Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
WIELOZIARNISTE BUŁKI
- 360 g wody, ( w tym 160 g. ciepłej do ciasta)
- 30 g otrębów żytnich
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 5 g kminku
- 300 g maki pszennej chlebowej
- 100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej lub inna ziarnista
- 100 g mąki żytniej
- 40 g drożdży świeżych
- 5 g cukru
- 10 g soli
- 30 g musztardy
POSYPKA NA BUŁKI
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g siemienia lnianego
- 30 g sezmu czarnego
- 150 g wody
-
6
45min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Na pokrywie naczynia miksującego położyć miske i odważyć otreby, siemie lnianne, słonecznik i kminek- odstawić.
2. Do naczynia miksujacego wlać 200g wody załączyc funkcję czajnika, zalać wodą ziarna ,przykryć i odstawic na 15min.
3. W tym czasie reszte składników wkładamy do naczynia miksującego i zaparzone wcześniej zaiarna. 50s/INTERWAŁ "Ciasto"
4. Wyjmujemy ciasto, rozwałkujemy delikatnie na prostokąt dzielimy kopystka na 12 kwadratowych bułeczek. Odstawiamy
5. Ziarna na posypkę mieszamy razem, każdą bułeczkę moczymy delikatnie w wodzie, obtaczamy w ziarnach i odstawiamy na 15 min, do wyrośnięcia pzykryte ściereczka.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C - około 15min.
BUŁKI
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRobiłam je wczoraj, dodałam musztardę miodowa i...
Robiłam je wczoraj, dodałam musztardę miodowa i wyszły bardzo smaczne. Robiłam na tm5 więc musiałam przerobić. Wg mnie 500 g mąki to za mało na 360 ml wody. Trzeba dodać więcej mąki. Niestety dokładnie nie wiem ile, bo robiłam to już na stolnicy, gdyż ciasto było bardzo klejące.
Witaj zamierzam robić te bułeczki. Ale muszę...
Witaj zamierzam robić te bułeczki. Ale muszę się upewnić....serio musztarda?nie czuć jej potem ?jaki jest cel jej dodawania?