3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka Rybna (Fish Pie)


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Zapiekanka Rybna (Fish Pie)

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 600 g dorsza, Bez skóry, pokrojone na 3cm kawałki
  • 250 g łososia, Bez skóry, pokrojony na 3cm kawałki
  • 0.5 łyżeczki soli morskiej
  • 0.25 łyżeczki pieprz, mielony
  • 1 cebula, Przekrojona na pół
  • 300 g Pora, Tylko biała część, pokrojone na kawałki
  • 1 pęczków pietruszki, Tylko iście
  • 40 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 130 g wody
  • 1 łyżki koncentratu bulionu warzywnego
  • 3 filety Rybek anchois, Opcjonalnie
  • 80 g kwaśnej śmietany
  • 100 g sera parmezan, Pokrojony na 3cm kawałki
  • 1000 g ziemniaki, mączyste, Obrane, pokrojone na 3cm kawałki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 250 g mleka
  • 20 g masła, Zimnego, do starcia
  • 2 szczypty gałka muszkatołowa, mielona
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Lekko naoliwij formę do pieczenia (22 x 30 cm) i odstaw.
  2. Umieść filety rybne, łososia w naczyniu do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odłóż naczynie do pieczenia na bok.
  3. Umieść cebulę i por w naczyniu miksującym Blokada naczynia miksującego i posiekaj 5 sek/prędkość 6.
  4. Warzywa zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  5. Dodaj oliwę z oliwek i podsmaż 5 min/120°C/prędkość 1. Rozprowadź mieszankę cebuli i porów na rybach w naczyniu do pieczenia, a następnie odłóż naczynie na bok. Oczyść i wysusz naczynie miksujące.
  6. Umieść pietruszkę w naczyniu miksującym i posiekaj 3 sek./prędkość 7. Zgarnij pietruszkę z boków miski
    kopystką.
  7. Dodaj masło, mąkę, wodę, mleko, rybki anchois, śmietanę i koncentrat bulionu warzywnego i gotuj 5 min/90°C/prędkość 4. Przelej sos do naczynia do pieczenia na mieszankę cebuli i pora. Odłóż naczynie do pieczenia w lodówce. Oczyść i wysusz naczynie miksujące.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  9. Umieść parmezan w naczyniu miksującym i zetrzeć 10 sekund/prędkość 9. Przesyp do innej miski i odstaw na bok. Opłucz i wysusz naczynie miksujące.
  10. Włóż motylek. Umieść ziemniaki, sól i mleko w naczyniu miksującym i gotuj 25 min/95°C/prędkość 1, umieść kosz zamiast miarki na pokrywie miski.
  11. Dodaj masło, gałkę muszkatołową (opcjonalnie) i połowę zarezerwowanego startego parmezanu, włóż miarkę i trzyj 30 sek/prędkość 3.
  12. Przełóż i równomiernie rozprowadź puree ziemniaczane na powierzchni sosu w naczyniu do pieczenia (możesz też użyć rękawa cukierniczego, ale puree musi trochę ostygnąć). Wierzch posyp dodatkowo parmezanem i wiórami z masła (użyj obieraczki do warzyw) i piecz przez 40 minut (180°C). Odstaw na 5 minut przed podaniem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Parmezan można zastąpić innym serem, np. typu cheddar.

Parmezan można zamienić na inny ser, np. typu cheddar.

Można też użyć innej białej ryby zamiast dorsza, a łososia zamienić na rybę wędzoną. To co akurat mamy w lodówce albo jest na przecenie tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • To nowe danie, którego nigdy wcześniej nie...

    Zgłoszony przez Maru Kari na kwietnia 20, 2024 at 06:20.

    To nowe danie, którego nigdy wcześniej nie jadłam. Bardzo się cieszę, że podzieliłaś się przepisem. that's not my neighbor

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • The recipe is great, the dish also looks very...

    Zgłoszony przez Billie34 na kwietnia 2, 2024 at 05:56.

    The recipe is great, the dish also looks very geometry dash lite appealing. I will try it

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • This fish pie recipe is perfect. I appreciate the...

    Zgłoszony przez aaronramsdale na lutego 29, 2024 at 12:06.

    This fish pie recipe is perfect. I appreciate the clear instructions and the use of readily available paldle ingredients. I'm sure it will become a new favorite in my household.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze