3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciemny chleb na zakwasie.


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 3 suszone śliwki
  • 600 g wody, ciepłej (+ - 50 g)
  • 2 łyżki miodu, (najlepiej ciemnego gryczanego)
  • 100-150 g Zakwasu
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 gmąki gruboziarnistej wykonanej z pszenicy, żyta, siemienia lnianego…
  • 250 gziaren (słonecznik, dynia, mak…)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6
    50min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Śliwki rozdrobnić 5s/Obr 10.

    Wlać wodę,  miód i zakwas wymieszać 1min. Obr 4.

    Następnie dodać mąkę , sól i cukier i wyrabiać 3 min. Obr. Interwał, gdy ciasto już będzie gęste wymieszać kopystką. Na koniec dodać ziarna [można dodać pokrojone śliwki lub rodzynki]  i wymieszać kopystką.

    {odjąć ok.100-150g ciasta na następny chleb}

    Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 10-12godzin w temp. pokojowej , nie przykrywać aby na wierzchu powstała skórka.

     Piec w temp. 180° C ok. 40-45min z termoobiegiem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • To byl pierwszy chleb jaki

    Zgłoszony przez justii na marca 1, 2012 at 21:48.

    To byl pierwszy chleb jaki zrobilam i od razu posmakowal calej mojej rodzinie. Pyszny. Rosnie przez noc i rano mamy pyszne sniadanie. 

    justii

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kazdy chleb mi wychodzi. ten

    Zgłoszony przez karo9999karo na stycznia 9, 2012 at 08:46.

    kazdy chleb mi wychodzi. ten nie. nie upiekl sie w srodku (ciasto bylo za rzadkie)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. Chleb

    Zgłoszony przez dzidektrbn na września 8, 2011 at 14:48.

    Bardzo dobry przepis. Chleb pyszny. Mimo, że jedliśmy go 8 dni to do samego końca bardzo smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze