Składniki
- 3 suszone śliwki
 - 600 g wody, ciepłej (+ - 50 g)
 - 2 łyżki miodu, (najlepiej ciemnego gryczanego)
 - 100-150 g Zakwasu
 - 400 g mąki pszennej
 - 250 gmąki gruboziarnistej wykonanej z pszenicy, żyta, siemienia lnianego…
 - 250 gziaren (słonecznik, dynia, mak…)
 - 2 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka cukru
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Śliwki rozdrobnić 5s/Obr 10.
Wlać wodę, miód i zakwas wymieszać 1min. Obr 4.
Następnie dodać mąkę , sól i cukier i wyrabiać 3 min. Obr. Interwał, gdy ciasto już będzie gęste wymieszać kopystką. Na koniec dodać ziarna [można dodać pokrojone śliwki lub rodzynki] i wymieszać kopystką.
{odjąć ok.100-150g ciasta na następny chleb}
Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na ok. 10-12godzin w temp. pokojowej , nie przykrywać aby na wierzchu powstała skórka.
Piec w temp. 180° C ok. 40-45min z termoobiegiem.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
To byl pierwszy chleb jaki zrobilam i od razu posmakowal calej mojej rodzinie. Pyszny. Rosnie przez noc i rano mamy pyszne sniadanie.
kazdy chleb mi wychodzi. ten nie. nie upiekl sie w srodku (ciasto bylo za rzadkie)
Bardzo dobry przepis. Chleb pyszny. Mimo, że jedliśmy go 8 dni to do samego końca bardzo smaczny.