![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/py1sq0db-c7b20-814673-cfcd2-jgkjtqzi/732b724d-d117-4648-a40e-035c87e94769/main/ekstra-chleb-l-a.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/py1sq0db-c7b20-814673-cfcd2-jgkjtqzi/ecfc0386-ad75-4be1-9fe0-cb64ad35b5dc/main/ekstra-chleb-l-a.jpg)
- TM 31
Składniki
Zakwas
- 7 łyżek mąki żytniej, Można zemleć żyto w thermomixie
- 7 łyżek ciepłej przegotowanej wody
Cisto na chleb
- 50 gramów słonecznika łuskanego
- 50 gramów łuskanych pestek dyni
- 50 gramów siemienia lnianego
- 200 gramów ziaren żyta
- 550 gramów mąki pszennej, można mieszać z mąką orkiszową1:1
- 50 gramów ziaren sezamu
- 50 gramów otrąb owsianych, wymiennie mogą być orkiszowe, żytnie itp.
- 2 łyżeczki soli
- 700 gramów ciepłej przegotowanej wody, temp. ok. 40 st.C
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ZAKWAS trzeba przygotować 5 dni przed pieczeniem.
4 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki ciepłej przegotowanej wody wymieszać DREWNIANĄ łyżką w KAMIONKOWYM lub SZKLANYM naczyniu. Przykryć płócienną sciereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.
Przez 3 kolene dni dodawać po 1 łyżce mąki żytniej i ciepłej wody.
Zakwas jest gotowy po 5 dniach.
W osobnej misce wymieszać dokładnie mąkę+ ziarna+ otręby+ sól
W
zemleć 200 g żyta 30 sek./obr 10.
Do zmielonego żyta dodać 400 g mieszanki (z miski)+ zakwas
i wymieszać 10 sek/obr 6- przełożyć do miski i dokładnie całość wymieszać.
Do
wlać 700 g ciepłej przegotowanej wody i wsypać suchą mieszankę. Całość wymieszać 10 sek/obr 6.
Wyrabiać z pomocą kopystki 3 min/
.
Odłożyć ok. 1 szklankę ciasta do szklanego słoika(to jest następny zakwas).
Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej stałym tłuszczem i posypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku 1 godz./ 180 st. C.
Po upieczeniu natychmiast wyłożyć z formy na płócienną ściereczkę do ostygnięcia
ZAKWAS:
CIASTO:
Porady
Mąki można dowolnie mieszać.
Ciasto wyrobione ze świeżym zakwasem szybciej rośnie(1- 3 godzin)
Następne porcje już wolniej rosną- nawet do 8- 10 godzin. I to jest NAJLEPSZY i NAJZDROWSZY chleb.
Zawsze masz zakwas- bo odkładasz z wyrobionego ciasta ok. 1 szklanki. Zakwas przechowujesz w słoiku przykrytym ręcznikiem papierowym. Recznik dociskamy gumką recepturką.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
W gramach nigdy nie ważyłam. Ja tak daję 4- 5 łyżek czubatych tego odłożonego ciasta z zakwasem. POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Chlebek wygląda pysznie![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
A jeśli mam swój zakwas żytni, który prowadzę od kilku miesięcy... ile tego zakwasu w gramach powinnam dodać?
mniam mniam taki dobry
Pozdrawiam
Mam pytanie, jeżeli mam zakwas już zrobiony wg innego przepisu, to ile tego zakwasu w GRAMACH powinnam dodać do tego chlebka ?
W życiu piękne są tylko chwile![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
piękne chwile z TM też![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Ten chleb jest BAAAARDZOOOOOOOO SZYBKI ! - i smaczny. Polecam.
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
No Ty Małgosiu jesteś BŁYSKAWICA. Wszystko zaraz testujesz. Cieszę się. POZDRAWIAM Cię serdecznie.
" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
No i oczywiście taki chleb utzrymuje świeżość do tygodnia. Pozdrawiam.
" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Chleb jest ekstra bo ekstra szybko się robi, ekstra pachnie w całym domu i ekstra smakuje![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Wspaniale! Miałam Cię właśnie prosić byś "podzieliła się "tym przepisem z nami. Chlebek super smak, zapach w całym domu ,
Polecam go bardzo.
Warto ![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Are you sure to delete this comment ?