Składniki
10 osoba/osoby
- 650 gramów mąki
- 450 gramów ugotowanych ziemniakow
- 200 gramów zòltego sera (salami, gouda)
- 25 gramów drożdży świeżych
- 150 gramów wody
- sòl, ile trzeba
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Rozdrobnic ser: 10sek / obr 4. Dodac ziemniaki: 8-10sek / obr 7, odlozyc. Bez mycia "Blokada naczynia miksującego" wlozyc wode, drozdze: 2min / 37° / obr 1. Dodac ziemniaki, 500g maki: 10sek / obr 5. Dodac reszte maki, sòl: 1,5min / "Ciasto" . Wyrobic troche rekoma, podsypujac maki, ile trzeba (nie za duzo). Formowac waleczki grubosci palca, robic obwarzanki. Zostawic na 40min do wyrosniecia. Mozna smazyc na oleju, w patelni. Jesli ktos woli ( ja tak zrobilam), piec w nagrzanym piekarniku: 200° / 12-15min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Obwarzanki pieczone w piekarniku, mozna zamrozic i wykorzystac czesc kiedy indziej. Smazone, nie.
Mozna posypac serem, ziarnami, ziolami.... przed pieczeniem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMożna posmarować będzie się
Można posmarować będzie się lepiej trzymała posypka
Czy przed pieczeniem
Czy przed pieczeniem posmarować białkiem? Czy "posypka" utrzyma się bez smarowania?
Jasne, ze do piwka beda ok
Jasne, ze do piwka beda ok Gabrysiu, posyp serem z wierzchu, beda bardziej "zdecydowane" w smaku
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ja tez wypróbuję. Chyba będą
Ja tez wypróbuję. Chyba będą świetne do piwka?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Cieszy mnie, ze skorzystalas
Cieszy mnie, ze skorzystalas z przepisu, i to z powodzeniem Jeszcze raz buziaki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Verciu obarzanki pyszne,
Verciu obarzanki pyszne, napewn jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole dziekuję i pozdrawiam
Ciesze sie Elu, ze smakowaly
Ciesze sie Elu, ze smakowaly
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Potwierdzam, że są pyszne
Potwierdzam, że są pyszne zrobiłam i wszystkim bardzo smakowały z czerwonym barszczykiem. Nie formowałam obwarzanków, tylko zaplatałam cienkie, długie warkoczyki Niestety zdjęcia nie zdążyłam zrobić, bo zostały poczłonięte
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
MMMM, Verciu trafiłaś w moje
MMMM, Verciu trafiłaś w moje smaki, od kilku dni chodzi za mną coś ziemniaczanego myślałam o czymś w stylu kiszki ziemniaczanej/babki. Ale to może być mój hit!. Dzięki
Tez prawda :bigsmile: Nic
Tez prawda Nic sie nie marnuje A odmiana nie zaszkodzi..... zamiast odsmazac lub robic kopytka Buziaczki Grazynko
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veroniko dobry sposób na
Veroniko dobry sposób na wkorzystanie ugotowanych ( za dużo ) ziemniaków na obiad Dziękuję za przepis Pozdrawiam
Polecam, Elu, pycha ;)
Polecam, Elu, pycha
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dodaję do wypróbowania
Dodaję do wypróbowania Dzięki za kolejny przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Do podgryzania, na slono,
Do podgryzania, na slono, super Wypròbuj Magi, polecam Mieciuchne A jak posypiesz czyms, nawet tylko troche sola z wierzchu, zobaczysz jakie fajne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
OOOO coś innego, nie jadłam
OOOO coś innego, nie jadłam nigdy czegoś takiego, napewno wypróbuję
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję