Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
SZYBKI CHLEB ORKISZOWY
- 200 g woda, do 500 g - w zależności od potrzeby
- 15 g drożdże świeże
- 500 g MĄKA ORKISZOWA
- 1 łyżki ocet jabłkowy
- 10 g sól
OPCJONALNIE
- 100 g pestki dyni
-
6
40min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Piknik Grill Gotowanie na co dzień Śniadanie Kolacja Przekąska Wegetariańska Bez nabiału Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Szybkie Dodatek Pieczenie Chleb
5
Przygotowanie
- Jesli chcesz użyć pestek dyni, to conajmniej 3 godziny wcześniej namocz je w miseczce z wodą
👇🏻 - Do miski robota kuchennego wlej 100 ml wody, wrzuć drożdże i nastaw na 2 minuty/ 37°C/prędkość 2
👉🏻 - Po tym czasie wrzuć do miski mąkę orkiszową, zamknij pokrywę, ale zdejmij miarkę i nastaw na 3 minuty/ugniatanie ciasta
"Ciasto"
👉🏻 - Przez otwór w pokrywie wlej ocet, wsyp sól.
Przygotuj sobie resztę wody. Jeszcze nie wiem, ile dokładnie jej użyjesz ale około 200 -300 g.
Powoli, bardzo powoli dolewaj ciepłą wodę bacznie obserwując ciasto wewnątrz miski. Rób to etapami, obserwując w międzyczasie, czy ciasto się razem grupuje. Gdy będzie się właśnie grupować, przestań dolewać wody i patrz, czy robi się jednolita masa, w miarę zbita. Jeśli tak przestań dolewać wody i daj dokończyć robotowi pracę
👉🏻 - Po skończonym czasie ugniatania, otwórz pokrywę, sprawdź jak wygląda ciasto. Powinno być jędrne, ale nie suche. Trochę powinno przypominać konsystencją i wyglądem – puree ziemniaczane. Jednocześnie nie powinno być zanadto błyszczące i wilgotne (jeśli jest takie dodaj łyżeczkę mąki
👉🏻 - JEŚLI UŻYWASZ PESTEK DYNI TO:
Odcedź pestki z dyni i wrzuć je do miski robota kuchennego i nastaw go na 3 minuty/prędkość 3/obroty wstecz"Obroty wsteczne"
👉🏻 - Nastaw piekarnik na 200°C (bez termoobiegu)
👉🏻 - Blaszkę do babki wysmaruj porządnie masłem i posyp semoliną, albo bułką tartą i przełóż do niej ciasto
👉🏻 - Wstaw chleb do piekarnika i wypiekaj około 30 minut
👉🏻 - Po tym czasie otwórz piekarnik i postukaj chleb drewnianą łyżką, jeśli słyszysz pusty dźwięk i jednocześnie czujesz, że zewnętrzna skórka jest twardawa – to znaczy, że chleb jest gotowy, jeśli nie dodaj parę minut
OPCJONALNIE (ale wtedy chleb nie będzie aż taki szybki ;) )
SZYBKI CHLEB ORKISZOWY
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
🛑 Jeśli nie masz świeżych drożdży to sprawdź jak przeliczyć świeże na suche tutaj 👉🏻 https://luksusowakuradomowa.com/drozdze-swieze-suche/
A więcej o tym jak różni się praca z mąką orkiszową od pracy z mąką pszenną poczytasz sobie tutaj: https://luksusowakuradomowa.com/szybki-chleb-orkiszowy/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz