3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

WIEJSKI BOCHEN CHLEBA


Wydrukuj:
4

Składniki

25 porcja/porcje/porcji

WIEJSKI BOCHEN CHLEBA

  • 500 g wody
  • 40-60 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 220 g mąki żytniej
  • 50 g oleju
  • 50 g octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki soli
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    WIEJSKI BOCHEN CHLEBA
  1. 1. Do Closed lid wlać wodę, włożyć drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr.2
    2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać 4 min/Dough mode.
    3. Zostawić ciasto na około 0,5 godz. w zakmniętej Closed lid. Jak ciasto podniesie miarkę wyrabiać 30s/Dough mode.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C góra/dół (termoobieg 180°C).
    5. Wysmarować tłuszczem 2 średnie keksówki i przełożyć podzielone ciasto. Ciasto lekko ugnieść i wygładzić wierzch wilgotną dłonią. Ostrym nożem wykonać nacięcie wzdłuż ciasta, aby zapobiec pęknięciu chleba.
    6. Piec przez 50-55 minut.
    7. Po upieczeniu szybko posmarować chleb pędzelkiem moczonym w wodze, alby się błyszczał. Odstawić na kratce do wystygnięcia.
10
11

Porady

Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos gdy się w niego postuka.
Można dodać garść ziaren w całości (czarnuszka, słonecznik, siemię lniane, itp.).
Jeśli ziarna zmielimy na pył to wtedy o tyle gr. zmniejszyć ilość mąki pszennej.
Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni.
W oryginale jest 60g drożdży, ale wyrasta na 40g .

Porcja wchodzi w dwie keksówki: 11x30 i 10x23.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy