- TM 5
Składniki
DODATKOWO
- 800 gramów wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 gramów śmietany 30%
ZALEWA/PASTA
- 2 łyżeczki SOSU WORCESTERSHIRE
- 2 centymetry imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaskie łyżki papryka słodka mielona
- 1 płaskiej łyżeczki papryka ostra mielona
- 1 płaskie łyżki kminek mielony
- 1 płaskie łyżki majeranek suszony
- 2 łyżki miodu plynnego
- 1 płaskie łyżki soli drobnej
- 4 szczypty pieprzu czarnego mielonego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 900 gramów karczku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1) Zetrzyj czosnek i obrany imbir na tarce o drobnych oczkach, i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. W ten sposób powstanie zalewa/pasta, do której włóż karczek i natrzyj. Mięso pod przykryciem odstaw do lodówki na 12 godzin.
2) Po tym czasie do "Blokada naczynia miksującego" wlej 800g wody. Nałóż przystawkę VAROMA i na dolnej części połóż na niej karczek, nakryj przystawką VAROMA gotować 60min/VAROMA/OBR. 1.
Odstawić przystawkę VAROMA.
3) Do pozostałej w "Blokada naczynia miksującego" wody dodaj 2 łyżki mąki pszennej, 100 gramów śmietany 30%, gotować 1 min/100`C/obr. 6. Powstałym sosem polać mięso.
Zalewa
Porady
Pozostałą w misce zalewą polej mięsą w Varomie przed gotowaniem.
Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
dla mnie... bomba dla podrasowienia smaku sosu można dodać sosu sojowego, ale ten jest równie ciekawy w smaku
Gratuluję!
Monika
Według mnie niczym, bo ma on taki specyficzny smak.
a czym można zamienić sos Worcestershire?
Zupełnie mi to do głowy nie przyszło :P
Hmm.. Nie rozumiem dlaczego na tarce ścierać, skoro mamy TM.. Wrzucasz na najwyzsze obroty na 2sek i gotowe..
Are you sure to delete this comment ?