Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Ziarnisty chleb błyskawiczny
Ciasto
- 280 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g mąki orkiszowej
- 100 g płatków owsianych
- 100 g orzechów laskowych
- 500 g wody, ciepłej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g maku
- 35 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren sezamu
- 40 g drożdży świeżych
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczki cukru
-
6
1h 57min
Czas całkowity 1h 2minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. 2 min
umieścić w formie do pieczenia chleba lub w keksowce (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką). Przykryć ściereczka kuchenna i odstawić do wyrośnięcia na 15min.
piec w 190st Ok 55-60 min
10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzwspaniały chlebek, polecam. Wstawiłam miseczkę...
wspaniały chlebek, polecam. Wstawiłam miseczkę z gorącą wodą do piekarnika i dzięki temu chlebek miał chrupiącą skórkę