3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

"Jednoskładnikowy" chleb dla alergików (chleb z kaszy gryczanej niepalonej)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

"Jednoskładnikowy" chleb dla alergików (chleb z kaszy gryczanej niepalonej)

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1l zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki ulubionych ziół (np. prowansalskie) - opcjonalnie
  • 5 łyżek nasion i pestek (dynia, słonecznik itd) - opcjonalnie
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą dobę aż napęcznieje, a następnie nadmiar wody odlewamy. 

  2. Kaszę przekładamy do TM, dodajemy sól i ewentualnie ulubione zioła. Blendujemy całośc na gładką, gęstą masę (20s/obr.7). Jeżeli chcemy dodać ziarna to wrzucamy ja do już zblendowanej masy i jeszcze chwilę mieszamy (5s/obr.4). 

  3. Gotową masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej olejem, a następnie całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 6-8godz (można koło grzejnika, ale nie jest to konieczne) - chlebek powinien nieco spęcznieć, mogą pojawić się pęknięcia na wierzchu. 

  4. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika*, ustawiamy temperaturę 200°C (termoobieg) i pieczemy godzinę od momentu gdy piekarnik będzie w pełni rozgrzany. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

WAŻNE! Do przygotowania chleba nadaje się tylko kasza gryczana NIEPALONA (jasne ziarna), ponieważ zawiera enzym (fitazę), który uwalnia się podczas jej moczenia i odpowiada za późniejszą fermentację chleba. Ciemna kasza (kupowana w woreczkach, np. do obiadu) pozbawiona jest tego enzymu (chleb nam nie wyjdzie).

 

*dzięki wstawieniu chleba do zimnego piekarnika unikniemy "szoku termicznego" (chleb będzie się powoli ogrzewał, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko, że w póxniejszym czasie oklapnie)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlbek wspaniay prosty przepis Robiam ju dwa razy...

    Zgłoszony przez Annaska na maja 2, 2017 at 23:39.

    Chlębek wspaniały, prosty przepis. Robiłam już dwa razy, skórka chrupiąca. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Adadada napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na listopada 24, 2016 at 15:23.

    Adadada napisał:
    Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6 godzin ?


    ja przykrywam ściereczką albo folią spożywczą (wtedy robię kilka dziurek).

    Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6...

    Zgłoszony przez Adadada na listopada 9, 2016 at 23:28.

    Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6 godzin ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo prosty, a chlebek przepyszny!...

    Zgłoszony przez mwi na listopada 1, 2016 at 18:50.

    Przepis bardzo prosty, a chlebek przepyszny! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znam ten przepis z Internetu i też "przerabiam"...

    Zgłoszony przez Agary na października 21, 2016 at 20:15.

    Znam ten przepis z Internetu i też "przerabiam" TM. Po zmiksowaniu odstawiam na dłużej (najczęściej na 12 godzin lub dłużej w ciepłe miejsce) . Z kaszy robi się coś w stylu zakwasu i na chlebie pojawia się "brzuszek", który jeszcze bardziej rośnie podczas pieczenia. Chle jest naprawdę zaskakująco smaczny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo łatwy przepis ,następnym razem dam...

    Zgłoszony przez juspel12 na października 20, 2016 at 17:32.

    Bardzo łatwy przepis ,następnym razem dam trochę mniej soli . Chlebek zachowuje świeżość przez kilka dni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze