3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Małże z porem


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 3 cebule szalotki
  • 20 g masła
  • 400 g Pora, pokrojonego w cienkie talarki (3 mm)
  • 250 g białego wytrawnego wina
  • 20 g wody
  • 1 łyżeczka soli or 1 łyżeczka koncentratu bulionu rybnego
  • 1 szczypta pieprzu
  • 12 małżów, przegrzebek, (Ø 4 cm)
  • 100 g śmietany, min. 30%
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć szalotki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Za pomocą kopystki zgarnąć składniki ze ścianek naczynia.
    2. Dodać masło, dusić 2 min/Varoma/obr. 1. W czasie duszenia, włożyć talarki pora na dolną części przystawki Varoma.
    3. Do naczynia miksującego dodać wino, wodę, sól i pieprz, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 14 min/Varoma/obr. 1. W czasie gotowania, ułożyć małże na górnej części przystawki Varoma, odstawić.
    4. Nałożyć górną część przystawki Varoma, gotować 7 min/Varoma/obr. 1.
    5. Zdjąć przystawkę Varoma. Do naczynia miksującego dodać śmietanę i mąkę kukurydzianą, gotować 5 min/100°C/obr. 3 z założoną miarką, następnie wymieszać 30 s/obr. 8. Na półmisku najpierw ułożyć pora, na nim małże, polać sosem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy