temperaturę do 175 C.

    Małe (do 10 cm), młode cukinie świetnie smakują też na zimno.

    Smacznego

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy