Przejdź do treści

Forum S.O.S. dla nowicjuszy

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

tmrc_emoticons.smileNo właśnie tego nie rozumiem ,ale faktycznie muszę robić wolniej i zauważyć czy od razu nie włączamtinymce_custom_buttons.counterclock"tinymce_custom_buttons.counterclock" Dzięki za radę i powiem jak to wyglądadalej tmrc_emoticons.steve

Można też odwrócić naczynie "do góry nogami" stawiając na posypanym mąką blacie i całkowicie odkręcić dno. Ciasto wypadnie razem z nożem pozostawiając niemalże czyste naczynie, noże natomiast oczyszczam delikatnie palcami... na pasko oczywiście haha tmrc_emoticons.tongue

tmrc_emoticons.cooking_9

tmrc_emoticons.smile Joko, nie palcami a szczoteczką na długim uchwycie. Każdej posiadaczce polecam takie szczoteczki. nie sa drogie , a bardzo fajnie pomagają w myciu. Trzeba bowiem uważać, bo noże sa ostre! Mozna tez noże położyć w zlewie i nakierowac na nie ostry strumień wody.

tmrc_emoticons.wink Haniu, jak tam z Twoimi obrotami wstecznymi? Czy już wszystko o.k.?

Nie ma sprawy z pośpiechu nie zachowałam kolejności teraz jest ok tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.cooking_4

Szczoteczkę też mam, ale używam jej głównie jak nie rozkręcam naczynia, albo jak się ciasto powciska w wąskie szczelinki. Palce wciąż mam całe, bo delikatnie traktuję mojego terminatorka tmrc_emoticons.wink

Zresztą jest tyle prostych metod mycia, że każdy w końcu wypracuje sobie swoje... tmrc_emoticons.smile

tmrc_emoticons.cooking_7

Dokładnie, najważniejsze żeby dbać o Thermomix i używać wg instrukcji tmrc_emoticons.smile

WItam wszystkich serdecznie. Mam takie pytanie odnośnie czyszczenia thermomixa, posiadam TM31, na bocznych ściankach mam takie brązowe zacieki tak jakby w rowkach ścianki ( mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumiał tmrc_emoticons.smile ) jak to wyczyścić ? Kolejne moje pytanie dotyczy noży. Wiem że już była poruszana ta kwestia, ale nadal mam problem. Thermomix mam dobiero rok, a mam wrażenie że noże nie są już takie ostre jak były, a właściwie dość mocno się stępiły. Kruszyłam już lód ale nie widzę poprawy. Może za mało lodu ? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź

witam - ja dopiero zaczynam - i mam pytanko odnośnie kopystki - czy nią można tak sobie jeździć po tych nożach przy wyciąganiu lepkiego ciasta z dołu naczynia ?

i jeszcze co to ozancza jak trzeba nastawic temp. czas. obroty i wymieszać za pomocą kopystki - tzn ze przy gotowaniu ściągać ze ścianke naczynia ?

Witaj Kate623,  tmrc_emoticons.smile  Przy wyciąganiu ciasta z naczynia można "jeździć" po nożach, tzn, wygarniać ciasto spomiędzy noży. Sposobem, który ja używam i polecam jest takie odzyskanie reszty ciasta, które przykleiło się do noży: wstawienie naczynia do urządzenia, zamknięcie pokrywy i włączenie najwyższych obrotów 10 przez kilka sekund. Wtedy siła odśrodkowa tak zadziała, że odklei nam ciasto od noży i "wyląduje" ono na ściankach naczynia.  tmrc_emoticons.lol  A ze ścianek bardzo łatwo zgarnąć kopystką  tmrc_emoticons.smile  Pozdrawiam

Mieszać za pomocą kopystki, tzn przez otwór w pokrywie (przy zamkniętym, pracującym urządzeniu) włożyć kopystkę i pomagać nią wyrabiać zawartość. Najczęściej używa się jej tak przy wyrabianiu ciast, farszów, past... Ale przy samym gotowaniu to raczej nie  tmrc_emoticons.smile  W tej chwili nie przypominam sobie takiego przepisu  tmrc_emoticons.smile  tmrc_emoticons.smile 

I lodòw, sorbetòw... Ela wyjasnila juz sprawe, swietnie, i fachowo tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile

jeśli chodzi o zacieki i ślady na naczyniu, super działa ocet tmrc_emoticons.smile

tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.smile Kate 623, poczytaj kilka dobrych rad na poprzedniej stronie tego wątku. Sądzę, że Ci się przydadzą. Tu dziewczyny  wyjaśniły juz rolę kopystki. Chyba wiesz do czego ona jeszcze służy?  Twoje wątpliwości zawsze rozwiejemy, więc pytaj śmiało.

tmrc_emoticons.smile Witaj Margit tmrc_emoticons.smile  Czasami TM odbarwia się i ja nalewam do niego gorącą wodę, dodaję 2-3 łyżki octu i gotuję ok 10 mninut i  TM jest czysty. Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.bigsmile

Witam! Wiem, że jest dużo wypowiedzi odnośnie czyszczenia, ale chciałabym sie upewnić. Używam TM31 od lutego tego roku, dziś robiłam schab na parze w Varomie, ale na dnie naczynia po umyciu pozostały mi plamki, czym mogę je doczyścić? Czy zagotować wodę z octem, jeśli tak to w jakich proporcjach i na ile nastawić trzeba? A może jest inny sposób. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam wszystkim tmrc_emoticons.smile

Poniżej receptura octowa, którą można wykorzystać w takim przypadku:

1000 g octu zwykłego, 5 g płynu do mycia naczyń, zmiksować obr. 1/15 min/50°C

Naczynie miksujące z przygotowanym roztworem pozostawić na 1 godzinę, następnie kilkakrotnie spłukać zimną wodą.

Ja wilgotne naczynie czyszczę  sodą oczyszczoną. Można też do roztworu z octem dodać sodę i  pogotować. Co do plame=k na dnie naczynia, to one same znikają. Wystarczy wrzucić kostki lodu i je rozdrobinić, potem można je wykorzystac do zrobienia np. jakiegoś napoju.  tmrc_emoticons.wink

Noże po roku nie są tępe, lecz tracą już swoja poczatkowa ostrość. To jednak nie przeszkadza w rozdrabnianiu składników bo największe znaczenie ma tutaj siła obrotów. Ta zaś dla TM wynosi max. 10200 obrotów na minutę. To bardzo dużo. Ostrość noży nie ma tutaj większego znaczenia.. tmrc_emoticons.bigsmile

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi, TM jest już czyściutki tmrc_emoticons.bigsmile   Pozdrawiam wszystkich serdecznie tmrc_emoticons.cooking_9

Ja mam jeszcze jedną propozycję. Otóż proponuję wykorzystać przepis na wykonanie koncentratu do zmywarki i jego wykonanie spowoduje równoczesne  wymycie naczynia. Tutaj daje link do przepisu na koncentrat., który właśnie dziś po raz pierwszy zrobiłam. Wypróbowałam, umyłam naczynia w zmywarce. Super. Zdrowo i tanio. Polecam . Tutaj link:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/cytrynowy-koncentrat-czyszcz%C4%85cy/449828

dziękuję za dobre rady z tym wyciąganiem lepkiego ciasta tmrc_emoticons.smile pozdrawiam

Pomocytmrc_emoticons.smile

Jestem nowicjuszem i banalna sprawa, nie wiem, jak "zetrzeć" żółty ser do pizzy w TMtmrc_emoticons.aw

Gapa jestem, wiem, wiem,ale nie chcę sama eksperymentować...

Renata

tmrc_emoticons.bigsmile Już radzę.  Pokrój ser na większe kawałki, wrzuć do naczynia i rozdrabniaj 5-8 sek na obrotach 7-8. Sprawdź jak się rozdrobnił i ewentualnie powtórz czynność. Trzeba po prostu próbować. Sery mają różną twardość i też indywidualne są gusta uzytkowników. Nie bój się, nic się nie stanie. Lepiej rozdrabniac krócej i czynność powtórzyć. Do dzieła!

Jak zrobić lody? Wychodzi mi coś koktajlopodobnego...

Musisz tutaj posłużyć się przepisami z książki. Zależy jakie lody chcesz zrobić bo różne są ich metody  wykonania. tmrc_emoticons.wink

Gabi ma rację. Lody można robić na rózne sposoby. Najprostsze są sorbety i lody z mrożonych owoców. Zasady przy miksowaniu sa takie: naczynie musi być bardzo mocno schłodzone a składniki na lody nalepiej  wszystkie z zamrażarki. Owoce można zamrozić krojąc je najlepiej na małe kawałki i układając tak, aby nie zbiły się w bryłę podczas mrożenia. Mleko lub śmietankę również można zamrozić np. w  woreczkach na lód lub w pojemniczkach do lodu. Wszystkie składniki miksujemy krótko a po wykonaniu od razu podajemy (zwłaszcza sorbety i lody owocowe). Im mniej składników w temperaturze pokojowej a więcej zmrozonych tym lody też dłużej pozostają odpowiedniej konsystencji.

O! Ja wrzucałem wszystko w temperaturze pokowej (oczywiście nie licząc lodu), to pewnie dlatego mi nie wychodziło.

Jeszcze jedno - co to znaczy "miksować przy pomocy kopystki"?

To często zadawane pytanie. Masz prawo nie wiedzieć bo pewnoi o tym nie mówił przedstawiciel. Dlatego warto skorzystać z zaproszenia na warsztaty kulinarne w biurze regionalnym. Teraz jednak wyjaśniam: otóż przy użyciu kopystki "pomagamy" w mieszaniu niektórych potraw, ciast itp. Robi sie to w ten sposób, że w trakcie miksowania przez otwór w zamkniętym naczyniu , wkładasz kopystkę i  "kręcisz" nią popychając zawartość w naczyniu. Nie bój sie, nic się nie stanie, kopystka jest tak skonstruowana, że nie dotyka noży podczas takiego mieszania. Pamiętaj tylko : wkładamy ją po zamknięciu naczynia przez otwór.  Nie inaczej. Nie zakładamy wtedy miarki. Jak coś niezrozumiałe w moim tłumaczeniu,m to jeszcze pytaj.

Wszystko wytlumaczone, nic dodac, nic ujac. A lody na 100% nie wyszly, wlasnie z powodu tej "temperatury pokojowej"  tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  Zmroz i mleko, i owoce, wyciagnij gòra 5min przed uzyciem, by tylko leciutko sie rozmrozily, i zobaczysz, ze lody wyjda tmrc_emoticons.bigsmile

ELU po ciężkich trudach udało mi się wstawić zdjęcie.

Dziękuję, teraz już wszystko jest jasne.

Witaj Renata,

każdy z nas był kiedyś nowicjuszem.

Proponuję, w zależności od ilości sera i twardości kilka sekund obr. 6 lub 7.

Pozdrawiam. Anna

Witaj,

Nie mam przepisutmrc_emoticons.smile

Również bardzo lubię jak Twój mąż duszone pieczarki z cebulą w śmietanietmrc_emoticons.smile

Jak uzupełnisz informację to podziel się proszętmrc_emoticons.smile

Renatko , jestem uzytkownikiem od 13 lat ,na początku książki są tabele i podpowiedzi jak wykorzystać Thermomix do własnych przepisów ,a ser żółty ok. 300g przekrój na 4 kawałki wrzuć do naczynia i jak chcesz utrzeć na drobno wystarczy nastawić czas ok.5 sek obr 5 do 6 ,wszystko zależy od gatunku sera jak jest twardy wówczas rezultat znakomity , grubość zależy od wysokości obrotów . TERAZ BĘDZIESZ CZĘSTO ROBIŁA ZAPIEKANKI .PIZZE ITP .

SERDECZNIE POZDRAWIAM .

Witam tmrc_emoticons.smile

A ja mam pytanie odnośnie zapachów. Po gotowaniu zupek itp. z cebulą lub papryką uszczelka pomimo mycie w zwykłym  płynie do naczyń nadal  intensywnie "pachnie". Jedną z porad jakie można zastosować to posiadanie dwóch uszczelek - jednej na słodkie drugie na słone potrawy. Ale czym i jak przemywać uszczelkę by zapach się ulotnił ?? Czy jest na to jakaś rada?

Annmarie temat uszczelki był poruszany w tym miejscu

http://www.przepisownia.pl/content/uszczelka

Pozdrawiam serdecznie  tmrc_emoticons.smile  

Dziękuję spróbuję zastosować tę metodę  tmrc_emoticons.smile

Czy Thermomix potrafi spieniać mleko?

Tak, potrafi, ale mleko musi być mocno schłodzone. Nie pamiętam już w której książce jest przepis. Może ktoś podpowie. Wydaje mi się, że w "Tak lubię gotować" (nie mam jej|).  tmrc_emoticons.wink Spróbuj wlac mocno zimne mleko i miksuj 30 sek/obr.10. Zobaczysz jaki da efekt. tmrc_emoticons.bigsmile

Oto przepis na spienione mleko:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/12392/spienione-mleko-do-cappuccino-latte-macchiato.html

Poczytaj komentarze pod nim. Są tam cenne uwagi.

Witaj Edyto. Od 10 lat mam TM. Robię rózne potrawy, często korzystam z przepisów, czsem wymyślam sama. Metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji. Jest fajny przepis na "Grzyby w sosie czosnkowym", ale niestety nie pamiętam w której książce . Spróbuj znaleźć na przepisowni.

Na pewno pieczarki należy gotować w koszyczku lub na Varomie, następnie przełożyć je do naczynia miksującego i na obrotach wstecznych wymieszać z wcześniej podsmażoną z czosnkiem cebulą, po czym dodać śmietanę.

Pychota. Mam nadzieję, że znajdziesz przepis.  

Pozdrawiam. Życzę samych przyjemnych kulinarnych doznań.

Elu, jesteś niezastąpiona. Dziękuję. Jak to dobrze, że jest ktoś , kto ma receptę na wszystko. Wielkie dzięki Sciskam cieplutko

tmrc_emoticons.smile  Nie uważam się za osobę niezastapiona i recepty na wszystko nie mam, niestety   tmrc_emoticons.puzzled   gdyby tak było, to wiele moich problemów byłoby już tylko wspomnieniem...  tmrc_emoticons.smile  ale staram się jak mogę i służę pomoca, gdy znam rozwiazanie  tmrc_emoticons.smile  Dziękuję za miłe slowa  tmrc_emoticons.smile i pozdrawiam serdecznie  tmrc_emoticons.love  

Kochane pomocy! Zrobilam dzisiaj koncentrat bulionu warzywnego i mi sie micha przypaliła! Jestem w szoku bo mam TM niecały tydzień i tu taki klops. Robiłam wszystko jak w przepisie i i tak nie moge dna domyć. Jest po prostu pomarańczowe i miejscami czarnawe! W przepisie jest napisane że koncentrat może lekko przywrzeć do dna, ale to nie jest wcale lekko. Jestem załamana tmrc_emoticons.aw I do tego uszczelka jest żółta i śmierdzi! 

Czy jest to odwracalne??

Minia, musisz wrócić do komentarzy i porad zawartych w tym temacie wcześniej. Nie Ty jedna przypaliłaś sobie naczynie. Nic się nie martw. Sposobów na wyczyszczenie jest kilka, tylko nie skrob nożem ani żadnym ostrym narzędziem. Ja wlewam troszkę wody na dno i, wsypuję mąkę i zostawiam na kilkanaście minut. Mąka wchłonie cżęść spalenizny, a reszte czyszczę drewnianym nożykiem do masła. Można też do czyszczenia użyć sody oczyszczonej.Spróbuj tych sposobów. Uszczelka z czasem powróci do swojego koloru i przestanie śmierdzieć.  tmrc_emoticons.wink Miniu, koniecznie poczytaj wszystkie rady w tym wątku SOS. Przydadzą Ci się z pewnością. tmrc_emoticons.love

Doświadczonym użytkownikom też się zdarza. Wlej ocet w takiej ilości, żeby przykryło dno ok 2 cm, włącz na 5 min obr tinymce_custom_buttons.soft"tinymce_custom_buttons.soft" 60 stopni C. Powinno zejść. Gdyby nie zeszło zostaw ocet, niech przypalone odmoknie.

Uszczelkę przetrzyj octem, wypłucz i zostaw w dzień na parapecie, pod wpływem słońca powinna odzyskać swój kolor.

tmrc_emoticons.smile Witaj Minio tmrc_emoticons.smile  Spokojnie, wszystko jest odwracalne. Odnośnie uszczelki przesyłam link

http://www.przepisownia.pl/content/uszczelka#comment-38384

Minio przeczytaj wpisy tego wątku,a dowiesz się jak wyczyścić kielich.

Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.love

Ślicznie Wam dziekuje! Nie rozumiem tylko dlaczego tak się przypaliło? Robiłam krok po kroku z przepisu. Rozumiem gdybym sama wymyslała.

zabieram dzieło dzieła!