- TM 31
 
Składniki
Dodatkowo: /roztwór do posmarowania focacci przed pieczeniem/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 łyżki wody w temp. pokojowej
 - 2 gałązek rozmarynu, świeżego, (od biedy będzie i suszony)
 - 2 gramy soli gruboziarnistej
 
Ciasto
- 5 g soli, (jeżeli ktoś lubi mocno słone pieczywo można dodać więcej soli)
 - 50 g oleju z oliwek
 - 350 g mąki pszennej
 - 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
 - 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
 - 15 g drożdży świeżych
 - 2,5 MT mleka, (w temp. pokojowej)
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego wrzucami składniki na ciasto w podanej kolejności. (czas 10 sek. obroty 6, dalej czas 2 min. obrotyinterwał) . Wyrabiamy ciasto. Wyjmujemy z naczynia miksującego za pomocą kopystki. Odstawiamy nawet na 2 godziny w miseczce przykrytej wilgotną ściereczką aby wyrosło. (powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy delikatnie z miski umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na całej powierzchni palcami robimy wgłębienia smarujemy roztworem oliwy z oliwek, wody, soli i rozmarynu.Umieszczamy w piekarniku najpierw ok. 50 stopni przez 30 min. dalej podnosimy temperaturę do 220 stopni na 20min. Pieczemy na złoty kolor.
Ciasto:
Porady
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        


                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Kiniadg:250 ml mleka... Doszukałam się w internecie
            
O co chodzi z mlekiem. MT to pomyłka czy jakaś miara ? 🤔
Witam. Podnosząc temat, jakiej formy do pieczenia nalezy uzyc do tego przepisu? Aby focaccia nie wyszla zbyt niska? Dziekuje i pozdrawiam
            
ciasto rewelacja,posmarowalam pasta z czarnych oliwek i posypalam gruboziarniasta sola pycha
            
uwielbiam focaccię z tego przepisu i często do niej wracam
 dziś np. zobiłam z suszonymi pomidorami, oliwkami i papryczkami.
            
Dziś zrobiłam, wyszła wyśmienita na pewno zagości w naszym jadłospisie
 
Bardzo dobra,ja dodaje zdecydowanie więcej pomidorków,ta ilość jest zbyt mała.
Pycha
 focaccia wykorzystana jako spód do koreczków 
Super przekąska, łatwa w wykonaniu - nawet dla mnie
 Goście zachwyceni, najedzeni 
 Dziękuję!
Polecam
  foccacia super, pyszna 