![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/tjh8bnya-1eb09-601489-cfcd2-4bu72w2n/63adc33a-ad21-408d-92a9-4d39fd12f968/main/mieciutkie-maslane-buleczki-z-pomaranczowa-nuta-o.jpg)
Składniki
- 10 g drożdży świeżych
- 175 g mleka
- 30 g masła, (+ dodatkowo ok. 15 g rozpuszczonego masła do smarownia)
- 3 łyżki cukru kryształu, (można dodawać lub ujmować cukru wg upodobań)
- 1 jajko
- 360 g mąki pszennej (typ 450)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej startej skórki pomarańczowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Drożdże, mleko, masło i cukier wymieszać 5 min. / 37 st. C/ obr. 2. Dodać jajko, mąkę, sól i skórkę pomarańczową i wyrobić 2 min. /
"Ciasto" . Pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Po wyrośnięciu podzielić na porcje i uformować bułeczki (wg uznania). Ja moje ciasto podzieliłam na 12 porcji. Z każdej porcji uformowałam po 3 kuleczki i maczając je w rozpuszczonym maśle układałam w formie do muffinek (na zdjęciu poniżej).
Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec 10-15 min. / 220 st. C / góra-dół (bez termoobiegu). U mnie po 10 minutach są już gotowe.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Uwielbiam ciasta drożdżowe![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Przy najbliższej okazji zrobimy, tylko bez skórki pomarańczowej
Na jedną blaszkę... tak jak pisze w przepisie na 12 szt. bułeczek.
;o)
Witam nie będę narazie komentować ,dopiero jak zrobię.Proszę powiedzieć czy ta ilość składników na bułeczki maślane starcza na jedną blaszkę /na mufinki/ czy na dwie ?
Pozdrawiam czekam na odpowiedź![Cooking 7 Cooking 7](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/cooking_7.gif)
Krystyna
Dziekuje bardzo za komentarz. Pozdrawiam.
;o)
Zrobilam i ja
Wyszly miekkie i delikatne, przepyszne, malo slodkie, z nutka pomaranczy. Pomysl na ksztalt genialny! Pieklam w silikonowych foremkach na muffinki.
przepis dodalam do ulubionych i bede do niego wracac regularnie! Polecam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Ciesze się, że smakowaly. Pozdrawiam.
;o)
Jadziu, dziś obdarowałam swoje dzieci tymi pysznymi babeczkami
Upiekłam 2 porcje i dałam "na wynos", żeby jutro przy śniadanku pamiętały o domu i sobotnim święcie
Sobie zostawiłam 2 do jutrzejszej porannej kawy
Dzięki!
[[wysiwyg_imageupload:664:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Proszę bardzo ;o)
;o)
Jadziu, dzięki za ten przepis i pomysl na kształt bułeczek
Smak super! wszyscy zachwyceni i tylko marudzą, że tak mało
Tylko 12 sztuk??? Po tych poprzednich zostało wspomnienie
A jutro robię następne, teraz z dwóch porcji
Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?