thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto

  • 560 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 250 g ciepłej wody

Farsz

  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • sól
  • 2 łyżki posieknego koperku
  • 80 g fety, można zastąpić twarożkiem śmietankowym
  • 350 g filetów świeżego łososia
  • 350 g łososia wędzonego
  • pieprz

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. 1.Na palniku lub płycie grzewczej postawić garnek z osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia.W tym czasie wykonać pierogi według poniższego przepisu.

  3. Ciasto
  4. 2.Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/Ciasto"Ciasto"

    3. Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki lub wycinać kwadraty.

  5. Farsz
  6. 1. Świeżego łososia umyć i ułożyć na przystawce Varoma

    2.Do naczynia wlać 0,5 l wody, ustawić przystawkę na Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i gotować 20 min/VAROMA/obr.1 

     

    3.Łososia ostudzić 

     

  7. 4.Łososia ugotowanego i wędzonego osuszyć ręcznikiem papierowym

    5.Łososia podzielić na większe części, wyjmując ości i zdejmująć skórę

  8. 6. Łososia wędzonego i ugotowanego pokroić w kostkę

  9. 7.Pokrojone łososie przełożyć do naczynia miksującego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodać resztę składników na farsz i wymieszać 20s/obr.3/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

     

  10. 8.Na środku każdego kwadrtu kłaść farsz , zlepiać brzegi, wrzucać na osoloną wodę, gotować ok.3-4 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.

  11. Na gotowe pierogi polać masłem z koperkiem lub skropić sokiem z cytryny, albo smietanką.

Porady

Filety świeżego łososia ugotować na parze lub upiec w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne.

Inny wariant pierożków:

350 g filetów świeżego łososia•350 g łososia wędzonego•80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)•1 jajko•około 5 łyżek tartego parmezanu•2 łyżki posiekanego koperku•sól, pieprz

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: