- TM 31
Składniki
Zaczyn do chleba
- 150 gramów Maki żytniej typ 2000, lub 150g świeżozmielonego żyta 1min/obr.10
- 150 gramów ciepłej przegotowanej wody
- 50 gramów zaczątka żytniego
Chleb na zakwasie
- 300 gramów Zakwasu
- 230 gramów mąki pszennej
- 380 gramów mąki żytniej typ 720
- 380 gramów ciepłej przegotowanej wody
- 15 gramów soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka -
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do 50g zaczatka żytniego należy dodawać w 3 etapach (co 2-3h) po 50g mąki żytniej i wody, dokładnie wymieszać i odstawić po przykryciem w ciepłe miejsce (np. kaloryfer lub piekarnik z włączoną żarówką). Najlepiej zacząć koło południa dzień przed pieczeniem.
Wszystkie składniki według podanej kolejności umieścić w naczyniu miksującym i wyrabiać 4min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .Ciasto przełożyć do nieprzywierającej blaszki (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i zostawić do wyrośnięcia na noc lub na 4-5h aż podwoi swoją objętość.
Rano nagrzać piekarnik do 240st.C, wstawić chleb i piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i kontynuować pieczenie przez 35-40 min.
Zaczynu do chleba
Chleba na zakwasie
Porady
Przepis na zaczątek można znaleźć na stronie www.chleb.info.pl Polecam przepis "zakwas na wesoło"![]()
50g zakwasu, który nam zostanie jest zaczątkiem na kolejny chleb. Najlepiej przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Chleb studzić na kratce i zdjąć papier do pieczenia, żeby chleb się nie odparzył.
Kroić po całkowitym wystudzeniu lub nawet następnego dnia.
Chlec bardzo długo zachowuje świeżowść.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy można nie dodawać mąki pszennej tylko samą mąkę żytnią ??
Zabieram sie zaraz za ten chlebek bo 2 poprzednie(z innych przepisow)totalne klapy
Na jakiej wielkosci foremke jest ten przepis?Czy 30cm bedzie ok?
Super chlebek!
CHLEBEK REWELACYJNY!!!
przepyszny
polecam dodać ok 80g siemienia lnianego
Korzystam systematycznie z przepisu, nigdy mnie nie zawiodl
Robiłam ten chlebek metodą skróconą. Troszkę się w pewnym momencie wystraszyłam, gdyż ciasto jest dosyć klejące. Ale takie właśnie ma być! Dla smaku chlebka warto się troszkę pomęczyć z klejącym ciastem. Gorąco polecam. Na pewno wrócę do tego przepisu.
Ostatnio skróciłam czas przygotowanie zaczynu do chleba i wykonuję go metodą jednostopniową.Do naczynia miksującego włożyć 50g zaczatka żytniego, dodać po 150g mąki żytniej i wody, wymieszać 15s/obr.4 i zostawić w Thermomixie na 6-10h (najlepiej 8h). Następnie dodać pozostałe składniki na chleb i wyrobić 4min./
/
.Ciasto przełożyć do nieprzywierającej blaszki (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i zostawić do wyrośnięcia na 4-5h aż podwoi swoją objętość.Nagrzać piekarnik do 240st.C, wstawić chleb i piec 10min, następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i kontynuować pieczenie przez 35min.
Mam nadziję, ze ta krótsza wersja przypadnie Wam do gustu
Przepis podobny do mojego
Troszkę inne proporcje i z tego przepisu wyjdzie chlebka ponad kilogram. Trzeba go piec w jednej dużej lub dwóch średnich foremkach.
A strona o pieczeniu chleba ciekawa, dzięki
Myślę, że niektóre przepisy z niej wypróbuję