Składniki
30 porcja/porcje/porcji
DODATKOWO
- ok. 300 g mąki pszennej do panierowania
- olej do smażenia
CIASTO
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać więcej, jeśli lubi się ostre)
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
MARYNATA
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1000 g kurczaka w kawałkach (stripsy-pokrojona pierś, skrzydełka, podudzia)
-
6
43min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- UWAGA!!! Zacząć od marynaty i przygotowania mięsa - patrz punkty 5 i 6.
W czasie gdy mięso się marynuje, należy przygotować gęste ciasto naleśnikowe.
Do"Blokada naczynia miksującego" wbić 2 jajka, dodać 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki mleka; wszystko zmiksować 2 min / obr. 6, by napowietrzyć ciasto. Masa ma być jednolita i przypominać gęste ciasto naleśnikowe (będą widoczne pęcherzyki powietrza).
UWAGA! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku należy zwiększyć ilość dodawanych przypraw. - Do miski z mięsem wlać ciasto naleśnikowe i mieszać łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
- Do innej miski przesiać ok. 300 g mąki. Wkładać do niej po kilka porcji kurczaka obtoczonego ciastem i potrząsać miską tak, by mąka pokryła całe mięso.
UWAGA! Nie obklepywać mięsa przy pomocy dłoni, a jedynie potrząsać miską. - Za pomocą szczypców lub widelca wykładać obtoczone w mące mięso na talerz lub deskę (ewentualnie prosto na patelnię lub do frytkownicy).
- Mięso umyć i osuszyć. Piersi pokroić wzdłuż na paski o grubości ok. 0,5 cm, w skrzydełkach odłamać lotki.
- Wrzucić mięso do miski, posypać 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku, wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (można marynować całą noc).
UWAGA! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku należy zwiększyć ilość dodawanych przypraw. - W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładać partiami (po kilka pasków) kurczaka i smażyć kilka (8-12) minut na średnim ogniu na złoty kolor.
Usmażone kawałki kurczaka odsączać na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.
PIECZENIE W PIEKARNIKU
Można je także upiec w piekarniku.
Należy opanierowane mięso ułożyć na blasze i skropić/spryskać olejem. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
CIASTO
MARYNATA
SMAŻENIE
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Aby otrzymać charakterystyczną panierkę jak z KFC, nie można wklepywać mąki do mięsa, lecz należy potrząsać miską z mąką, tak aby mąka dokładnie obtoczyła mięso.
2. Ilość i rodzaj przypraw zależy od naszych preferencji smakowych - lepiej na początku wsypać ich mniej, a potem stopniowo dodawać w razie potrzeby. Najlepiej usmażyć jedną czy dwie sztuki mięsa, aby sprawdzić smak.
3. Kurczaka należy wrzucać na dobrze rozgrzany, głęboki olej. Smażyć kilka (8-12) minut na średnim ogniu na głębokiej patelni lub we frytkownicy. Nie wolno przetrzymywać mięsa na patelni, bo kurczak wyjdzie suchy, a nie soczysty.
4. Zamiast pieprzu cayenne można użyć ostrej papryki, należy pamiętać, że w tym przypadku trzeba jej dodać więcej, bo jest mniej ostra od cayenne.
5. Kurczak i ciasto można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, niekoniecznie tymi, które zostały podane w składnikach.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne!!! Polecam.
Pyszne!!! Polecam.
bardzo dobry przepis ...
bardzo dobry przepis
ja daję więcej przypraw, polecam
Rewelacyjne, mąż powiedział, że lepsze niż w...
Rewelacyjne, mąż powiedział, że lepsze niż w KFC. Podwoiłam ilość przypraw, bo lubimy mocno przyprawione, ale to oczywiście kwestia gustu. Po prostu boskie 😃😃😃😃
Wyjątkowa panierka. Świetna!!!...
Wyjątkowa panierka. Świetna!!!
Dodaję do ulubionych. Lubię Twoje przepisy - są konkretne i sprawdzone. Dzięki.
Panierka rewelacyjna ...!!! Polecam zrobić...
Panierka rewelacyjna ...!!! Polecam zrobić również z krewetkami 😋 coś pysznego...!!!
Super panierka. Nie raz powtórzę. Robiłam z...
Super panierka. Nie raz powtórzę. Robiłam z piersi kurczaka. Mięsa było dużo więc podzieliłam sobie na dwa dni. 1 dnia smazylam w głębokim oleju i wyszły mega pyszne . Syn wniebowzięty 🤣 drugiego dnia piekłam w piekarniku, ale niestety to już nie to. Nam nie smakowało. Czuć jednak było ta mąkę.
Piekłam w piekarniku. Super przepis i pyszne...
Piekłam w piekarniku. Super przepis i pyszne danie. Dzieciarnia zachwycona
Marianna TM5: jest kfc w Austrii ...
Marianna TM5: jest kfc w Austrii
Burgasse lugner city
Wspaniałe! Przestałam się przejmować tym że w...
Wspaniałe! Przestałam się przejmować tym że w Austrii nie ma KFC 😜
Dzięki!
do sprawdzenia
do sprawdzenia
Zrobilam z fileta. Wyszło przepyszne. Smakowało...
Zrobilam z fileta. Wyszło przepyszne. Smakowało i dorosłym i córce. Nastepnym razem dam tylko trochę wiecej soli do ciasta. Przepis obowiązkowo do wypróbowania. Pycha!!!
Nuggetsy najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam!...
Nuggetsy najlepsze jakie kiedykolwiek robiłam!
Panierka jest chrupiąca, wyśmienita!
Zastosowałam filet z indyka nieco ponad 1 kg.
Dzień wcześniej zamarynowałam. Mięso dzięki temu miało wyrazisty, intensywny smak oraz było soczyste.
Jedyna zmiana jakiej dokonałam w przepisie to zastąpienie pierzu przyprawą curry, zarówno do marynaty, jak i do panierki. Reszta bez zmian.
Smażyłam równo 10 minut.
Pychotka!!!
Zdecydowanie najlepszy przepis na kurczaka w...
Zdecydowanie najlepszy przepis na kurczaka w panierce, inne usuwam z mojej listy.
Robiłam tak polędwiczki (Y) wyszły pysznie
Robiłam tak polędwiczki (Y) wyszły pysznie
rudoslawa
Znakomite...
Znakomite
robie już któryś raz. Moje ulubione to nóżki, jednak piekę je w piekarniku na blasze. 180 stopni 35 minut. Trzeba tylko skropić olejem lub masłem aby panierka się przyrumieniła.
poniewaz nie używamy pszennej mąki - zastąpiłam mąką z niepalonej gryczanej (zmielone ziarna) z dodatkiem ryżowej - do 6 pałek zastosowałam podwójne ilości składników do marynaty. Ciasta z tej ilości starczyło aż nadto
Bardzo dobre. ...
Bardzo dobre.
Przygotowalam je na obiad z duza iloscia dzieci.
dzieci zaakaceptowaly smak
Dodaję do wypróbowania
Dodaję do wypróbowania
PYSZNE!!! PALCE LIZAĆ!!! Na pewno powtórzę...
PYSZNE!!! PALCE LIZAĆ!!! Na pewno powtórzę jeszcze nie raz. Ja panierowalam gotowe odcięte mięso z udek z kurczaka bez kości. Rzeczywiście potrzeba ok. 10 minut smażenia.
Robiłam ze skrzydełkami, panierka pyszna, jednak...
Robiłam ze skrzydełkami, panierka pyszna, jednak zdecydowanie trzeba dłużej marynować mięso i dłużej smażyć. Następnym razem spróbuję z filetami.
Dobre, trzeba więcej pikantnych przypraw....
Dobre, trzeba więcej pikantnych przypraw. Niekonkretne "kilka minut" spowodowało, że kurczaki wyszły niedosmażone
Pycha
Pycha
Najlepsze!
Najlepsze!
super przepis
super przepis
WYŚMIENITE!!! Uwielbiam kurczaki według tego...
WYŚMIENITE!!! Uwielbiam kurczaki według tego przepisu.
Zrobiłam same polędwiczki z kurczaka, wyszły...
Zrobiłam same polędwiczki z kurczaka, wyszły super. Rodzinka zadowolona i prosi o więcej. Polecam
Super! Napewno jutro zrobie . Szykuje jutro...
Super! Napewno jutro zrobie
. Szykuje jutro imprezę urodzinowa - mam nadzieje ze posmakują gościom
panierka superowa, bardzo polecam mniam mniam...
panierka superowa, bardzo polecam mniam mniam kurczak w niej panierce wyśmienity
Przepyszne! Tylko trzeba smażyć troszkę...
Przepyszne! Tylko trzeba smażyć troszkę dłużej niż kilka minut
Jeżeli będziecie smażyć we frytkownicy to bez...
Jeżeli będziecie smażyć we frytkownicy to bez koszyczka bo się przykleja i nie można wyjąć. Ja wyjęłam koszyczek i smażyłam we frytkownicy jak w garnku, w głębokim oleju
Bardzo dobre, ale mogłoby być bardziej pikantne....
Bardzo dobre, ale mogłoby być bardziej pikantne. Następnym razem dodam więcej pieprzu cayenne!!!!
A próbował ktoś zrobić to w...
A próbował ktoś zrobić to w piekarniku???? czy tylko głęboki tłuszcz wchodzi w grę????
Super!
Super!
Spróbuję bo wygląda
Spróbuję
bo wygląda ciekawie
Robiłam wczoraj - nastepnym
Robiłam wczoraj - nastepnym razem dodam jezcze więcej przypraw ale panierka jest genialna! Koleżanki i mąż stwierdzili że mnie kochają za tego kurczaka
KFC straciło właśnie klientów 
Dobre☺☺
Dobre☺☺[[wysiwyg_imageupload:2701:]]
Bardzo dobry kurczaczek... w
Bardzo dobry kurczaczek... w zestawie z sałatą zieloną palce lizać
przepis zachowany na zaś!
robiłam z filetami bo nie
robiłam z filetami bo nie lubię skrzydełek i wyszlo mega. POLECAM do wypróbowania
Przepis ciekawy. Dodaje do
Przepis ciekawy. Dodaje do wypróbowania.