Forum S.O.S. dla nowicjuszy


178 odpowiedzi | Ostatni wpis

Witam Smile

A ja mam pytanie odnośnie zapachów. Po gotowaniu zupek itp. z cebulą lub papryką uszczelka pomimo mycie w zwykłym  płynie do naczyń nadal  intensywnie "pachnie". Jedną z porad jakie można zastosować to posiadanie dwóch uszczelek - jednej na słodkie drugie na słone potrawy. Ale czym i jak przemywać uszczelkę by zapach się ulotnił ?? Czy jest na to jakaś rada?


Renatko , jestem uzytkownikiem od 13 lat ,na początku książki są tabele i podpowiedzi jak wykorzystać Thermomix do własnych przepisów ,a ser żółty ok. 300g przekrój na 4 kawałki wrzuć do naczynia i jak chcesz utrzeć na drobno wystarczy nastawić czas ok.5 sek obr 5 do 6 ,wszystko zależy od gatunku sera jak jest twardy wówczas rezultat znakomity , grubość zależy od wysokości obrotów . TERAZ BĘDZIESZ CZĘSTO ROBIŁA ZAPIEKANKI .PIZZE ITP .

SERDECZNIE POZDRAWIAM .

ela


Witaj,

Nie mam przepisu:)

Również bardzo lubię jak Twój mąż duszone pieczarki z cebulą w śmietanie:)

Jak uzupełnisz informację to podziel się proszę:)

Wiktor


Witaj Renata,

każdy z nas był kiedyś nowicjuszem.

Proponuję, w zależności od ilości sera i twardości kilka sekund obr. 6 lub 7.

Pozdrawiam. Anna


Dziękuję, teraz już wszystko jest jasne.


 :) ELU po ciężkich trudach udało mi się wstawić zdjęcie. :)


Wszystko wytlumaczone, nic dodac, nic ujac. A lody na 100% nie wyszly, wlasnie z powodu tej "temperatury pokojowej"  Wink ;)  Zmroz i mleko, i owoce, wyciagnij gòra 5min przed uzyciem, by tylko leciutko sie rozmrozily, i zobaczysz, ze lody wyjda Bigsmile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


To często zadawane pytanie. Masz prawo nie wiedzieć bo pewnoi o tym nie mówił przedstawiciel. Dlatego warto skorzystać z zaproszenia na warsztaty kulinarne w biurze regionalnym. Teraz jednak wyjaśniam: otóż przy użyciu kopystki "pomagamy" w mieszaniu niektórych potraw, ciast itp. Robi sie to w ten sposób, że w trakcie miksowania przez otwór w zamkniętym naczyniu , wkładasz kopystkę i  "kręcisz" nią popychając zawartość w naczyniu. Nie bój sie, nic się nie stanie, kopystka jest tak skonstruowana, że nie dotyka noży podczas takiego mieszania. Pamiętaj tylko : wkładamy ją po zamknięciu naczynia przez otwór.  Nie inaczej. Nie zakładamy wtedy miarki. Jak coś niezrozumiałe w moim tłumaczeniu,m to jeszcze pytaj.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Jeszcze jedno - co to znaczy "miksować przy pomocy kopystki"?


O! Ja wrzucałem wszystko w temperaturze pokowej (oczywiście nie licząc lodu), to pewnie dlatego mi nie wychodziło.


Gabi ma rację. Lody można robić na rózne sposoby. Najprostsze są sorbety i lody z mrożonych owoców. Zasady przy miksowaniu sa takie: naczynie musi być bardzo mocno schłodzone a składniki na lody nalepiej  wszystkie z zamrażarki. Owoce można zamrozić krojąc je najlepiej na małe kawałki i układając tak, aby nie zbiły się w bryłę podczas mrożenia. Mleko lub śmietankę również można zamrozić np. w  woreczkach na lód lub w pojemniczkach do lodu. Wszystkie składniki miksujemy krótko a po wykonaniu od razu podajemy (zwłaszcza sorbety i lody owocowe). Im mniej składników w temperaturze pokojowej a więcej zmrozonych tym lody też dłużej pozostają odpowiedniej konsystencji.

;o)


Musisz tutaj posłużyć się przepisami z książki. Zależy jakie lody chcesz zrobić bo różne są ich metody  wykonania. Wink

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Jak zrobić lody? Wychodzi mi coś koktajlopodobnego...


Bigsmile Już radzę.  Pokrój ser na większe kawałki, wrzuć do naczynia i rozdrabniaj 5-8 sek na obrotach 7-8. Sprawdź jak się rozdrobnił i ewentualnie powtórz czynność. Trzeba po prostu próbować. Sery mają różną twardość i też indywidualne są gusta uzytkowników. Nie bój się, nic się nie stanie. Lepiej rozdrabniac krócej i czynność powtórzyć. Do dzieła!

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Pomocy:-)

Jestem nowicjuszem i banalna sprawa, nie wiem, jak "zetrzeć" żółty ser do pizzy w TM:(

Gapa jestem, wiem, wiem,ale nie chcę sama eksperymentować...

Renata


dziękuję za dobre rady z tym wyciąganiem lepkiego ciasta Smile pozdrawiam


Ja mam jeszcze jedną propozycję. Otóż proponuję wykorzystać przepis na wykonanie koncentratu do zmywarki i jego wykonanie spowoduje równoczesne  wymycie naczynia. Tutaj daje link do przepisu na koncentrat., który właśnie dziś po raz pierwszy zrobiłam. Wypróbowałam, umyłam naczynia w zmywarce. Super. Zdrowo i tanio. Polecam . Tutaj link:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/cytrynowy-koncentrat-czyszcz%C4%85cy/449828

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi, TM jest już czyściutki Bigsmile   Pozdrawiam wszystkich serdecznie Cooking  9


Ja wilgotne naczynie czyszczę  sodą oczyszczoną. Można też do roztworu z octem dodać sodę i  pogotować. Co do plame=k na dnie naczynia, to one same znikają. Wystarczy wrzucić kostki lodu i je rozdrobinić, potem można je wykorzystac do zrobienia np. jakiegoś napoju.  Wink

Noże po roku nie są tępe, lecz tracą już swoja poczatkowa ostrość. To jednak nie przeszkadza w rozdrabnianiu składników bo największe znaczenie ma tutaj siła obrotów. Ta zaś dla TM wynosi max. 10200 obrotów na minutę. To bardzo dużo. Ostrość noży nie ma tutaj większego znaczenia.. Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Poniżej receptura octowa, którą można wykorzystać w takim przypadku:

1000 g octu zwykłego, 5 g płynu do mycia naczyń, zmiksować obr. 1/15 min/50°C

Naczynie miksujące z przygotowanym roztworem pozostawić na 1 godzinę, następnie kilkakrotnie spłukać zimną wodą.

 

Pozdrawiam Mixi


Witam! Wiem, że jest dużo wypowiedzi odnośnie czyszczenia, ale chciałabym sie upewnić. Używam TM31 od lutego tego roku, dziś robiłam schab na parze w Varomie, ale na dnie naczynia po umyciu pozostały mi plamki, czym mogę je doczyścić? Czy zagotować wodę z octem, jeśli tak to w jakich proporcjach i na ile nastawić trzeba? A może jest inny sposób. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam wszystkim Smile


Smile Witaj Margit :)  Czasami TM odbarwia się i ja nalewam do niego gorącą wodę, dodaję 2-3 łyżki octu i gotuję ok 10 mninut i  TM jest czysty. Pozdrawiam serdecznie :D Bigsmile


Wink Smile Kate 623, poczytaj kilka dobrych rad na poprzedniej stronie tego wątku. Sądzę, że Ci się przydadzą. Tu dziewczyny  wyjaśniły juz rolę kopystki. Chyba wiesz do czego ona jeszcze służy?  Twoje wątpliwości zawsze rozwiejemy, więc pytaj śmiało.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


jeśli chodzi o zacieki i ślady na naczyniu, super działa ocet Smile


I lodòw, sorbetòw... Ela wyjasnila juz sprawe, swietnie, i fachowo Bigsmile Bigsmile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


Mieszać za pomocą kopystki, tzn przez otwór w pokrywie (przy zamkniętym, pracującym urządzeniu) włożyć kopystkę i pomagać nią wyrabiać zawartość. Najczęściej używa się jej tak przy wyrabianiu ciast, farszów, past... Ale przy samym gotowaniu to raczej nie  Smile  W tej chwili nie przypominam sobie takiego przepisu  :)  :) 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Witaj Kate623,  Smile  Przy wyciąganiu ciasta z naczynia można "jeździć" po nożach, tzn, wygarniać ciasto spomiędzy noży. Sposobem, który ja używam i polecam jest takie odzyskanie reszty ciasta, które przykleiło się do noży: wstawienie naczynia do urządzenia, zamknięcie pokrywy i włączenie najwyższych obrotów 10 przez kilka sekund. Wtedy siła odśrodkowa tak zadziała, że odklei nam ciasto od noży i "wyląduje" ono na ściankach naczynia.  :D  A ze ścianek bardzo łatwo zgarnąć kopystką  Smile  Pozdrawiam

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


i jeszcze co to ozancza jak trzeba nastawic temp. czas. obroty i wymieszać za pomocą kopystki - tzn ze przy gotowaniu ściągać ze ścianke naczynia ?


witam - ja dopiero zaczynam - i mam pytanko odnośnie kopystki - czy nią można tak sobie jeździć po tych nożach przy wyciąganiu lepkiego ciasta z dołu naczynia ?


WItam wszystkich serdecznie. Mam takie pytanie odnośnie czyszczenia thermomixa, posiadam TM31, na bocznych ściankach mam takie brązowe zacieki tak jakby w rowkach ścianki ( mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumiał Smile ) jak to wyczyścić ? Kolejne moje pytanie dotyczy noży. Wiem że już była poruszana ta kwestia, ale nadal mam problem. Thermomix mam dobiero rok, a mam wrażenie że noże nie są już takie ostre jak były, a właściwie dość mocno się stępiły. Kruszyłam już lód ale nie widzę poprawy. Może za mało lodu ? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź


Dokładnie, najważniejsze żeby dbać o Thermomix i używać wg instrukcji Smile

Pozdrawiam Mixi


Szczoteczkę też mam, ale używam jej głównie jak nie rozkręcam naczynia, albo jak się ciasto powciska w wąskie szczelinki. Palce wciąż mam całe, bo delikatnie traktuję mojego terminatorka Wink

Zresztą jest tyle prostych metod mycia, że każdy w końcu wypracuje sobie swoje... Smile

Cooking  7

 

 

Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.

[Bł. Jan Paweł II ]

 


Nie ma sprawy z pośpiechu nie zachowałam kolejności teraz jest ok :D Cooking  4

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Wink Haniu, jak tam z Twoimi obrotami wstecznymi? Czy już wszystko o.k.?

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Smile Joko, nie palcami a szczoteczką na długim uchwycie. Każdej posiadaczce polecam takie szczoteczki. nie sa drogie , a bardzo fajnie pomagają w myciu. Trzeba bowiem uważać, bo noże sa ostre! Mozna tez noże położyć w zlewie i nakierowac na nie ostry strumień wody.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Można też odwrócić naczynie "do góry nogami" stawiając na posypanym mąką blacie i całkowicie odkręcić dno. Ciasto wypadnie razem z nożem pozostawiając niemalże czyste naczynie, noże natomiast oczyszczam delikatnie palcami... na pasko oczywiście haha Tongue

Cooking  9

 

Nie żyje się, nie kocha i nie umiera na próbę.

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.

[Bł. Jan Paweł II ]

 


:)No właśnie tego nie rozumiem ,ale faktycznie muszę robić wolniej i zauważyć czy od razu nie włączam Counterclock Dzięki za radę i powiem jak to wyglądadalej Cool

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Smile Haniu, to jest dziwne. Czy aby na pewno zachowujesz kolejność czynności? Najpierw ustawiamy czas, potem temperaturę, potem wciskamy "wsteczne obroty", a na końcu ustawiamy pokrętło na "3".  Czy tak postępowałaś? Czy może wsteczne włączyłaś po uruchomieniu  TM? Sprawdź to. To niemożliwe, żeby na wstecznych obrotach coś było rozdrobnione, bo wtedy noże obracają się w odwrotnym kierunku, stroną nie mającą ostrza, czyli tylko mieszają.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Smile :)Witam proszę o pomoc ,bo sama nie daję rady tego zrozumieć: Smutny( przy mieszaniu np sałatki warzywnej nacounter-clockwise operation obroty 3zmiksowało mi groszek i inne warzywa zamiast tylko wymieszać,podobnie miałam z kapuśniakiem ,zamiast z ziemniakami był kapuśniak krem. Zakłopotany Nie wiem czy mój nowy pomocnik potrzebuje lekarza ,czy to ja coś robię nie tak.z góry dziękuję za podpowiedź Całus Gotowanie

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


:DDziewczyny dzięki za rady Wink na pewno z nich skorzystam Cool .Czasem coś jest tak proste ,że aż  niewiarygodne Love

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Haniu, ja też często robię pizzę i wtedy "wyciągam" je tym sposobem, który podała Gabrysia, tzn "odwrócić naczynie do góry dnem  i pokręcić od spodu wystającą końcówką (plastikową) noży  w kierunku odwrotnym ( tak jak obroty wsteczne). Wtedy łatwiej ciasto "wypada" z naczynia."  Potem stawiam naczynie w podstawie, zamykam pokrywę i "odwirowuję" tą część ciasta, która została pod nożami 5-10 sek / obr. 5-8. Wtedy prawie wszystko odkleja się od noży i ląduje na ściankach naczynia; kopystką zgarniam to i dodaję do reszty ciasta a TM myję ciepłą wodą włączając go na 20-30 sek / obr. 10. Spróbuj, powodzenia  Smile   Smile  

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Smile Oczywiście, rękami nie wyjmujemy bo mozna skaleczyć sie nożami. Radzę na początek , przy wyjmowaniu ciasta ,odwrócić naczynie do góry dnem  i pokręcić od spodu wystającą końcówką (plastikową) noży  w kierunku odwrotnym ( tak jak obroty wsteczne). Wtedy łatwiej ciasto "wypada" z naczynia. Można jeszcze potem poprawić używając do tego kopystki, ale i tak całkowicie się ciasta spod noży nie wyjmie. To taka minimalna strata. Potem myjemy naczynie wlewając wodę do pozimu noży i włączając obroty poz.10 naprzemiennie z wstecznymi. Wszystko około 15-20 sek. Wtedy z grubsza garnek jest umyty. Chcąc dokładnie umyć,  gdyby jeszcze zostały jakieś resztki , trzeba wyjąć noże i myć szczoteczką lub inną myjką: osobno noże i osobno garnek. Nie wiem, czy to zrozumiałaś. Jeśli jeszcze będą jakies problemy, pytaj, chętnie doradzę. 

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


:)Witam może mi ktoś pomoże Shock :jak dokładnie wyjąć ciasto z pod noży (pizza ,drożdżowe,chleb) Cooking  1 bo mnie tam zawsze dużo zostaje ,a rękami ciężko wyjąć.Na pewno jest jakiś trik żeby wyskoczyło :(( Crazy

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Dzięki wielkie za radę. Napewno spróbuję i dam znac jak wyszło. Bigsmile

 


Witaj Edytko :)  Tak, jak napisala Gabi, nie zrazaj sie, tylko pròbuj dalej, zobaczysz, ze wyniki pozytywne nadejda. A pieczarki, to fakt, sa bardzo delikatne. Rade dala Ci juz Gabi. Wazne nie gotowac za dlugo, nie posiekac za mocno i gotowac na niskich, wstecznych obrotach. Zròb, jak poradzila Gabi i daj znac czy wyszly w koncu Smile :)  Odwagi Wink Wink

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            


Nie zrażaj się, trzeba próbować. Proponuję tak: Najpierw cebule rozdrobnić  3sek /obr.5, zgarnąć kopystką na dnio naczynia. Dodać 15g oliwy z oliwek, 2min/temp.varoma/obr. 1  .Potem wrzucić całe, bądź na pół przekrojone pieczarki i teraz  bardzo krótko, dosłownie ruch ręką na obroty 4. Nie powinna zrobic sie papka. To jednak kwestia wprawy. Dalej juz  dodaj 40 g masła i duś pieczarki 5-10min w temp. varoma/obr wsteczne 1. Na końcu dodaj przez otwór w pokrywie śmietanę(150g)  i jeszcze zagotuj 2 min./temp.100st./obr.2 wteczne. Do śmietany możesz  wcześniej dodać łyżkę mąki pszennej, sos będzie gęściejszy, ale to już w/g własnego gustu i upodobań.

Powodzenie tego dania leży w umiejetnym rozdrobnieniu pieczarek. To trzeba wytrenować , bądź  pokroić je nożem i wrzucić pokrojone do naczynia. Życzę smaczego!;)

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Witam! jestem nowa i nie wszytko mi wychodzi w TM, ale ciagle próbuję.Mój mąż uwielbia duszone pieczarki z cebulą w śmietanie, próbowałam zrobic je w TM ale wyszła mi taka papka. Może mógłby mi ktos pomóc jak to zrobic? Bigsmile

 


Można odkrecic noze i sie lepiej umyje ja tak czasem robie


Link do instrukcji obsługi Thermomixa, warto ściągnąć;-) powiedz jeszcze, jaką masz książkę podstawową? Zdecydowanie polecam Radość gotowania!!! Oczywiście, jeśli masz model TM31:-)

Maks21