3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne pierogi z łososiem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Ciasto

  • 560 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 250 g ciepłej wody

Farsz

  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • sól
  • 2 łyżki posieknego koperku
  • 80 g fety, można zastąpić twarożkiem śmietankowym
  • 350 g filetów świeżego łososia
  • 350 g łososia wędzonego
  • pieprz
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. 1.Na palniku lub płycie grzewczej postawić garnek z osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia.W tym czasie wykonać pierogi według poniższego przepisu.

  3. Ciasto
  4. 2.Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/Dough mode

    3. Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki lub wycinać kwadraty.

  5. Farsz
  6. 1. Świeżego łososia umyć i ułożyć na przystawce Varoma

    2.Do naczynia wlać 0,5 l wody, ustawić przystawkę na Closed lid i gotować 20 min/VAROMA/obr.1 

     

    3.Łososia ostudzić 

     

  7. 4.Łososia ugotowanego i wędzonego osuszyć ręcznikiem papierowym

    5.Łososia podzielić na większe części, wyjmując ości i zdejmująć skórę

  8. 6. Łososia wędzonego i ugotowanego pokroić w kostkę

  9. 7.Pokrojone łososie przełożyć do naczynia miksującego Closed lid , dodać resztę składników na farsz i wymieszać 20s/obr.3/Counter-clockwise operation

     

  10. 8.Na środku każdego kwadrtu kłaść farsz , zlepiać brzegi, wrzucać na osoloną wodę, gotować ok.3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

  11. Na gotowe pierogi polać masłem z koperkiem lub skropić sokiem z cytryny, albo smietanką.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Filety świeżego łososia ugotować na parze lub upiec w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne.

Inny wariant pierożków:

350 g filetów świeżego łososia•350 g łososia wędzonego•80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)•1 jajko•około 5 łyżek tartego parmezanu•2 łyżki posiekanego koperku•sól, pieprz


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mam pytanie, czy pierogi można zamrozić ?...

    Zgłoszony przez Ania_Ka na października 28, 2017 at 19:53.

    mam pytanie, czy pierogi można zamrozić ? Chciałabym już przygotować jak najwięcej na świeta...Dziekuje z góry za odp

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierogi robiłam na święta. Wyszły przepyszne

    Zgłoszony przez Justyna_S na stycznia 30, 2017 at 12:02.

    Pierogi robiłam na święta. Wyszły przepyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierogi wyglądają przepysznie. Wypróbuje...

    Zgłoszony przez gosiaczek_l24 na grudnia 18, 2016 at 19:10.

    Pierogi wyglądają przepysznie. Wypróbuje ten przepis na wigilię. Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne! farsz idealny,

    Zgłoszony przez Joue1983 na stycznia 30, 2016 at 20:20.

    Przepyszne! farsz idealny, polecam!tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne, były hitem przy

    Zgłoszony przez jolatj na grudnia 27, 2015 at 11:16.

    Przepyszne, były hitem przy wigilijnym stole tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne, smaczne, pyszne,

    Zgłoszony przez Limonka na grudnia 24, 2015 at 12:54.

    Rewelacyjne, smaczne, pyszne, epickie tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierogi wyszły pyszne, tylko

    Zgłoszony przez patrraa na grudnia 23, 2015 at 23:25.

    Pierogi wyszły pyszne, tylko następnym razem nie dodam soli do farszu (odruchowo przed spróbowaniem sypnęłam szczyptę, a potem okazało się, że sama feta jest wystarczająco słona). A poza tym to bardzo dobre tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy ktoś dodawał może do tych

    Zgłoszony przez patrraa na grudnia 23, 2015 at 18:29.

    czy ktoś dodawał może do tych pierogów jakiś sos? Może jakaś sugestia jaki sos by do tego pasował? tmrc_emoticons.) coś z przepisownia.pl? tmrc_emoticons.) będę wdzięczna za wszelkie propozycje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witm was wszystkich. 

    Zgłoszony przez Kla_Oska123 na grudnia 30, 2014 at 00:07.

    Witm was wszystkich.  tmrc_emoticons.)

    Zrobiłam te pierogi są wysmienite,  tmrc_emoticons.) polecam wszystkim ten przepis. Cooking 6

    jest bardzo prosty , został moim  Love tmrc_emoticons.) ulubionym smakołykiem.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Orginalny przepis na pierogi,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 24, 2014 at 18:57.

    Orginalny przepis na pierogi, na wigilię już nie zrobię tmrc_emoticons.;) ale wypróbuję w najbliższym czasie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny i łatwy farsz.  

    Zgłoszony przez Kla_Oska123 na grudnia 24, 2014 at 00:33.

    Bardzo fajny i łatwy farsz.   Cooking 9  Pierogii wyglądają smakowicie.  Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze