Tu jesteś:
4
Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
- sól gruboziarnista, do posypania
- 4 łyżki Sody spożywczej
- 600 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g mleka
-
6
35min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 2 min 30 s/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do momentu, aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Podzielić ciasto na 10 równych części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na długi wałek (60 cm), cienki na końcach, a gruby na środku. Aby uformować precla, należy chwycić obydwa końce, spleść 2 razy i przykleić końce na grubszą część wałeczka.
- W garnku (Ø 20 cm) zagotować wodę z sodą spożywczą. Kolejno wkładać precle łyżką cedzakową do gotującej się wody na 30 - 60 sekund, następnie układać je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posypać solą gruboziarnistą i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzNiestety, nie polecam: za słone i pieką od sody!
Pyszne!!!! Pieke 3 dzien pod
Pyszne!!!! Pieke 3 dzien pod rzad!!!
Czuje sie uzalezniona 
Super przepis! Polecam, jak tylko ktos lubi wypieki na słono!
Mniam,mniam,mniam. Pychota
Mniam,mniam,mniam. Pychota posypane makiem lub sezamem
Super precle polecam
Super precle polecam
Precle super Polecam również
Precle super Polecam również w wersji bezglutenowej
precelki pyszne, upleciłam
precelki pyszne, upleciłam tez warkoczyki, mój synek je uwielbia
Upiekłam precle na imprezę i
Upiekłam precle na imprezę i okazały się hitem!