thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
35min
Czas całkowity
43min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

DODATKOWO

  • ok. 300 g mąki pszennej do panierowania
  • olej do smażenia

CIASTO

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać więcej, jeśli lubi się ostre)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka

MARYNATA

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1000 g kurczaka w kawałkach (stripsy-pokrojona pierś, skrzydełka, podudzia)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. UWAGA!!! Zacząć od marynaty i przygotowania mięsa - patrz punkty 5 i 6.

    W czasie gdy mięso się marynuje, należy przygotować gęste ciasto naleśnikowe.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbić 2 jajka, dodać 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki mleka; wszystko zmiksować 2 min / obr. 6, by napowietrzyć ciasto. Masa ma być jednolita i przypominać gęste ciasto naleśnikowe (będą widoczne pęcherzyki powietrza).
    UWAGA! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku należy zwiększyć ilość dodawanych przypraw.
  2. Do miski z mięsem wlać ciasto naleśnikowe i mieszać łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
  3. Do innej miski przesiać ok. 300 g mąki. Wkładać do niej po kilka porcji kurczaka obtoczonego ciastem i potrząsać miską tak, by mąka pokryła całe mięso.
    UWAGA! Nie obklepywać mięsa przy pomocy dłoni, a jedynie potrząsać miską.
  4. Za pomocą szczypców lub widelca wykładać obtoczone w mące mięso na talerz lub deskę (ewentualnie prosto na patelnię lub do frytkownicy).
  5. MARYNATA
  6. Mięso umyć i osuszyć. Piersi pokroić wzdłuż na paski o grubości ok. 0,5 cm, w skrzydełkach odłamać lotki.
  7. Wrzucić mięso do miski, posypać 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku, wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (można marynować całą noc).
    UWAGA! Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku należy zwiększyć ilość dodawanych przypraw.
  8. SMAŻENIE
  9. W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej do temperatury 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładać partiami (po kilka pasków) kurczaka i smażyć kilka (8-12) minut na średnim ogniu na złoty kolor.

    Usmażone kawałki kurczaka odsączać na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło.

    PIECZENIE W PIEKARNIKU
    Można je także upiec w piekarniku.
    Należy opanierowane mięso ułożyć na blasze i skropić/spryskać olejem. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

1. Aby otrzymać charakterystyczną panierkę jak z KFC, nie można wklepywać mąki do mięsa, lecz należy potrząsać miską z mąką, tak aby mąka dokładnie obtoczyła mięso.


2. Ilość i rodzaj przypraw zależy od naszych preferencji smakowych - lepiej na początku wsypać ich mniej, a potem stopniowo dodawać w razie potrzeby. Najlepiej usmażyć jedną czy dwie sztuki mięsa, aby sprawdzić smak.


3. Kurczaka należy wrzucać na dobrze rozgrzany, głęboki olej. Smażyć kilka (8-12) minut na średnim ogniu na głębokiej patelni lub we frytkownicy. Nie wolno przetrzymywać mięsa na patelni, bo kurczak wyjdzie suchy, a nie soczysty.


4. Zamiast pieprzu cayenne można użyć ostrej papryki, należy pamiętać, że w tym przypadku trzeba jej dodać więcej, bo jest mniej ostra od cayenne.


5. Kurczak i ciasto można doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, niekoniecznie tymi, które zostały podane w składnikach.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Panierka do kurczaka (jak z KFC)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: