3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Karczek z Varomy w sosie sojowym


Wydrukuj:
4

Składniki

9 plaster/plastry/plastrów

DODATKOWO

  • 800 gramów wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 gramów śmietany 30%

ZALEWA/PASTA

  • 2 łyżeczki SOSU WORCESTERSHIRE
  • 2 centymetry imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaskie łyżki papryka słodka mielona
  • 1 płaskiej łyżeczki papryka ostra mielona
  • 1 płaskie łyżki kminek mielony
  • 1 płaskie łyżki majeranek suszony
  • 2 łyżki miodu plynnego
  • 1 płaskie łyżki soli drobnej
  • 4 szczypty pieprzu czarnego mielonego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 900 gramów karczku
  • 6
    13h 30min
    Czas całkowity 13h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Zalewa
  1. 1) Zetrzyj czosnek i obrany imbir na tarce o drobnych oczkach, i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. W ten sposób powstanie zalewa/pasta, do której włóż karczek i natrzyj. Mięso pod przykryciem odstaw do lodówki na 12 godzin.

  2. 2) Po tym czasie do Closed lid wlej 800g wody. Nałóż przystawkę VAROMA i na dolnej części połóż na niej karczek, nakryj przystawką VAROMA gotować 60min/VAROMA/OBR. 1. 

    Odstawić przystawkę VAROMA.

  3. 3) Do pozostałej w Closed lid wody dodaj 2 łyżki mąki pszennej, 100 gramów śmietany 30%, gotować 1 min/100`C/obr. 6. Powstałym sosem polać mięso.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pozostałą w misce zalewą polej mięsą w Varomie przed gotowaniem.

Podawać z ziemniakami lub kaszą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dla mnie... bomba dla podrasowienia smaku sosu...

    Zgłoszony przez Monika Wierzyńska na listopada 20, 2016 at 21:58.

    dla mnie... bomba tmrc_emoticons.-) dla podrasowienia smaku sosu można dodać sosu sojowego, ale ten jest równie ciekawy w smaku tmrc_emoticons.-)

    Gratuluję!

    Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Według mnie niczym, bo ma on

    Zgłoszony przez szczypiorek na września 1, 2016 at 20:50.

    Według mnie niczym, bo ma on taki specyficzny smak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a czym można zamienić sos

    Zgłoszony przez anetawilczewska na lipca 4, 2016 at 11:27.

    a czym można zamienić sos Worcestershire?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zupełnie mi to do głowy nie

    Zgłoszony przez szczypiorek na lipca 3, 2016 at 22:52.

    Zupełnie mi to do głowy nie przyszło :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hmm.. Nie rozumiem dlaczego

    Zgłoszony przez pumpkinseeds na czerwca 4, 2016 at 01:43.

    Hmm.. Nie rozumiem dlaczego na tarce ścierać, skoro mamy TM.. Wrzucasz na najwyzsze obroty na 2sek i gotowe.. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze