3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TEODOR - ŁATWY CHLEB NA Zakwasie (2-3bochenki)


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

TEODOR - ŁATWY CHLEB NA Zakwasie (2 bochenki)

Ciasto

  • 100 g zakwas, Żytni
  • 500 g mąka żytnia, Typ 720
  • 500 g mąka pszenna chlebowa, Typ 750
  • 700 g woda, Temp. Pokojowa
  • 20 g sól
  • 6
    16h 0min
    Czas całkowity 15h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Blokada naczynia miksującego wsypać 500g mąki żytniej, 500g wody oraz 100g zakwasu. 3min/Ciasto

    Pozostawic w naczyniu miksującym w ciepłym miejscu na ok 10-12h (NP. NA NOC)

    2.Dodac 500g mąki pszennej chlebowej, 200g wody, 20g soli.
    4 min/Ciasto przez otwór w pokrywie włożyć kopystkę i mieszać w trakcie wyrabiania ciasta.

    3. Ciasto przełożyć mokrymi rękoma z do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 1h lub pozostawić w naczyniu miksującym na 1h w ciepłym miejscu.

    4. Ciasto przełożyć do 2-3(w zależności od wielkości) foremek posmarowanych olejem, foremki wypełnić ciastem do połowy wysokości. Wygładzić z góry zwilżoną dłonią.

    5.Foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok 40st na 1h(powinno urosnąć prawie do krawędzi foremki)

    6.Rozpocząć pieczenie. Zwiększyć temperaturę z 40 do 250st i piec 20minut(do zrumienienia) , następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec jeszcze 40minut.

    7.upieczony chleb wyjąć od razu z foremk i ostudzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przed rozpoczęciem pieczenia zwilżyć chleb woda spryskiwaczem. Przed rozkrojenirm poczekać do całkowitego wystudzenia chleba.

Po zakończeniu fermentacji z 1 etapu przed dodaniem mąki pszennej, wody i soli, można odebrać 100g zakwasu do słoika i wstawić do lodówki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz