3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Irish soda bread - Irlandzki chlebek na sodzie


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 gramów płatków owsianych
  • 250 gramów mąki razowej
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 25 gramów miękkie masło
  • 0,5 litra maślanki lub kefiru
  • 6
    40min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid miękkie masło 2s/obr.5 ( ten punkt dotyczy masła które wyciągneliśmy dopiero z lodówki)

     

  2. Do masła dodajemy składniki, które są po kolei wypisane: mąka pszenna, razowa itd. 

  3. Mieszamy - ustawiamy 3min/Dough mode

  4. Wykładamy łyżją ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: ciasto jest dość klejące, ciasto zwierzchu wyrównać wilgotnymi dłońmi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 30-35min. 

10
11

Porady

Tradycyjny chleb irlandzki pieczony na sodzie. Pasuja do niego dodatki takie jak orzechy, rodzynki, suszone pomidorki, czosnek itp. Przepis pochodzi ze strony //www.mojewypieki.com/przepis/irish-soda-bread


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Może być i żytnia, ja jak

    Zgłoszony przez ania3330607 na marca 20, 2015 at 00:06.

    Może być i żytnia, ja jak chlebek piekłam drugi raz to przez pomyłkę dodałam mąkę żytnią ... i również wyszedł dobry - on nie jest taki typowy jak nasz polskie chleby, ale warto spróbować smaków z innych krajów - znajoma z anglii twierdzi, że to rzeczywiście typowo irlandzki chleb. 

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie miałam razowej mąki

    Zgłoszony przez Limonka na marca 16, 2015 at 20:08.

    Nie miałam razowej mąki zastąpiłam ją żytnią  tmrc_emoticons.) Pieczemy się i pachniemy pięknie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze