3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Orkiszowy chleb na zakwasie orkiszowym


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 plaster/plastry/plastrów

na ciasto chlebowe

  • 40 g pestek dyni
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasiona lnu
  • 11/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 30 g płatków owsianych
  • 450 g letniej wody
  • 175 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g oleju
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 150 g zakwasu orkiszowego
  • 6
    12h 10min
    Czas całkowity 12h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć oba rodzaje mąki, płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona lnu, sól i wymieszać 8 s/obr.4Counter-clockwise operation.

  2. Dodać składniki płynne, czyli wodę, olej i zakwas. Wymieszać ciasto 4 min./Closed lid/Dough mode, przelać do natłuszczonej formy 30 cm x13,5 cm lub 2 foremek 25 cm x 12,5 cm. Foremki z ciastem odstawić na 12-15 godzin w temperaturze pokojowej przykryte lnianą ściereczką.

  3. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ( z termoobiegiem 180 stopni C ) przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z foremek i zostawić do ostygnięcia.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Mimo, że wbity patyczek będzie zawsze wilgotny, to chleb mimo wszystko będzie upieczony. Przechowywany w lnianej ściereczce, zachowuje świeżość przez około tydzień. Po ostygnięciu można zamrażać, jeśli upieczemy większą ilość.


Jest pyszny, smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebu pyszny Skoacuterka chrupica do koca polecam

    Zgłoszony przez AniaAnd na maja 26, 2017 at 22:26.

    Chlebuś pyszny, Skórka chrupiąca do końca, polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ciasto na ten chlebek po

    Zgłoszony przez IzaSkrobek na lutego 8, 2016 at 15:29.

    Czy ciasto na ten chlebek po wymieszane składników jest bardziej płynne?  Mnie taki wyszło.  Nie wiem czy tak ma być 

    klik308

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • u mnie chleby "nadziewane"

    Zgłoszony przez Renia0303 na lipca 20, 2015 at 23:40.

    u mnie chleby "nadziewane" nie mają brania, a przepis jest kuszący tmrc_emoticons.;) czy wystarczy "nasionka" zastapic taka sama ilością obu mąk?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co prawda chlebek prawie w

    Zgłoszony przez ewelka85 na maja 18, 2015 at 07:23.

    Co prawda chlebek prawie w ogóle mi nie wyrósł po 15 godzinach ale w smaku bardzo dobry. Może problem jest w moim zakwasie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha  mniam 

    Zgłoszony przez ania5 na września 24, 2013 at 17:05.

    Pycha  Cooking 9 mniam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na spotkaniu częstowano tym

    Zgłoszony przez ania5 na września 24, 2013 at 17:04.

    Na spotkaniu częstowano tym chlebkiem .....pycha polecam Ania  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alu, nie wkładamy samego

    Zgłoszony przez tabanus@poczta.fm na września 24, 2013 at 12:52.

    Alu, nie wkładamy samego zakwasu do piekarnika. Zakwas jest jednym ze składników ciasta chlebowego. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Nie wiem co masz na myśli .......tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>


    Pozdrawiam, Monika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy po upływie 12 - 15

    Zgłoszony przez kokolidek na września 24, 2013 at 11:21.

    A czy po upływie 12 - 15 godzin nie wkładamy do piekarnika sam zakwas?

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zostałam poczęstowana chlebem

    Zgłoszony przez aldicym na września 24, 2013 at 11:19.

    Zostałam poczęstowana chlebem wykonanym przez Tabanus wg przepisu j.w.  - fantastyczny smak domowego  chleba gorąco polecam  tmrc_emoticons.)     

    Mam już zakwas i przepis, ten pyszny chleb zagości na moim stole   Cooking 7

    Aldona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze