Składniki
20 plaster/plastry/plastrów
na ciasto chlebowe
- 40 g pestek dyni
- 50 g nasion słonecznika
- 50 g nasiona lnu
- 11/2 płaskiej łyżeczki soli
- 30 g płatków owsianych
- 450 g letniej wody
- 175 g mąki pszennej typ 650
- 15 g oleju
- 200 g mąki orkiszowej
- 150 g zakwasu orkiszowego
-
6
13h 10min
Czas całkowity 12h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć oba rodzaje mąki, płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona lnu, sól i wymieszać 8 s/obr.4
"Obroty wsteczne" .
Dodać składniki płynne, czyli wodę, olej i zakwas. Wymieszać ciasto 4 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" , przelać do natłuszczonej formy 30 cm x13,5 cm lub 2 foremek 25 cm x 12,5 cm. Foremki z ciastem odstawić na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej przykryte lnianą ściereczką.
Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ( z termoobiegiem 180 stopni C ) przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Mimo, że wbity patyczek będzie zawsze wilgotny, to chleb mimo wszystko będzie upieczony. Przechowywany w lnianej ściereczce, zachowuje świeżość przez około tydzień. Po ostygnięciu można zamrażać, jeśli upieczemy większą ilość.
Jest pyszny, smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzKrystyna Jarysz: Polecam blog...
Krystyna Jarysz: Polecam blog
https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-orkiszowy-krok-po-kroku/
Ponadto świetnie się sprawdza zakwas orkiszowy suchy od ePiekarz na Allegro
jak zrobić zakwas ?
jak zrobić zakwas ?
Chlebu pyszny Skoacuterka chrupica do koca polecam
Chlebuś pyszny, Skórka chrupiąca do końca, polecam.
Czy ciasto na ten chlebek po
Czy ciasto na ten chlebek po wymieszane składników jest bardziej płynne? Mnie taki wyszło. Nie wiem czy tak ma być
klik308
u mnie chleby "nadziewane"
u mnie chleby "nadziewane" nie mają brania, a przepis jest kuszący
czy wystarczy "nasionka" zastapic taka sama ilością obu mąk?
Co prawda chlebek prawie w
Co prawda chlebek prawie w ogóle mi nie wyrósł po 15 godzinach ale w smaku bardzo dobry. Może problem jest w moim zakwasie.
Pycha mniam
Pycha
mniam
Na spotkaniu częstowano tym
Na spotkaniu częstowano tym chlebkiem .....pycha polecam Ania
Alu, nie wkładamy samego
Alu, nie wkładamy samego zakwasu do piekarnika. Zakwas jest jednym ze składników ciasta chlebowego.
" alt=
src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Nie wiem co masz na myśli .......
" alt=
src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>
Pozdrawiam, Monika
A czy po upływie 12 - 15
A czy po upływie 12 - 15 godzin nie wkładamy do piekarnika sam zakwas?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Zostałam poczęstowana chlebem
Zostałam poczęstowana chlebem wykonanym przez Tabanus wg przepisu j.w. - fantastyczny smak domowego chleba gorąco polecam
Mam już zakwas i przepis, ten pyszny chleb zagości na moim stole
Aldona