Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                35min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     10 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 03/01/14
                    Składniki
- sól gruboziarnista, do posypania
 - 4 łyżki Sody spożywczej
 - 600 g wody
 - 2 łyżeczki soli
 - 600 g mąki pszennej
 - 40 g świeżych drożdży
 - 400 g mleka
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
 - Dodać mąkę i sól, wyrobić 2 min 30 s/ 
"Blokada naczynia miksującego"  / 
"Ciasto" . Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do momentu, aż zwiększy objętość dwukrotnie (około 30 minut). - Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
 - Podzielić ciasto na 10 równych części, na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować każdą z części na długi wałek (60 cm), cienki na końcach, a gruby na środku. Aby uformować precla, należy chwycić obydwa końce, spleść 2 razy i przykleić końce na grubszą część wałeczka.
 - W garnku (Ø 20 cm) zagotować wodę z sodą spożywczą. Kolejno wkładać precle łyżką cedzakową do gotującej się wody na 30 - 60 sekund, następnie układać je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posypać solą gruboziarnistą i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 15 minut. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        






                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
The recipe is well structured and the step-by-step process makes it easy to follow even for beginners Slope Game.
This recipe is fantastic; the dish turned out absolutely delicious and Snow Road gamestraightforward to prepare!
Przepis jest świetnie skonstruowany, a proces krok po kroku sprawia, że łatwo się poruszać nawet dla początkujących. Cieszę się, że podzielono również praktyczne wskazówki, takie jak rozgrzewanie piekarnika i zagotowywanie wody z sodą spożywczą. Brzmi pysznie, chętnie wypróbuję! pumpkin panic
Pyszne!!!! Pieke 3 dzien pod rzad!!!
 Czuje sie uzalezniona  
Super przepis! Polecam, jak tylko ktos lubi wypieki na słono!
Mniam,mniam,mniam. Pychota posypane makiem lub sezamem
Super precle polecam
Precle super Polecam również w wersji bezglutenowej
precelki pyszne, upleciłam tez warkoczyki, mój synek je uwielbia
Upiekłam precle na imprezę i okazały się hitem!