Składniki
15 porcja/porcje/porcji
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 gramów płatków owsianych
- 250 gramów mąki razowej
- 250 gramów mąki pszennej
- 25 gramów miękkie masło
- 0,5 litra maślanki lub kefiru
-
6
1h 15min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" miękkie masło 2s/obr.5 ( ten punkt dotyczy masła które wyciągneliśmy dopiero z lodówki)
Do masła dodajemy składniki, które są po kolei wypisane: mąka pszenna, razowa itd.
Mieszamy - ustawiamy 3min/
"Ciasto"
Wykładamy łyżją ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: ciasto jest dość klejące, ciasto zwierzchu wyrównać wilgotnymi dłońmi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 30-35min.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Tradycyjny chleb irlandzki pieczony na sodzie. Pasuja do niego dodatki takie jak orzechy, rodzynki, suszone pomidorki, czosnek itp. Przepis pochodzi ze strony //www.mojewypieki.com/przepis/irish-soda-bread
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMi się nie wymieszało w 3 min ,ale ustawiłam na...
Mi się nie wymieszało w 3 min ,ale ustawiłam na kolejne 2,5 min i było ok .udał się
Może być i żytnia, ja jak
Może być i żytnia, ja jak chlebek piekłam drugi raz to przez pomyłkę dodałam mąkę żytnią ... i również wyszedł dobry - on nie jest taki typowy jak nasz polskie chleby, ale warto spróbować smaków z innych krajów - znajoma z anglii twierdzi, że to rzeczywiście typowo irlandzki chleb.
„Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz!
Nie miałam razowej mąki
Nie miałam razowej mąki zastąpiłam ją żytnią
Pieczemy się i pachniemy pięknie 