Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
Łosoś w kremowym sosie pieczarkowym
- pół cytryna
- 500 g wody
- pół łyżeczki soli, dodatkowa ilość do smaku
- 10 g oliwy z oliwek extra vergine, dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 4 filety łososia, świeżego, całego, oczyszczonego, 120/200 g każda
- 100 g cebuli szalotki, przkrojone na pół
- 1 szczypty pieprz, mielony, swieżo mielony i dodatkowa ilość do smaku
- 300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 80 g jogurt naturalny
- 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1)z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek i wycisnąć sok i odstawić
2)do naczynia miksującego wlać wodę,natłuścić masłem wkład waromy,ułożyć na nim łososia,skropić sokiem z cytryny ,oprószyć pół łyżeczki soli i pieprzem
3)nałożyć przystawkę waroma z łososiem,gotować na parze 20 min/obroty 1
4)zdiąć waromę
5)do naczynia miksującego włożyć cebulę szlotkę,rozdrobnić 5 sek./obr.5 ,cebule zgarnąć kopystka ze ścianek na dno naczynia miksującego
6)dodać oliwę ,dusić 2 min./120 stopni/obr.1
7)dodać 150 g pieczarek.jogórt naturalny,podgrzewać 5 min./90 stopni/obr.2dodać pozostałe 150 g pieczarek,1 czubatą łyżeczke otartej wcześniej skórki z cytryny,gałkę muszkatałową,sól i pieprz do smaku,podgrzewać 5 min./90 stopni/obr.1
9)łososia w kremowym sosie pieczarkowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Sposób prygotowania
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSalmon is always my fav like five nights at...
Salmon is always my fav like five nights at freddy's
This salmon dish with mushroom cream sauce can...
This salmon dish with mushroom cream sauce can have a rich, savory flavor. The salmon itself has a mild, slightly sweet taste that is complemented by the fnf earthy, umami flavor of the mushrooms in the cream sauce.
The most incredible creamy sauce to go with the...
The most incredible creamy sauce to go with the blackened salmon basketball stars was made with freshly chopped mushrooms, spinach, heavy cream, and chicken stock (this is optional but HIGHLY recommended). It is a perfect combination.
This is quite a difficult recipe for me, I have...
This is quite a difficult recipe for me, I have tried it many times with the same amount and ingredients as the recipe, word hurdle but the taste is pretty bad.