3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

"Jednoskładnikowy" chleb dla alergików (chleb z kaszy gryczanej niepalonej)


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

"Jednoskładnikowy" chleb dla alergików (chleb z kaszy gryczanej niepalonej)

  • 400 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1l zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki ulubionych ziół (np. prowansalskie) - opcjonalnie
  • 5 łyżek nasion i pestek (dynia, słonecznik itd) - opcjonalnie
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą dobę aż napęcznieje, a następnie nadmiar wody odlewamy. 

  2. Kaszę przekładamy do TM, dodajemy sól i ewentualnie ulubione zioła. Blendujemy całośc na gładką, gęstą masę (20s/obr.7). Jeżeli chcemy dodać ziarna to wrzucamy ja do już zblendowanej masy i jeszcze chwilę mieszamy (5s/obr.4). 

  3. Gotową masę przekładamy do małej keksówki wysmarowanej olejem, a następnie całość odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 6-8godz (można koło grzejnika, ale nie jest to konieczne) - chlebek powinien nieco spęcznieć, mogą pojawić się pęknięcia na wierzchu. 

  4. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika*, ustawiamy temperaturę 200°C (termoobieg) i pieczemy godzinę od momentu gdy piekarnik będzie w pełni rozgrzany. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

WAŻNE! Do przygotowania chleba nadaje się tylko kasza gryczana NIEPALONA (jasne ziarna), ponieważ zawiera enzym (fitazę), który uwalnia się podczas jej moczenia i odpowiada za późniejszą fermentację chleba. Ciemna kasza (kupowana w woreczkach, np. do obiadu) pozbawiona jest tego enzymu (chleb nam nie wyjdzie).

 

*dzięki wstawieniu chleba do zimnego piekarnika unikniemy "szoku termicznego" (chleb będzie się powoli ogrzewał, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko, że w póxniejszym czasie oklapnie)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny chlebek

    Zgłoszony przez Agtatka na września 5, 2019 at 09:40.

    Pyszny chlebek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlbek wspaniay prosty przepis Robiam ju dwa razy...

    Zgłoszony przez Annaska na maja 2, 2017 at 23:39.

    Chlębek wspaniały, prosty przepis. Robiłam już dwa razy, skórka chrupiąca. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Adadada napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na listopada 24, 2016 at 15:23.

    Adadada napisał:
    Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6 godzin ?


    ja przykrywam ściereczką albo folią spożywczą (wtedy robię kilka dziurek).

    Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM  Cooking  7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6...

    Zgłoszony przez Adadada na listopada 9, 2016 at 23:28.

    Czy gotowa masę w foremce przykrywać na te 6 godzin ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo prosty, a chlebek przepyszny!...

    Zgłoszony przez mwi na listopada 1, 2016 at 18:50.

    Przepis bardzo prosty, a chlebek przepyszny! Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znam ten przepis z Internetu i też "przerabiam"...

    Zgłoszony przez Agary na października 21, 2016 at 20:15.

    Znam ten przepis z Internetu i też "przerabiam" TM. Po zmiksowaniu odstawiam na dłużej (najczęściej na 12 godzin lub dłużej w ciepłe miejsce) . Z kaszy robi się coś w stylu zakwasu i na chlebie pojawia się "brzuszek", który jeszcze bardziej rośnie podczas pieczenia. Chle jest naprawdę zaskakująco smaczny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo łatwy przepis ,następnym razem dam...

    Zgłoszony przez juspel12 na października 20, 2016 at 17:32.

    Bardzo łatwy przepis ,następnym razem dam trochę mniej soli . Chlebek zachowuje świeżość przez kilka dni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze