3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Żytni chleb na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

Zaczyn do chleba

  • 150 gramów Maki żytniej typ 2000, lub 150g świeżozmielonego żyta 1min/obr.10
  • 150 gramów ciepłej przegotowanej wody
  • 50 gramów zaczątka żytniego

Chleb na zakwasie

  • 300 gramów Zakwasu
  • 230 gramów mąki pszennej
  • 380 gramów mąki żytniej typ 720
  • 380 gramów ciepłej przegotowanej wody
  • 15 gramów soli
  • 6
    4min
    Czas całkowity 4min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Zaczynu do chleba
  1. Do 50g zaczatka żytniego należy dodawać w 3 etapach (co 2-3h) po 50g mąki żytniej i wody, dokładnie wymieszać i odstawić po przykryciem w ciepłe miejsce (np. kaloryfer lub piekarnik z włączoną żarówką). Najlepiej zacząć koło południa dzień przed pieczeniem.

  2. Chleba na zakwasie
  3. Wszystkie składniki według podanej kolejności umieścić w naczyniu miksującym i wyrabiać 4min./Closed lid/Dough mode.

    Ciasto przełożyć do nieprzywierającej blaszki (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i zostawić do wyrośnięcia na noc lub na 4-5h aż podwoi swoją objętość.

    Rano nagrzać piekarnik do 240st.C, wstawić chleb i piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i kontynuować pieczenie przez 35-40 min.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis na zaczątek można znaleźć na stronie www.chleb.info.pl Polecam przepis "zakwas na wesoło"tmrc_emoticons.)

50g zakwasu, który nam zostanie jest zaczątkiem na kolejny chleb. Najlepiej przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.

 Chleb studzić na kratce i zdjąć papier do pieczenia, żeby chleb się nie odparzył.

Kroić po całkowitym wystudzeniu lub nawet następnego dnia.

Chlec bardzo długo zachowuje świeżowść.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super chlebek!

    Zgłoszony przez justyna_t11 na marca 30, 2016 at 17:55.

    Super chlebek!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CHLEBEK REWELACYJNY!!!  

    Zgłoszony przez ikewa na listopada 22, 2015 at 22:48.

    CHLEBEK REWELACYJNY!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszny polecam dodać ok

    Zgłoszony przez dorotacja na listopada 13, 2015 at 23:12.

    przepyszny tmrc_emoticons.) polecam dodać ok 80g siemienia lnianego 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Korzystam systematycznie z

    Zgłoszony przez lolall na listopada 13, 2014 at 11:44.

    Korzystam systematycznie z przepisu, nigdy mnie nie zawiodl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ten chlebek metodą

    Zgłoszony przez ania.kukla na kwietnia 14, 2014 at 21:16.

    Robiłam ten chlebek metodą skróconą. Troszkę się w pewnym momencie wystraszyłam, gdyż ciasto jest dosyć klejące. Ale takie właśnie ma być! Dla smaku chlebka warto się troszkę pomęczyć z klejącym ciastem. Gorąco polecam. Na pewno wrócę do tego przepisu.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ostatnio skróciłam czas

    Zgłoszony przez Agtatka na marca 1, 2014 at 12:51.

    Ostatnio skróciłam czas przygotowanie zaczynu do chleba i wykonuję go metodą jednostopniową.Do naczynia miksującego włożyć 50g zaczatka żytniego, dodać po 150g mąki żytniej i wody, wymieszać 15s/obr.4 i zostawić w Thermomixie na 6-10h (najlepiej 8h). Następnie dodać pozostałe składniki na chleb i wyrobić 4min./Zablokowany/Interwał.Ciasto przełożyć do nieprzywierającej blaszki (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i zostawić do wyrośnięcia na 4-5h aż podwoi swoją objętość.Nagrzać piekarnik do 240st.C, wstawić chleb i piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i kontynuować pieczenie przez 35min.

    Mam nadziję, ze ta krótsza wersja przypadnie Wam do gustutmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis podobny do mojego 

    Zgłoszony przez ElaK na marca 5, 2013 at 12:30.

    Przepis podobny do mojego  tmrc_emoticons.)  Troszkę inne proporcje i z tego przepisu wyjdzie chlebka ponad kilogram. Trzeba go piec w jednej dużej lub dwóch średnich foremkach.  tmrc_emoticons.) 

    A strona o pieczeniu chleba ciekawa, dzięki  tmrc_emoticons.)  Myślę, że niektóre przepisy z niej wypróbuję  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze