3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet Drobiowy z Pomidorami i Imbirem


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

  • 350 g filetów/piersi z kurczaka ugotowanych (z rosołu)
  • 350 g filetów/piersi z indyka ugotowanych (z rosołu)
  • 200 g rosołu czystego
  • 100 g Pora
  • 80 g piertruszki
  • 220 g g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 cebula (dałam szalotkę)
  • łyżka masła lub oliwy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 kulki jałowca
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 cm świeżego imbiru bądź łyżka mielonego
  • 2 jajka
  • kilka pomidorów suszonych w zalewie
  • ewentualnie oliwki jeśli lubimy
5

Przygotowanie

  1. Cebulę mixujemy ok.8 sek/obr.6 , zbieramy kpoystką ze ścianek , dodajemy masło/oliwę i podsmażamy

    1,5min/temp.100/obr 1

    Mięso z warzywami (poza pomidorami i oliwkami)  umieszczamy w Blokada naczynia miksującego i miksujemy przez około 50 sek.obr.6- 8 , aż do uzyskania gładkiej /  ulubinej konsystencji,

    otwieramy Blokada naczynia miksującego i sprawdzamy smak czy czegoś nie brakuje; jeśli jest mało słone można dosolic lub dodać wiecej przypraw

    dodajemy około 200g rosołu czystego i

    Gotujemy 15 minut/temp.90/obr.2-5

    Dodajemy jajka , przyprawy (imbir, gałkę muszkatołową,  pieprz, sól..) i wszystko mieszamy

    20 sek./obr.6

    Foremkę smarujemy masłem i ewentualnie wysypujemy tartą bułką bądź pistacjami mielonymi 

    przekładamy połowę masy i układamy suszone pomidory, oliwki i przykrywami pozostałą połową masy

    dokładnie uklepujemy mięso pozbywając się powietrza by nie było potem szczelinek w pasztecie.

    Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. godziny.

    Kroimy dopiero po wystudzeniu/schłodzeniu.

    Smacznego.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pasztet powstał by nie zmarnować składników po ugotowaniu rosołu.

Pasztet z mięsa drobiowego jest delikatniejszy i chudszy niż klasyczny z mieszanych.

Można go przygotować w klasycznej podłużnej formie, albo w małych foremkach.

Przed podaniem proponuję całość udekorować małymi pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, listami bazylii lub innymi warzywami.

 

Zrobiłam też wersję bez dodatku jajek, paszttet również był bardzo delikatny, kremowy i nawet się nie rozpadał tmrc_emoticons.;)

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pasztet zrobiłam z kaczki - wyszedł znakomity ,...

    Zgłoszony przez JollyRoger na kwietnia 10, 2020 at 20:49.

    Pasztet zrobiłam z kaczki - wyszedł znakomity , dodatek pomidorów i oliwek wybornie zaostrza smak.Jest , niestety , bardziej kaloryczny niż oryginał , ale rodzina wydaje się tym nie przejmować Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie, dlaczego 2 razy jest podana ta sama...

    Zgłoszony przez aga108 na maja 16, 2019 at 10:08.

    Mam pytanie, dlaczego 2 razy jest podana ta sama ilość mięsa ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • koniecznie muszę spróbować

    Zgłoszony przez margomultibrand.com na września 23, 2016 at 13:37.

    koniecznie muszę spróbować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet bardzo dobry w smaku,

    Zgłoszony przez MałaMi na kwietnia 10, 2015 at 07:55.

    Pasztet bardzo dobry w smaku, naprawdę ale nie wiem dlaczego wyszedł mi taki suchy tmrc_emoticons.-((( dałam 200 g rosołu i to chyba było za mało.. kruszy się strasznie, może następnym razem się uda. Poza tym przepis godny polecenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam! dokładnie tak jak

    Zgłoszony przez Maszoperia na stycznia 8, 2013 at 18:06.

    Witam! tmrc_emoticons.;)

    dokładnie tak jak Pani napisała, przed gotowaniem tmrc_emoticons.) Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a co robimy z tym rosołem,

    Zgłoszony przez agati na stycznia 7, 2013 at 15:50.

    a co robimy z tym rosołem, który jest w przepisie? dodajemy po zmieleniu mięsa przed gotowaniem czy w innym momencie? czytałam przepis kilka razy i nie widzę niestetytmrc_emoticons.) bardzo proszę o odpowiedźtmrc_emoticons.) Mam ogromną ochotę zrobić ten pasztet bo napewno jest pysznytmrc_emoticons.;)  


     


     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet bardzo delikatny i

    Zgłoszony przez malaga na grudnia 10, 2012 at 20:50.

    Love Pasztet bardzo delikatny i pyszny, dziękuję za przepis. Będzie na stałe gościł wśród naszych przepisów  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pasztet wyszedł wyborny i

    Zgłoszony przez korba na grudnia 9, 2012 at 21:49.

    tmrc_emoticons.) Pasztet wyszedł wyborny i najważniejsze ze nie ma metalicznego posmaku jak większość pasztetów wykonanych z drobiu. Rodzina była zachwycona i z pewnością będzie królował na świątecznym stole Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się bardzo :) 

    Zgłoszony przez Maszoperia na grudnia 9, 2012 at 21:48.

    Cieszę się bardzo tmrc_emoticons.)  Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wybrałam masło i wtszedł

    Zgłoszony przez Foxy na grudnia 9, 2012 at 17:29.

    wybrałam masło i wtszedł przepyszny tmrc_emoticons.) Dzięki!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mogą być ugotowane, ja dałam

    Zgłoszony przez Maszoperia na grudnia 9, 2012 at 15:39.

    tmrc_emoticons.) Mogą być ugotowane, ja dałam surowe tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Te warzywa też mają być już

    Zgłoszony przez gabi49 na grudnia 8, 2012 at 14:10.

    Love Te warzywa też mają być już ugotowane? Tak sądzę. Robię w podobny sposób, ale ostatnio dodałam  ugotowane podgadle i troszkę drobiowej wątróbki. Pasztet był bardzo smarowny.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada wspaniale:bigsmile:

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 7, 2012 at 23:42.

    Wyglada wspanialeBig Smile tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Wam Dziewczyny za

    Zgłoszony przez Maszoperia na grudnia 7, 2012 at 23:34.

    Love Dziękuję Wam Dziewczyny za bardzo miłe komentarze i pozdrawiam serdecznie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochana dziekuję za

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 7, 2012 at 16:46.

    Kochana dziekuję za przepisik, będę miała nowe danie na kanapeczki tmrc_emoticons.D i z moim ulubionym drobiem tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Maszoperia dziękuję za super

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 7, 2012 at 10:14.

    Maszoperia dziękuję za super przepis na delikatny pasztet drobiowy tmrc_emoticons.D Big Smile Love 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze