Kasiu, super! Cieszę się, że planowane truskawki z bita smietaną dla gości się udały! Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych Pytaj nas lub swojego PH o wszystko, chętnie pomożemy
to, czy ze śmietany będziemy mieli bitą śmietanę czy masło, to wg mnie największy wpływ ma temperatura śmietany. Moja lodówka utrzymuje temp. 4*C i gdy wyjmuję z niej śmietanę, z której chcę ubić masło to ubijam ją czasem przez kilka minut (cały czas jest bita śmietana ). Jak pamiętam, to wyjmuję ją pół godziny wcześniej albo w czasie pracy dolewam trochę ciepłej wody.
Swoim klientom, którzy mają starsze lodówki i nie mają wyświetlacza z pokazaną temp. w lodówce polecam aby przed ubijaniem śmietany na bitą śmietanę włożyli ją na 30 minut do zamrażalnika / zamrażarki. Wtedy śmietana ochłodzi się na tyle, żeby nie zrobiło się z niej szybko masło.
Smietana max 4 i zależy od świeżości, gęstości ilości i schłodzenia śmietany .Ja ubijam 1min a raczej już biorę na słuch .Śmietana ogrzana do tem.pokojowej szybko ubija się na masło .Dokładnie jest ten proces opisany w Radości Gotowania na stronie35 Czas jest podany orientacyjnie
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam serdecznie, mam pytanie, jak zorbić mus bez grudek z kaszy jaglanej. Wsypuję 0,5 szklanku ugotowanej kaszy i niemal od razu kasza oblepia sie na sciankach. Musze zgarniac kopystką chyba z milion razy co jest przyznam męczace. Czy ma ktoś jakas radę na jakich obrotach zrobic gladki mus ? Bede wdzięczna za porade.
Witam serdecznie, mam pytanie, jak zorbić mus bez grudek z kaszy jaglanej. Wsypuję 0,5 szklanku ugotowanej kaszy i niemal od razu kasza oblepia sie na sciankach. Musze zgarniac kopystką chyba z milion razy co jest przyznam męczace. Czy ma ktoś jakas radę na jakich obrotach zrobic gladki mus ? Bede wdzięczna za porade.
Czarne uszczelki były w dawniej. Od kilku lat są już tylko dwukolorowe. Lwica ma TM kupiony w tym roku, więc jeśli kupiła go od PH tak legalnie, to raczej ma uszczelkę tą nową.
jak byłam na warsztatach z thermomixa to dowiedzialam sie, ze zeby cebula nie gorzkniała to trzeba ja siekac tylko i wyłacznie do obrotów 4, i jak dotąd mi sie sprawdza, oczywiscie jezeli chodzi o cebule surową, bo juz podsmazona itd, to można i na 10
jak byłam na warsztatach z thermomixa to dowiedzialam sie, ze zeby cebula nie gorzkniała to trzeba ja siekac tylko i wyłacznie do obrotów 4, i jak dotąd mi sie sprawdza, oczywiscie jezeli chodzi o cebule surową, bo juz podsmazona itd, to można i na 10
Witam, odnośnie wątku czyszczenia TM polecam "MAGICZNA GABKE" - pod taką właśnie nazwa ,można ją w popularnych hipermarketach jej cena to ok 5 zł za 2 szt. - bez chemii , bez szorowania wystarczy namoczyć wodą i gotowe polecam a.p
Ja dorzucę tutaj jeszcze prosty sposób na wycieranie wnętrza naczynia miksującego. To ważne, szczególnie jak mamy ubijac piane z białek. Do umytego naczynia wkładamy zwykłą ściereczkę bawełnianą lub lnianą, taką , której uzywamy do wycierania naczyń. Zamykamy pokrywe, włączamy obroty wsteczne i kilka sekund na niskich obrotach np.3 Koniec.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziękuję za pomoc dziewczynki O tym stawianiu koszyczka zamiast miarki to nie wiedziałam. Wypróbuję, bo zdarzyło się niejednokrotnie, że zupa mi wykipiała.
Może moje pytanie wyda się głupie, ale nie wiem kiedy zakrywać naczynie miarką a kiedy nie. Przy miksowaniu zakrywam, żeby nie zachlapać kuchni, ale co z robieniem zup i sosów? Czasem jak zakryję to w sosie jest za dużo wody, a czasem jak nie zakryję to się przypala, bo za dużo wody odparowało. Pomóżcie :
:DJa sosy robię na varomie obr 2 i jak dotąd zawsze wychodzą .Jeżeli coś gotuję na varomie to 35min,a jeżeli sam sos to 10-15min i koniecznie jeszcze raz miksuję .Wtedy miarki nie używam .Dopiero zakładam przy miksowaniu
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dobrzynko, najlepiej stosować się do sposobu wykonania danego produktu w/g przepisu. Zasadą jest, że kiedy chcemy coś odparować, to ustawiamy na pokrywie koszyczek zamiast miarki. Koszyczek ustawiony na pokrywie zapobiega też wykipieniu zawartości z naczynia jeśli gotujemy czegoś więcej i na wysokiej temperaturze. Nie da się tego opisać słowami bo każda potrawa jest inna i sosy też są różne. Dopóki nie "wyczujesz" TM, trzymaj się przepisów. Może ktoś ma lepsze rady?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Miarka to część, którą można wykorzystywać na wiele sposobów. Jest ona zamknięciem otworu znajdującego się w pokrywie, które zapobiega utracie ciepła i nie pozwala miksowanym i gotowanym potrawom wydostawać się na zewnątrz. Miarkę można także stosować do odmierzania składników.
Wypełniona po brzegi miarka zawiera 100 ml, natomiast miarka napełniona do połowy (środkowe nacięcie) mieści 50 ml. Miarkę należy umieszczać w otworze w normalnej pozycji 2 . Jedynie, gdy używają Państwo motylka należy wkładać miarkę dnem do góry. Zdejmowanie miarki w przypadku dolewania płynu nie jest konieczne. Płyn należy nalać na pokrywę i poczekać, aż sam stopniowo przesączy się do naczynia. Aby przez otwór w pokrywie dodać składniki, należy unieść miarkę i włożyć je do naczynia miksującego.
Może moje pytanie wyda się głupie, ale nie wiem kiedy zakrywać naczynie miarką a kiedy nie. Przy miksowaniu zakrywam, żeby nie zachlapać kuchni, ale co z robieniem zup i sosów? Czasem jak zakryję to w sosie jest za dużo wody, a czasem jak nie zakryję to się przypala, bo za dużo wody odparowało. Pomóżcie
od kilku dni jestem szczesliwa posiadaczką Thermomixa, mam problem z ciagle wyskakujacym komunikatem er24 , wyskakuje tk po 3-4 minutach pracy , Co on oznacza , jak go skasować ?
Dzień dobry Mixi. Rano po wylaniu octu dalej było czarno ale delikatnie "szorowałam" i zeszło choć gdzie niegdzie są czarne kreseczki, kropeczki itd. Dzisiaj chcę robić bilion drobiowy i już się boję
Kasiu możesz zostawić, nic złego się nie stanie a może przypalenizna się odkleji. Ja w podobnej sytuacji polałam mleczkiem do czyszczenia kuchenki indukcyjnej i też zostawiłam na całą noc. A rano wszystko się odkleiło; wypłukałam porządnie, umyłam płynem do zmywania i było ok.
Mięso pokroic na małe kostki 3cm na 3cm i na 60 min włożyć do zamrażalnika. 200-250gmięsa zmielić 8-15 sek/obr 6-7, przełożyć do innego naczynia i czynność powtórzyć ( zależy ile chcemy zmielić mięsa).
Witam, niedawno nabylem urzadzenie i mamy z zona maly problem. Ile maksymalnie moge wrzucic miesa zeby je zmielic?
Odpowiedź znajdziesz w książce "Radość gotowania" na str. 31 - radzę dobrze przeczytać zwłaszcza początek tej książki - to elementarz. Miłego kuchanienia z TM. Pozdrawiam.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Doświadczonym użytkownikom też się zdarza. Wlej ocet w takiej ilości, żeby przykryło dno ok 2 cm, włącz na 5 min obr 60 stopni C. Powinno zejść. Gdyby nie zeszło zostaw ocet, niech przypalone odmoknie.
Minia, musisz wrócić do komentarzy i porad zawartych w tym temacie wcześniej. Nie Ty jedna przypaliłaś sobie naczynie. Nic się nie martw. Sposobów na wyczyszczenie jest kilka, tylko nie skrob nożem ani żadnym ostrym narzędziem. Ja wlewam troszkę wody na dno i, wsypuję mąkę i zostawiam na kilkanaście minut. Mąka wchłonie cżęść spalenizny, a reszte czyszczę drewnianym nożykiem do masła. Można też do czyszczenia użyć sody oczyszczonej.Spróbuj tych sposobów. Uszczelka z czasem powróci do swojego koloru i przestanie śmierdzieć. Miniu, koniecznie poczytaj wszystkie rady w tym wątku SOS. Przydadzą Ci się z pewnością.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Kochane pomocy! Zrobilam dzisiaj koncentrat bulionu warzywnego i mi sie micha przypaliła! Jestem w szoku bo mam TM niecały tydzień i tu taki klops. Robiłam wszystko jak w przepisie i i tak nie moge dna domyć. Jest po prostu pomarańczowe i miejscami czarnawe! W przepisie jest napisane że koncentrat może lekko przywrzeć do dna, ale to nie jest wcale lekko. Jestem załamana I do tego uszczelka jest żółta i śmierdzi!
Nie uważam się za osobę niezastapiona i recepty na wszystko nie mam, niestety gdyby tak było, to wiele moich problemów byłoby już tylko wspomnieniem... ale staram się jak mogę i służę pomoca, gdy znam rozwiazanie Dziękuję za miłe slowa i pozdrawiam serdecznie
Witaj Edyto. Od 10 lat mam TM. Robię rózne potrawy, często korzystam z przepisów, czsem wymyślam sama. Metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji. Jest fajny przepis na "Grzyby w sosie czosnkowym", ale niestety nie pamiętam w której książce . Spróbuj znaleźć na przepisowni.
Na pewno pieczarki należy gotować w koszyczku lub na Varomie, następnie przełożyć je do naczynia miksującego i na obrotach wstecznych wymieszać z wcześniej podsmażoną z czosnkiem cebulą, po czym dodać śmietanę.
Tak, potrafi, ale mleko musi być mocno schłodzone. Nie pamiętam już w której książce jest przepis. Może ktoś podpowie. Wydaje mi się, że w "Tak lubię gotować" (nie mam jej|). Spróbuj wlac mocno zimne mleko i miksuj 30 sek/obr.10. Zobaczysz jaki da efekt.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Kasiu, super! Cieszę się, że planowane truskawki z bita smietaną dla gości się udały! Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych Pytaj nas lub swojego PH o wszystko, chętnie pomożemy
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
I udałao się ...wyszła bita ..idealna .Była mocno schłodzona i na tzw."czuja " miksowałam na 3obr.
Dziękuję za pomoc .
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Wpisy:
Dziękuję dziewczyny , we czwartek będą goście zaplanowałam truskawki z bitą . Dam znać jak mi poszło
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Wpisy:
Witaj Idii,
to, czy ze śmietany będziemy mieli bitą śmietanę czy masło, to wg mnie największy wpływ ma temperatura śmietany. Moja lodówka utrzymuje temp. 4*C i gdy wyjmuję z niej śmietanę, z której chcę ubić masło to ubijam ją czasem przez kilka minut (cały czas jest bita śmietana ). Jak pamiętam, to wyjmuję ją pół godziny wcześniej albo w czasie pracy dolewam trochę ciepłej wody.
Swoim klientom, którzy mają starsze lodówki i nie mają wyświetlacza z pokazaną temp. w lodówce polecam aby przed ubijaniem śmietany na bitą śmietanę włożyli ją na 30 minut do zamrażalnika / zamrażarki. Wtedy śmietana ochłodzi się na tyle, żeby nie zrobiło się z niej szybko masło.
Spróbuj i daj znać czy pomogłam Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Smietana max 4 i zależy od świeżości, gęstości ilości i schłodzenia śmietany .Ja ubijam 1min a raczej już biorę na słuch .Śmietana ogrzana do tem.pokojowej szybko ubija się na masło .Dokładnie jest ten proces opisany w Radości Gotowania na stronie35 Czas jest podany orientacyjnie
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Mam pytanie . na ilu obraotach robicie bita śmietanę ?
Z przepisu z książki wychodzi masło ....słodie masło
Już nieco zmiejszyłam obroty i ponownie do wyrzucenie :((
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Wpisy:
dziękuję za poradę. Dam znać, jak mi poszło. Pozdrawiam cieplo.
Wpisy:
Zosiu, spróbuj założyć najpierw motylek, a potem do naczynia kaszę i obroty 3-4. Powinno pomóc. Daj znać czy się udało.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Witam serdecznie, mam pytanie, jak zorbić mus bez grudek z kaszy jaglanej. Wsypuję 0,5 szklanku ugotowanej kaszy i niemal od razu kasza oblepia sie na sciankach. Musze zgarniac kopystką chyba z milion razy co jest przyznam męczace. Czy ma ktoś jakas radę na jakich obrotach zrobic gladki mus ? Bede wdzięczna za porade.
Wpisy:
Witam serdecznie, mam pytanie, jak zorbić mus bez grudek z kaszy jaglanej. Wsypuję 0,5 szklanku ugotowanej kaszy i niemal od razu kasza oblepia sie na sciankach. Musze zgarniac kopystką chyba z milion razy co jest przyznam męczace. Czy ma ktoś jakas radę na jakich obrotach zrobic gladki mus ? Bede wdzięczna za porade.
Wpisy:
Czarne uszczelki były w dawniej. Od kilku lat są już tylko dwukolorowe. Lwica ma TM kupiony w tym roku, więc jeśli kupiła go od PH tak legalnie, to raczej ma uszczelkę tą nową.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
jak byłam na warsztatach z thermomixa to dowiedzialam sie, ze zeby cebula nie gorzkniała to trzeba ja siekac tylko i wyłacznie do obrotów 4, i jak dotąd mi sie sprawdza, oczywiscie jezeli chodzi o cebule surową, bo juz podsmazona itd, to można i na 10
Wpisy:
jak byłam na warsztatach z thermomixa to dowiedzialam sie, ze zeby cebula nie gorzkniała to trzeba ja siekac tylko i wyłacznie do obrotów 4, i jak dotąd mi sie sprawdza, oczywiscie jezeli chodzi o cebule surową, bo juz podsmazona itd, to można i na 10
Wpisy:
A ja mam inny probelm. Gotowalam zupe cebulowa i uszczelka spod pokrywy TM caly czas pachnie cebula.Mylam ja juz ocetem ale nic nie dalo.
Wpisy:
Witam, odnośnie wątku czyszczenia TM polecam "MAGICZNA GABKE" - pod taką właśnie nazwa ,można ją w popularnych hipermarketach jej cena to ok 5 zł za 2 szt. - bez chemii , bez szorowania wystarczy namoczyć wodą i gotowe polecam a.p
Wpisy:
Tematgorzkiej cebuli już tu był na forum. Poszukaj, ale Hania dobrze radzi: trzymać w lodówce.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Ja zawsze kroję na ćwiartki i 3sek obroty5 .Czasami trafi się taka piekąca (chłopska)i wtedy może być gorzka .Dobrze jest włożyć cebulę do lodówki
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Jak posiekac cebule ? Probowalam na obrotach 5,7 niestety cebula jest zmiazdzona ,gorzka .
Wpisy:
Ja dorzucę tutaj jeszcze prosty sposób na wycieranie wnętrza naczynia miksującego. To ważne, szczególnie jak mamy ubijac piane z białek. Do umytego naczynia wkładamy zwykłą ściereczkę bawełnianą lub lnianą, taką , której uzywamy do wycierania naczyń. Zamykamy pokrywe, włączamy obroty wsteczne i kilka sekund na niskich obrotach np.3 Koniec.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Dziękuję za pomoc dziewczynki O tym stawianiu koszyczka zamiast miarki to nie wiedziałam. Wypróbuję, bo zdarzyło się niejednokrotnie, że zupa mi wykipiała.
Wpisy:
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Dobrzynko, najlepiej stosować się do sposobu wykonania danego produktu w/g przepisu. Zasadą jest, że kiedy chcemy coś odparować, to ustawiamy na pokrywie koszyczek zamiast miarki. Koszyczek ustawiony na pokrywie zapobiega też wykipieniu zawartości z naczynia jeśli gotujemy czegoś więcej i na wysokiej temperaturze. Nie da się tego opisać słowami bo każda potrawa jest inna i sosy też są różne. Dopóki nie "wyczujesz" TM, trzymaj się przepisów. Może ktoś ma lepsze rady?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Informacja z Instrukcji obsługi str. 16 :
Miarka to część, którą można wykorzystywać na wiele sposobów. Jest ona zamknięciem otworu znajdującego się w pokrywie, które zapobiega utracie ciepła i nie pozwala miksowanym i gotowanym potrawom wydostawać się na zewnątrz. Miarkę można także stosować do odmierzania składników.
Wypełniona po brzegi miarka zawiera 100 ml, natomiast miarka napełniona do połowy (środkowe nacięcie) mieści 50 ml. Miarkę należy umieszczać w otworze w normalnej pozycji 2 . Jedynie, gdy używają Państwo motylka należy wkładać miarkę dnem do góry. Zdejmowanie miarki w przypadku dolewania płynu nie jest konieczne. Płyn należy nalać na pokrywę i poczekać, aż sam stopniowo przesączy się do naczynia. Aby przez otwór w pokrywie dodać składniki, należy unieść miarkę i włożyć je do naczynia miksującego.
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
Może moje pytanie wyda się głupie, ale nie wiem kiedy zakrywać naczynie miarką a kiedy nie. Przy miksowaniu zakrywam, żeby nie zachlapać kuchni, ale co z robieniem zup i sosów? Czasem jak zakryję to w sosie jest za dużo wody, a czasem jak nie zakryję to się przypala, bo za dużo wody odparowało. Pomóżcie
Wpisy:
Agnieszko, przeczytaj Instrukcję obsługi , str. 40.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
od kilku dni jestem szczesliwa posiadaczką Thermomixa, mam problem z ciagle wyskakujacym komunikatem er24 , wyskakuje tk po 3-4 minutach pracy , Co on oznacza , jak go skasować ?
Wpisy:
Wlej jeszcze octu i pogotuj 5 min temp. 100 - powinno zejść.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
Dzień dobry Mixi. Rano po wylaniu octu dalej było czarno ale delikatnie "szorowałam" i zeszło choć gdzie niegdzie są czarne kreseczki, kropeczki itd. Dzisiaj chcę robić bilion drobiowy i już się boję
Wpisy:
Miniu, jak problem z przypalonym naczyniem? Informację już zgłosiłam do spec. ds. przepisów.
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
Oj to mam nadzieje ze u mnie rano tez będzie ok dziękuję!
Wpisy:
Kasiu możesz zostawić, nic złego się nie stanie a może przypalenizna się odkleji. Ja w podobnej sytuacji polałam mleczkiem do czyszczenia kuchenki indukcyjnej i też zostawiłam na całą noc. A rano wszystko się odkleiło; wypłukałam porządnie, umyłam płynem do zmywania i było ok.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Miało bwieców więc tak" a nie jakaś wieczność
Wpisy:
Nowieczność więc tak, mąka nic nie dała, a ocet trochę wyczyścić ale jeszcze dużo tego zostało. Czy mogę ten ocet zostawić na noc w TM?
Wpisy:
Witaj Hubek
Mięso pokroic na małe kostki 3cm na 3cm i na 60 min włożyć do zamrażalnika. 200-250gmięsa zmielić 8-15 sek/obr 6-7, przełożyć do innego naczynia i czynność powtórzyć ( zależy ile chcemy zmielić mięsa).
Pozdrawiam serdecznie
Wpisy:
Odpowiedź znajdziesz w książce "Radość gotowania" na str. 31 - radzę dobrze przeczytać zwłaszcza początek tej książki - to elementarz. Miłego kuchanienia z TM. Pozdrawiam.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
Witam, niedawno nabylem urzadzenie i mamy z zona maly problem. Ile maksymalnie moge wrzucic miesa zeby je zmielic?
Wpisy:
Ostatnio chyba Hania przypaliła i pogotowała chwilę ocet i wszystko zeszło.
Ja kiedyś zostawiłam plastykowy cedzak w garnku na gazie - który się stopil i przypalił. Pogotowałam ocet i garnek jak nowy. Powodzenia.
Sposobu Gabrysi nie znam i obym nie musiała sprawdzać " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
Ślicznie Wam dziekuje! Nie rozumiem tylko dlaczego tak się przypaliło? Robiłam krok po kroku z przepisu. Rozumiem gdybym sama wymyslała.
zabieram dzieło dzieła!
Wpisy:
Witaj Minio :) Spokojnie, wszystko jest odwracalne. Odnośnie uszczelki przesyłam link
http://www.przepisownia.pl/content/uszczelka#comment-38384
Minio przeczytaj wpisy tego wątku,a dowiesz się jak wyczyścić kielich.
Pozdrawiam serdecznie
Wpisy:
Doświadczonym użytkownikom też się zdarza. Wlej ocet w takiej ilości, żeby przykryło dno ok 2 cm, włącz na 5 min obr 60 stopni C. Powinno zejść. Gdyby nie zeszło zostaw ocet, niech przypalone odmoknie.
Uszczelkę przetrzyj octem, wypłucz i zostaw w dzień na parapecie, pod wpływem słońca powinna odzyskać swój kolor. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
Minia, musisz wrócić do komentarzy i porad zawartych w tym temacie wcześniej. Nie Ty jedna przypaliłaś sobie naczynie. Nic się nie martw. Sposobów na wyczyszczenie jest kilka, tylko nie skrob nożem ani żadnym ostrym narzędziem. Ja wlewam troszkę wody na dno i, wsypuję mąkę i zostawiam na kilkanaście minut. Mąka wchłonie cżęść spalenizny, a reszte czyszczę drewnianym nożykiem do masła. Można też do czyszczenia użyć sody oczyszczonej.Spróbuj tych sposobów. Uszczelka z czasem powróci do swojego koloru i przestanie śmierdzieć. Miniu, koniecznie poczytaj wszystkie rady w tym wątku SOS. Przydadzą Ci się z pewnością.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Kochane pomocy! Zrobilam dzisiaj koncentrat bulionu warzywnego i mi sie micha przypaliła! Jestem w szoku bo mam TM niecały tydzień i tu taki klops. Robiłam wszystko jak w przepisie i i tak nie moge dna domyć. Jest po prostu pomarańczowe i miejscami czarnawe! W przepisie jest napisane że koncentrat może lekko przywrzeć do dna, ale to nie jest wcale lekko. Jestem załamana I do tego uszczelka jest żółta i śmierdzi!
Czy jest to odwracalne??
Wpisy:
Nie uważam się za osobę niezastapiona i recepty na wszystko nie mam, niestety gdyby tak było, to wiele moich problemów byłoby już tylko wspomnieniem... ale staram się jak mogę i służę pomoca, gdy znam rozwiazanie Dziękuję za miłe slowa i pozdrawiam serdecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Elu, jesteś niezastąpiona. Dziękuję. Jak to dobrze, że jest ktoś , kto ma receptę na wszystko. Wielkie dzięki " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />Sciskam cieplutko
Wpisy:
Witaj Edyto. Od 10 lat mam TM. Robię rózne potrawy, często korzystam z przepisów, czsem wymyślam sama. Metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji. Jest fajny przepis na "Grzyby w sosie czosnkowym", ale niestety nie pamiętam w której książce . Spróbuj znaleźć na przepisowni.
Na pewno pieczarki należy gotować w koszyczku lub na Varomie, następnie przełożyć je do naczynia miksującego i na obrotach wstecznych wymieszać z wcześniej podsmażoną z czosnkiem cebulą, po czym dodać śmietanę.
Pychota. Mam nadzieję, że znajdziesz przepis " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />.
Pozdrawiam. Życzę samych przyjemnych kulinarnych doznań.
Wpisy:
Oto przepis na spienione mleko:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/12392/spienione-mleko-do-cappuccino-latte-macchiato.html
Poczytaj komentarze pod nim. Są tam cenne uwagi.
;o)
Wpisy:
Tak, potrafi, ale mleko musi być mocno schłodzone. Nie pamiętam już w której książce jest przepis. Może ktoś podpowie. Wydaje mi się, że w "Tak lubię gotować" (nie mam jej|). Spróbuj wlac mocno zimne mleko i miksuj 30 sek/obr.10. Zobaczysz jaki da efekt.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Czy Thermomix potrafi spieniać mleko?
Wpisy:
Dziękuję spróbuję zastosować tę metodę
Wpisy:
Annmarie temat uszczelki był poruszany w tym miejscu
http://www.przepisownia.pl/content/uszczelka
Pozdrawiam serdecznie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/