Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 3 cebule szalotki
- 20 g masła
- 400 g Pora, pokrojonego w cienkie talarki (3 mm)
- 250 g białego wytrawnego wina
- 20 g wody
- 1 łyżeczka soli or 1 łyżeczka koncentratu bulionu rybnego
- 1 szczypta pieprzu
- 12 małżów, przegrzebek, (Ø 4 cm)
- 100 g śmietany, min. 30%
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szalotki, rozdrobnić 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
- Dodać masło, dusić 2min/Varoma/obr.1. W czasie duszenia, włożyć talarki pora na dolną części przystawki Varoma.
- Do naczynia miksującego dodać wino, wodę, sól i pieprz, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 14min/Varoma/obr.1. W czasie gotowania, ułożyć małże na górnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Nałożyć górną część przystawki Varoma, gotować 7 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma. Do naczynia miksującego dodać śmietanę i mąkę kukurydzianą, gotować 5min/100°C/obr.3 z założoną miarką, następnie wymieszać 30s/obr.8. Na półmisku najpierw ułożyć pora, na nim małże, polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotki, rozdrobnić 5s/obr.5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
10
11
Komentarze
Odpowiedz