3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świateczna chałka pomarańczowa


Wydrukuj:
4

Składniki

kruszonka

  • 70 gramów mąki krupczatki (lub pszennej)
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru

chałka

  • 50 gramów cukru
  • 60 gramów masła
  • 20 gramów świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
  • 250 gramów mleka
  • 1 jajko kurze
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy
  • 550 gramów mąki pszennej
  • szczypta soli
5

Przygotowanie

    kruszonki
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia

  2. ciasta
    1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
  3. Dodać mąkę, sól, skórkę i sok z pomarańczy - wyrobić 3 min/ Closed lid / dough mode . Włożyć ciasto do dużej, oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 1 do 1,5 godz.).

  4. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub matę silikonową i podzielić na 3 kawałki. Z każdego kawałka uformować ruloni jednakowej wielkości. Zapleść chałkę.Zaplecione chałki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przykryć bawełnianą ściereczką. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia.
  5. Chałkę nasmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 20-25 minut, do tzw.suchego patyczka.
10
11

Porady

Z podanych proporcji wyszła mi jedna bardzo duża chałka, proponuję ciasto podzielić na dwie porcje i uformować dwie mniejsze chałki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz