3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Focaccia


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Dodatkowo: /roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody w temp. pokojowej
  • 2 gałązek rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)
  • 2 gramy soli gruboziarnistej

Ciasto

  • 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)
  • 50 g oleju z oliwek
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
  • 15 g drożdży świeżych
  • 2,5 MT mleka, (w temp. pokojowej)
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. Ciasto:
  3. Do naczynia miksującego wrzucami składniki na ciasto w podanej kolejności. (czas 10 sek. obroty 6, dalej czas 2 min. obroty interwał) . Wyrabiamy ciasto. Wyjmujemy z naczynia miksującego za pomocą kopystki. Odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez  30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

# upieczoną focaccię można przekroić na połowę, umieścić na niej różne słone dodatki przykryć drugą połową, pokroić. Doskonale sprawdzi się jako przekąska w formie zamkniętych kanapek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ciasto rewelacjaposmarowalam pasta z czarnych...

    Zgłoszony przez sasia na maja 1, 2017 at 15:56.

    ciasto rewelacja,posmarowalam pasta z czarnych oliwek i posypalam gruboziarniasta sola pycha Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam focaccię z tego przepisu i często do...

    Zgłoszony przez amaryjane na stycznia 4, 2017 at 20:05.

    uwielbiam focaccię z tego przepisu i często do niej wracam tmrc_emoticons.) dziś np. zobiłam z suszonymi pomidorami, oliwkami i papryczkami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś zrobiłam, wyszła

    Zgłoszony przez Matyllda33 na stycznia 26, 2016 at 22:43.

    Dziś zrobiłam, wyszła wyśmienita na pewno zagości w naszym jadłospisie tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra,ja dodaje

    Zgłoszony przez viola309 na sierpnia 21, 2015 at 09:36.

    Bardzo dobra,ja dodaje zdecydowanie więcej pomidorków,ta ilość jest zbyt mała.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha focaccia wykorzystana

    Zgłoszony przez taaala na marca 1, 2015 at 18:51.

    Pycha tmrc_emoticons.) focaccia wykorzystana jako spód do koreczków 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przekąska, łatwa w

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 4, 2015 at 17:45.

    Super przekąska, łatwa w wykonaniu - nawet dla mnie  Big Smile Goście zachwyceni, najedzeni tmrc_emoticons.) Dziękuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam :)  foccacia super,

    Zgłoszony przez efunia79 na stycznia 4, 2015 at 13:16.

    Polecam tmrc_emoticons.)  foccacia super, pyszna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis.  . Foccacia

    Zgłoszony przez Szarlotka na stycznia 3, 2015 at 19:08.

    Świetny przepis.  Cooking 10 . Foccacia wyszła wspaniała. Ja zrobiłam z mąki razowej aby była bardziej dietetyczna. Bardzo dziękujemy.  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za odpowiedź.

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 2, 2015 at 19:44.

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Właśnie tego się bałam, że będzie zbyt gruba, a na koreczki chcę podzielić tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To raczej nie ma znaczenia.

    Zgłoszony przez SAM na stycznia 2, 2015 at 17:31.

    To raczej nie ma znaczenia. Bedzie wieksza blacha bedzie focaccia niższa tmrc_emoticons.)  osobiscie wypiekam na blaszkach to przygotowywania pizzy (ok. 30-35 cm srednicy - z otworkami w dnie) . Myślę jednak, że nie ma to wielkiego wpływu na efekt końcowy tmrc_emoticons.;)

    http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełkówhttp://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieję, że autor

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 2, 2015 at 16:01.

    Mam nadzieję, że autor przepisu zajrzy tu dzisiaj, bo przepis chciałabym na jutrzejsze spotkanie rodzinne przygotować. A niestety moja kuchenna niewiedza jest na wyższym niż myślałam poziomie. Czy ciasto pieczemy na blaszce tej z piekarnika, czy na takiej blaszce do pieczenia ciasta? Chodzi mi o wymiary blaszki. Dziękuję za ewentualną pomoc tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • foccacia bardzo smaczna!

    Zgłoszony przez emetka na stycznia 1, 2015 at 22:43.

    foccacia bardzo smaczna! polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie, aż

    Zgłoszony przez gosia252 na października 14, 2014 at 03:26.

    Wygląda apetycznie, aż przypomniały mi się wakacje we Włoszech, napewno wypróbuję.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne pieczywko.

    Zgłoszony przez leon59 na kwietnia 23, 2014 at 20:08.

    Przepyszne pieczywko. Zrobiłam dziś na obiado-kolację. Ciasto rosło mi godzinę w misce do ciasta drożdżowego tupperware, potem rozciągnęłam je na dużej blaszce i wyszło znakomite nie za grube , chrupkie z wierzchu , taki efekt właśnie chciałam uzyskać , bo chlebek był dodatkiem do sałatki z gruszką, serem pleśniowym i glazurowaną cebulą. Całość pycha. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bombowy, wygląda

    Zgłoszony przez magi1 na maja 21, 2012 at 21:43.

    Przepis bombowy, wygląda bardzo smakowicie. Strzał w 10 tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • o jaki fajny przepis, napewno

    Zgłoszony przez Anna500 na maja 21, 2012 at 21:30.

    o jaki fajny przepis, napewno zrobię. rewelacyjny na piknik na świeżym powietrzu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szczerze polecam, bardzo

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 21, 2012 at 13:51.

    Szczerze polecam, bardzo dobratmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)  Czesto robie. Nie identyczna, ale prawieBig Smile Big Smile Big Smile . Bardzo, bardzo dobra... z nadzieniem, bez, z cebula... Przepis naprawde wart spròbowaniaCooking 7

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze