3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

WIELOZIARNISTE BUŁKI


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

WIELOZIARNISTE BUŁKI

  • 360 g wody, ( w tym 160 g. ciepłej do ciasta)
  • 30 g otrębów żytnich
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 5 g kminku
  • 300 g maki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej lub inna ziarnista
  • 100 g mąki żytniej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 5 g cukru
  • 10 g soli
  • 30 g musztardy

POSYPKA NA BUŁKI

  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g sezmu czarnego
  • 150 g wody
  • 6
    45min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    BUŁKI
  1. 1. Na pokrywie naczynia miksującego położyć miske i odważyć otreby, siemie lnianne, słonecznik i kminek- odstawić.
    2. Do naczynia miksujacego wlać 200g wody załączyc funkcję czajnika, zalać wodą ziarna ,przykryć i odstawic na 15min.
    3. W tym czasie reszte składników wkładamy do naczynia miksującego i zaparzone wcześniej zaiarna. 50s/INTERWAŁ Ciasto
    4. Wyjmujemy ciasto, rozwałkujemy delikatnie na prostokąt dzielimy kopystka na 12 kwadratowych bułeczek. Odstawiamy
    5. Ziarna na posypkę mieszamy razem, każdą bułeczkę moczymy delikatnie w wodzie, obtaczamy w ziarnach i odstawiamy na 15 min, do wyrośnięcia pzykryte ściereczka.
    6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C - około 15min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam je wczoraj, dodałam musztardę miodowa i...

    Zgłoszony przez MCM na października 19, 2020 at 16:31.

    Robiłam je wczoraj, dodałam musztardę miodowa i wyszły bardzo smaczne. Robiłam na tm5 więc musiałam przerobić. Wg mnie 500 g mąki to za mało na 360 ml wody. Trzeba dodać więcej mąki. Niestety dokładnie nie wiem ile, bo robiłam to już na stolnicy, gdyż ciasto było bardzo klejące.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj zamierzam robić te bułeczki. Ale muszę...

    Zgłoszony przez Maly ksiaze na lipca 4, 2019 at 04:59.

    Witaj zamierzam robić te bułeczki. Ale muszę się upewnić....serio musztarda?nie czuć jej potem ?jaki jest cel jej dodawania?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze