Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Rogale z makiem jak z piekarni
- 400 gramów mąki pszennej
- 20 gramów świeżych drożdży
- 125 g wody
- 125 g mleka
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę i mleko dodać drożdże 2min/37°/obr 2
Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek wyrobić 3min/"Ciasto"
Ciasto odłożyć do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość, ok. 40 min.
Stół oprószyć mąką, uformować koło o grubości 1 cm, podzielić na 8 trójkątów. Z każdego trójkąta uformować rogal zaczynając od szerszej strony.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy rogale, smarujemy mlekiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do garowania na ok. 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190°C. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę z wodą. Dzięki wytworzone parze rogale będą bardziej chrupiące. Pieczemy 45-50 minut do ładnego zrumienienia.
Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz