3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Irish soda bread - Irlandzki chlebek na sodzie


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 gramów płatków owsianych
  • 250 gramów mąki razowej
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 25 gramów miękkie masło
  • 0,5 litra maślanki lub kefiru
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego miękkie masło 2s/obr.5 ( ten punkt dotyczy masła które wyciągneliśmy dopiero z lodówki)

     

  2. Do masła dodajemy składniki, które są po kolei wypisane: mąka pszenna, razowa itd. 

  3. Mieszamy - ustawiamy 3min/Ciasto

  4. Wykładamy łyżją ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Uwaga: ciasto jest dość klejące, ciasto zwierzchu wyrównać wilgotnymi dłońmi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 30-35min. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Tradycyjny chleb irlandzki pieczony na sodzie. Pasuja do niego dodatki takie jak orzechy, rodzynki, suszone pomidorki, czosnek itp. Przepis pochodzi ze strony //www.mojewypieki.com/przepis/irish-soda-bread


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mi się nie wymieszało w 3 min ,ale ustawiłam na...

    Zgłoszony przez patilipinska7 na listopada 15, 2018 at 16:53.

    Mi się nie wymieszało w 3 min ,ale ustawiłam na kolejne 2,5 min i było ok .udał się tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może być i żytnia, ja jak

    Zgłoszony przez ania3330607 na marca 20, 2015 at 00:06.

    Może być i żytnia, ja jak chlebek piekłam drugi raz to przez pomyłkę dodałam mąkę żytnią ... i również wyszedł dobry - on nie jest taki typowy jak nasz polskie chleby, ale warto spróbować smaków z innych krajów - znajoma z anglii twierdzi, że to rzeczywiście typowo irlandzki chleb. 

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie miałam razowej mąki

    Zgłoszony przez Limonka na marca 16, 2015 at 20:08.

    Nie miałam razowej mąki zastąpiłam ją żytnią  tmrc_emoticons.) Pieczemy się i pachniemy pięknie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze