Tu jesteś:
4
Składniki
2 porcja/porcje/porcji
TEODOR - ŁATWY CHLEB NA Zakwasie (2 bochenki)
Ciasto
- 100 g zakwas, Żytni
- 500 g mąka żytnia, Typ 720
- 500 g mąka pszenna chlebowa, Typ 750
- 700 g woda, Temp. Pokojowa
- 20 g sól
-
6
16h 0min
Czas całkowity 15h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać 500g mąki żytniej, 500g wody oraz 100g zakwasu. 3min/
"Ciasto"
Pozostawic w naczyniu miksującym w ciepłym miejscu na ok 10-12h (NP. NA NOC)
2.Dodac 500g mąki pszennej chlebowej, 200g wody, 20g soli.
4 min/"Ciasto" przez otwór w pokrywie włożyć kopystkę i mieszać w trakcie wyrabiania ciasta.
3. Ciasto przełożyć mokrymi rękoma z do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1h lub pozostawić w naczyniu miksującym na 1h w ciepłym miejscu.
4. Ciasto przełożyć do 2-3(w zależności od wielkości) foremek posmarowanych olejem, foremki wypełnić ciastem do połowy wysokości. Wygładzić z góry zwilżoną dłonią.
5.Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok 40st na 1h(powinno urosnąć prawie do krawędzi foremki)
6.Rozpocząć pieczenie. Zwiększyć temperaturę z 40 do 250st i piec 20minut(do zrumienienia) , następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec jeszcze 40minut.
7.upieczony chleb wyjąć od razu z foremk i ostudzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przed rozpoczęciem pieczenia zwilżyć chleb woda spryskiwaczem. Przed rozkrojenirm poczekać do całkowitego wystudzenia chleba.
Po zakończeniu fermentacji z 1 etapu przed dodaniem mąki pszennej, wody i soli, można odebrać 100g zakwasu do słoika i wstawić do lodówki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz...
Bardzo dobry przepis. Użyłem dwóch keksówek.
Właśnie wypróbowałam ten przepis. Chlebek...
Właśnie wypróbowałam ten przepis. Chlebek przepyszny polecam.