3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SZYBKI CHLEB ORKISZOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

SZYBKI CHLEB ORKISZOWY

  • 200 g woda, do 500 g - w zależności od potrzeby
  • 15 g drożdże świeże
  • 500 g MĄKA ORKISZOWA
  • 1 łyżki ocet jabłkowy
  • 10 g sól

OPCJONALNIE

  • 100 g pestki dyni
  • 6
    40min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    OPCJONALNIE (ale wtedy chleb nie będzie aż taki szybki ;) )
  1. Jesli chcesz użyć pestek dyni, to conajmniej 3 godziny wcześniej namocz je w miseczce z wodą

    👇🏻
  2. SZYBKI CHLEB ORKISZOWY
  3. Do miski robota kuchennego wlej 100 ml wody, wrzuć drożdże i nastaw na 2 minuty/ 37°C/prędkość 2

    👉🏻
  4. Po tym czasie wrzuć do miski mąkę orkiszową, zamknij pokrywę, ale zdejmij miarkę i nastaw na 3 minuty/ugniatanie ciasta Ciasto

    👉🏻
  5. Przez otwór w pokrywie wlej ocet, wsyp sól.


    Przygotuj sobie resztę wody. Jeszcze nie wiem, ile dokładnie jej użyjesz ale około 200 -300 g.

    Powoli, bardzo powoli dolewaj ciepłą wodę bacznie obserwując ciasto wewnątrz miski. Rób to etapami, obserwując w międzyczasie, czy ciasto się razem grupuje. Gdy będzie się właśnie grupować, przestań dolewać wody i patrz, czy robi się jednolita masa, w miarę zbita. Jeśli tak przestań dolewać wody i daj dokończyć robotowi pracę

    👉🏻
  6. Po skończonym czasie ugniatania, otwórz pokrywę, sprawdź jak wygląda ciasto. Powinno być jędrne, ale nie suche. Trochę powinno przypominać konsystencją i wyglądem – puree ziemniaczane. Jednocześnie nie powinno być zanadto błyszczące i wilgotne (jeśli jest takie dodaj łyżeczkę mąki

    👉🏻
  7. JEŚLI UŻYWASZ PESTEK DYNI TO:

    Odcedź pestki z dyni i wrzuć je do miski robota kuchennego i nastaw go na 3 minuty/prędkość 3/obroty wstecz Obroty wsteczne

    👉🏻
  8. Nastaw piekarnik na 200°C (bez termoobiegu)


    👉🏻
  9. Blaszkę do babki wysmaruj porządnie masłem i posyp semoliną, albo bułką tartą i przełóż do niej ciasto

    👉🏻
  10. Wstaw chleb do piekarnika i wypiekaj około 30 minut


    👉🏻
  11. Po tym czasie otwórz piekarnik i postukaj chleb drewnianą łyżką, jeśli słyszysz pusty dźwięk i jednocześnie czujesz, że zewnętrzna skórka jest twardawa – to znaczy, że chleb jest gotowy, jeśli nie dodaj parę minut
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

🛑 Jeśli nie masz świeżych drożdży to sprawdź jak przeliczyć świeże na suche tutaj 👉🏻 https://luksusowakuradomowa.com/drozdze-swieze-suche/


A więcej o tym jak różni się praca z mąką orkiszową od pracy z mąką pszenną poczytasz sobie tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/szybki-chleb-orkiszowy/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy