![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6kheukmm-17b3c-842517-cfcd2-tf6my08q/27e2db7c-e6c2-48fb-af82-802558a33dc6/main/swiateczne-pierogi-z-lososiem.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/6kheukmm-17b3c-842517-cfcd2-tf6my08q/32f76423-1912-402a-add4-bf80852e0b7d/main/swiateczne-pierogi-z-lososiem.jpg)
- TM 5
Składniki
Ciasto
- 560 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 250 g ciepłej wody
Farsz
- 2-3 łyżki słodkiej śmietany 30%
- sól
- 2 łyżki posieknego koperku
- 80 g fety, można zastąpić twarożkiem śmietankowym
- 350 g filetów świeżego łososia
- 350 g łososia wędzonego
- pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
1.Na palniku lub płycie grzewczej postawić garnek z osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia.W tym czasie wykonać pierogi według poniższego przepisu.
2.Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/
"Ciasto"
3. Blat oprószyć mąką, ułożyć na nim ciasto, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki lub wycinać kwadraty.
Sposób przygotowania
Ciasto
Farsz
Porady
Filety świeżego łososia ugotować na parze lub upiec w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne.
Inny wariant pierożków:
350 g filetów świeżego łososia•350 g łososia wędzonego•80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego)•1 jajko•około 5 łyżek tartego parmezanu•2 łyżki posiekanego koperku•sól, pieprz
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przeczytałem Twój post bardzo uważnie i chcę tylko powiedzieć, że informacje, którymi się podzieliłeś, są świetne i wiele się z nich nauczyłem. Zrobię to dziś wieczorem i będę się nim cieszyć, grając w girls games.
"Obroty wsteczne"
"Brak obrotów wstecznych"
"Ciasto"
"Mieszanie"
"Blokada naczynia miksującego"
"Miksowanie"
"Czajnik"
"Podgrzewanie"
"Wolne gotowanie"
"Zagęszczanie"
"Sous-vide"
"Fermentowanie"
[url=
It is really delicious. I made it for my family and they really like it. Thanks for sharing territorial io
mam pytanie, czy pierogi można zamrozić ? Chciałabym już przygotować jak najwięcej na świeta...Dziekuje z góry za odp
Pierogi robiłam na święta. Wyszły przepyszne
Pierogi wyglądają przepysznie. Wypróbuje ten przepis na wigilię.
Przepyszne! farsz idealny, polecam!![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Przepyszne, były hitem przy wigilijnym stole![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Rewelacyjne, smaczne, pyszne, epickie![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Pierogi wyszły pyszne, tylko następnym razem nie dodam soli do farszu (odruchowo przed spróbowaniem sypnęłam szczyptę, a potem okazało się, że sama feta jest wystarczająco słona). A poza tym to bardzo dobre![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
czy ktoś dodawał może do tych pierogów jakiś sos? Może jakaś sugestia jaki sos by do tego pasował?
coś z przepisownia.pl?
będę wdzięczna za wszelkie propozycje
Are you sure to delete this comment ?