3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Panierka do kurczaka (jak z KFC)


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

DODATKOWO

  • ok. 300 g mąki pszennej do panierowania
  • olej do smażenia

CIASTO

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać więcej, jeśli lubi się ostre)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka

MARYNATA

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1000 g kurczaka w kawałkach (stripsy-pokrojona pierś, skrzydełka, podudzia)
  • 6
    43min
    Czas całkowity 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. UWAGA!!! Zacząć od marynaty i przygotowania mięsa - patrz punkty 5 i 6.

    W czasie gdy mięso się marynuje, należy przygotować gęste ciasto naleśnikowe.

    Do Closed lid wbić 2 jajka, dodać 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki mleka; wszystko zmiksować 2 min / obr. 6, by napowietrzyć ciasto. Masa ma być jednolita i przypominać gęste ciasto naleśnikowe (będą widoczne pęcherzyki powietrza).
    UWAGA! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku należy zwiększyć ilość dodawanych przypraw.


  2. Do miski z mięsem wlać ciasto naleśnikowe i mieszać łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.


  3. Do innej miski przesiać ok. 300 g mąki. Wkładać do niej po kilka porcji kurczaka obtoczonego ciastem i potrząsać miską tak, by mąka pokryła całe mięso.
    UWAGA! Nie obklepywać mięsa przy pomocy dłoni, a jedynie potrząsać miską.


  4. Za pomocą szczypców lub widelca wykładać obtoczone w mące mięso na talerz lub deskę (ewentualnie prosto na patelnię lub do frytkownicy).

  5. MARYNATA

  6. Mięso umyć i osuszyć. Piersi pokroić wzdłuż na paski o grubości ok. 0,5 cm, w skrzydełkach odłamać lotki.


  7. Wrzucić mięso do miski, posypać 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku, wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (można marynować całą noc).
    UWAGA! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku należy zwiększyć ilość dodawanych przypraw.

  8. SMAŻENIE

  9. W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładać partiami (po kilka pasków) kurczaka i smażyć kilka (8-12) minut na średnim ogniu na złoty kolor.

    Usmażone kawałki kurczaka odsączać na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. Aby otrzymać charakterystyczną panierkę jak z KFC, nie można wklepywać mąki do mięsa, lecz należy potrząsać miską z mąką, tak aby mąka dokładnie obtoczyła mięso.


2. Ilość i rodzaj przypraw zależy od naszych preferencji smakowych - lepiej na początku wsypać ich mniej, a potem stopniowo dodawać w razie potrzeby. Najlepiej usmażyć jedną czy dwie sztuki mięsa, aby sprawdzić smak.


3. Kurczaka należy wrzucać na dobrze rozgrzany, głęboki olej. Smażyć kilka (8-12) minut na średnim ogniu na głębokiej patelni lub we frytkownicy. Nie wolno przetrzymywać mięsa na patelni, bo kurczak wyjdzie suchy, a nie soczysty.


4. Zamiast pieprzu cayenne można użyć ostrej papryki, należy pamiętać, że w tym przypadku trzeba jej dodać więcej, bo jest mniej ostra od cayenne.


5. Kurczak i ciasto można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, niekoniecznie tymi, które zostały podane w składnikach.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam tak polędwiczki (Y) wyszły pysznie

    Zgłoszony przez rudoslawa na sierpnia 10, 2018 at 17:19.

    Robiłam tak polędwiczki (Y) wyszły pysznie

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znakomite...

    Zgłoszony przez kota7 na czerwca 9, 2018 at 22:58.

    Znakomite
    robie już któryś raz. Moje ulubione to nóżki, jednak piekę je w piekarniku na blasze. 180 stopni 35 minut. Trzeba tylko skropić olejem lub masłem aby panierka się przyrumieniła.
    poniewaz nie używamy pszennej mąki - zastąpiłam mąką z niepalonej gryczanej (zmielone ziarna) z dodatkiem ryżowej - do 6 pałek zastosowałam podwójne ilości składników do marynaty. Ciasta z tej ilości starczyło aż nadto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre. ...

    Zgłoszony przez Anetka1428 na kwietnia 11, 2018 at 16:15.

    Bardzo dobre.

    Przygotowalam je na obiad z duza iloscia dzieci.
    dzieci zaakaceptowaly smak tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do wypróbowania

    Zgłoszony przez bszaban na kwietnia 11, 2018 at 10:11.

    Dodaję do wypróbowania Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYSZNE!!! PALCE LIZAĆ!!! Na pewno powtórzę...

    Zgłoszony przez natalia.m na marca 19, 2018 at 21:55.

    PYSZNE!!! PALCE LIZAĆ!!! Na pewno powtórzę jeszcze nie raz. Ja panierowalam gotowe odcięte mięso z udek z kurczaka bez kości. Rzeczywiście potrzeba ok. 10 minut smażenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ze skrzydełkami, panierka pyszna, jednak...

    Zgłoszony przez Marysia1993 na marca 19, 2018 at 08:16.

    Robiłam ze skrzydełkami, panierka pyszna, jednak zdecydowanie trzeba dłużej marynować mięso i dłużej smażyć. Następnym razem spróbuję z filetami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre, trzeba więcej pikantnych przypraw....

    Zgłoszony przez zbigj na lutego 4, 2018 at 15:53.

    Dobre, trzeba więcej pikantnych przypraw. Niekonkretne "kilka minut" spowodowało, że kurczaki wyszły niedosmażone tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez k.k.jackiewicz na listopada 22, 2017 at 15:37.

    Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze!

    Zgłoszony przez arek.71 na sierpnia 10, 2017 at 18:51.

    Najlepsze!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis

    Zgłoszony przez dzanita.pe na maja 16, 2017 at 16:43.

    super przepis tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • WYŚMIENITE!!! Uwielbiam kurczaki według tego...

    Zgłoszony przez Bożena Faron na marca 14, 2017 at 21:08.

    WYŚMIENITE!!! Uwielbiam kurczaki według tego przepisu. Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam same polędwiczki z kurczaka, wyszły...

    Zgłoszony przez BeataG3 na lutego 25, 2017 at 15:24.

    Zrobiłam same polędwiczki z kurczaka, wyszły super. Rodzinka zadowolona i prosi o więcej. Polecam Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super! Napewno jutro zrobie . Szykuje jutro...

    Zgłoszony przez anusiabuziaczek na lutego 17, 2017 at 17:09.

    Super! Napewno jutro zrobie tmrc_emoticons.) . Szykuje jutro imprezę urodzinowa - mam nadzieje ze posmakują gościom

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • panierka superowa, bardzo polecam mniam mniam...

    Zgłoszony przez Marcanka na lutego 15, 2017 at 11:53.

    panierka superowa, bardzo polecam mniam mniam kurczak w niej panierce wyśmienity Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne! Tylko trzeba smażyć troszkę...

    Zgłoszony przez Iwciach na stycznia 7, 2017 at 16:58.

    Przepyszne! Tylko trzeba smażyć troszkę dłużej niż kilka minut

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli będziecie smażyć we frytkownicy to bez...

    Zgłoszony przez Asia01 na stycznia 1, 2017 at 13:54.

    Jeżeli będziecie smażyć we frytkownicy to bez koszyczka bo się przykleja i nie można wyjąć. Ja wyjęłam koszyczek i smażyłam we frytkownicy jak w garnku, w głębokim oleju

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, ale mogłoby być bardziej pikantne....

    Zgłoszony przez Asia01 na stycznia 1, 2017 at 13:53.

    Bardzo dobre, ale mogłoby być bardziej pikantne. Następnym razem dodam więcej pieprzu cayenne!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A próbował ktoś zrobić to w...

    Zgłoszony przez bydg1980 na października 29, 2016 at 20:13.

    A próbował ktoś zrobić to w piekarniku???? czy tylko głęboki tłuszcz wchodzi w grę????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!

    Zgłoszony przez Lenka2006 na października 23, 2016 at 16:02.

    Super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Spróbuję bo wygląda

    Zgłoszony przez asia.greszta@op.pl na października 7, 2016 at 10:07.

    Spróbuję tmrc_emoticons.) bo wygląda ciekawietmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wczoraj - nastepnym

    Zgłoszony przez Kasia Penar na października 3, 2016 at 08:56.

    Robiłam wczoraj - nastepnym razem dodam jezcze więcej przypraw ale panierka jest genialna! Koleżanki i mąż stwierdzili że mnie kochają za tego kurczaka tmrc_emoticons.) KFC straciło właśnie klientów tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre☺☺

    Zgłoszony przez Chanelka na sierpnia 21, 2016 at 20:00.

    Dobre☺☺[[wysiwyg_imageupload:2701:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry kurczaczek... w

    Zgłoszony przez Agulaga81 na sierpnia 8, 2016 at 19:28.

    Bardzo dobry kurczaczek... w zestawie z sałatą zieloną palce lizać tmrc_emoticons.) przepis zachowany na zaś!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam z filetami bo nie

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na lipca 30, 2016 at 18:22.

    robiłam z filetami bo nie lubię skrzydełek i wyszlo mega. POLECAM do wypróbowania  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ciekawy. Dodaje do

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 17, 2016 at 21:59.

    Przepis ciekawy. Dodaje do wypróbowania.  Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze