PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
- 10 g drożdży świeżych
- 175 g mleka
- 30 g masła, (+ dodatkowo ok. 15 g rozpuszczonego masła do smarownia)
- 3 łyżki cukru kryształu, (można dodawać lub ujmować cukru wg upodobań)
- 1 jajko
- 360 g mąki pszennej (typ 450)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie
Drożdże, mleko, masło i cukier wymieszać 5 min. / 37 st. C/ obr. 2. Dodać jajko, mąkę, sól i skórkę pomarańczową i wyrobić 2 min. /
"Ciasto" . Pozostawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Po wyrośnięciu podzielić na porcje i uformować bułeczki (wg uznania). Ja moje ciasto podzieliłam na 12 porcji. Z każdej porcji uformowałam po 3 kuleczki i maczając je w rozpuszczonym maśle układałam w formie do muffinek (na zdjęciu poniżej).
Gotowe bułeczki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C.
Wyrośnięte bułeczki posmarować z wierzchu roztopionym masłem i piec 10-15 min. / 220 st. C / góra-dół (bez termoobiegu). U mnie po 10 minutach są już gotowe.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzUwielbiam ciasta drożdżowe
Uwielbiam ciasta drożdżowe
Normal 0 21 false
Przy najbliższej okazji zrobimy, tylko bez skórki pomarańczowej
Na jedną blaszkę... tak jak
Na jedną blaszkę... tak jak pisze w przepisie na 12 szt. bułeczek.
;o)
Witam nie będę narazie
Witam nie będę narazie komentować ,dopiero jak zrobię.Proszę powiedzieć czy ta ilość składników na bułeczki maślane starcza na jedną blaszkę /na mufinki/ czy na dwie ?
Pozdrawiam czekam na odpowiedź
Krystyna
Dziekuje bardzo za komentarz.
Dziekuje bardzo za komentarz. Pozdrawiam.
;o)
Zrobilam i ja Wyszly miekkie
Zrobilam i ja
Wyszly miekkie i delikatne, przepyszne, malo slodkie, z nutka pomaranczy. Pomysl na ksztalt genialny! Pieklam w silikonowych foremkach na muffinki.
przepis dodalam do ulubionych i bede do niego wracac regularnie! Polecam
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
ElaK napisał: Jadziu, dziś
Ciesze się, że smakowaly. Pozdrawiam.
;o)
Jadziu, dziś obdarowałam
Jadziu, dziś obdarowałam swoje dzieci tymi pysznymi babeczkami
Upiekłam 2 porcje i dałam "na wynos", żeby jutro przy śniadanku pamiętały o domu i sobotnim święcie
Sobie zostawiłam 2 do jutrzejszej porannej kawy
Dzięki!
[[wysiwyg_imageupload:664:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
ElaK napisał: Jadziu, dzięki
Proszę bardzo ;o)
;o)
Jadziu, dzięki za ten przepis
Jadziu, dzięki za ten przepis i pomysl na kształt bułeczek
Smak super! wszyscy zachwyceni i tylko marudzą, że tak mało
Tylko 12 sztuk??? Po tych poprzednich zostało wspomnienie
A jutro robię następne, teraz z dwóch porcji
Dzięki
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
gabi49 napisał: Aniu,
No tak... na jednej u mnie też nikt jeszcze nie skończył ;o) Pozdrawiam.
;o)
Aniu, bułeczki anielskie.
Aniu, bułeczki anielskie.
Delikatne, cudowne. Pochłonęliśmy z mężem na kolację prawie wszystkie. Wstyd się przyznać, że takie z nas żarłoki. :O
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Moje bułki siedzą w
Moje bułki siedzą w piekarniku a ja przebieram nogami, bo zapach jest obłędny i już bym chciała je zjeść
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
magi1 napisał: Jadziu
Śliczne... az poczułam zapach ;o) Pozdrawiam.
;o)
Anna500 napisał: Aniu
No tak... ja tez po pierwszej degustacji musze je piec teraz bardzo często ;o) Pozdrawiam
;o)
wanadek napisał: Bułeczki
Zgadza się... mięciutkie i delikatne ;o) Pozdrawiam
;o)
Jadziu zrobiłam ponownie
[[wysiwyg_imageupload:628:]]Jadziu zrobiłam ponownie twoje bułeczki, tym razem dodałam skórkę cytrynową
są pyszne
a oto i one 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Aniu bułeczki pyszne wziełam
Aniu bułeczki pyszne
wziełam trochę do pracy i koleżanki były zachwycone, teraz będę musiała je często piec. Dziekuję 
Bułeczki smakowite bardzo
Bułeczki smakowite
bardzo aromatyczne i miękkie
polecam 
AniaJ. napisał: Wyglądają
Spróbuj Aniu... ;o) Pozdrawiam
;o)
magi1 napisał: Aneczko
Super że bardzo smakowały. One są bardzo delikatne i długo świeże. Nawet jak dłużej poleżą (co rzadko się zdarza
) to można taka bułeczkę włożyć na kilka sekund do mikrofali i jest jak wyjęta z piekarnika 
;o)
Wyglądają cudownie i Napewno
Wyglądają cudownie i Napewno tak smakują. Pozdrawiam
'Jestes tym co jesz'
Aneczko buleczki pyszne.
Aneczko buleczki pyszne. Zrobilam i za chwile juz ich nie bylo. Ale to nic zrobie ponownie
ba
rdzo nam smakowaly. Polecam.
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
veronicab71
Pachną cudownie... a do tego jak smakują z masełkiem i dżemikiem malinowym (wszystko własnej roboty oczywiscie w Termosiu ;o)
;o)
Absolutnie do wypròbowania
Absolutnie do wypròbowania .... ze skòrka pomaranczowa....
Wyobrazam sobie zapach

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Grażyna Kamińska
Mam nadzieję, że będą smakowały ;o)
;o)
Jadziu orginalny sposób na
Jadziu orginalny sposób na upieczenie bułeczek
Przepis wypróbuję 
Ja wyprobujecie to dajcie
Ja wyprobujecie to dajcie znać czy posmakowały ;o)
;o)
Jadziu, świetny pomysł!
Jadziu, świetny pomysł! Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
CUDNE!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Aneczko jakie piekne
Aneczko jakie piekne buleczki. Super i z moja ulubiona skorka. Dodaje do wyprobowania
pozdrawiam
i gratuluje pomyslu 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję