3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek tostowy :)


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

  • 5 g suchych drożdzy (1 łyżeczka) lub 20 g drożdży świeżych
  • 30 g cukru brązowego
  • 30 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli
  • 300 g wody
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlać wodę, dodać drożdże, brązowy cukier i masło, wymieszać 1 min/37°C/obr. 3.

  2.  

    Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Dough mode . Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką lub folią i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.

  3.  

    Ciasto wyłożyć na lekko natłuszczony blat,  rękami uformować z ciasta placek wielkości ok 30 x 40 cm. Zwinąć jak roladę wdłuż krótszego boku i przełożyć do wyłożonej papierem formy keksowej (30 x 11 x tmrc_emoticons.8) zwinęciem na spód.Boki też lekko podwinąć pod spód, tworząc kształtny chlebek. Pozostawić w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 30 minut) - wypełni całą formę.

  4.  

    W czasie, gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

  5.  

    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki. Smacznego tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można zrobić 2 mniejsze bochenki.

5 minut przed końcem pieczenia, gdy chlebek ma już jasnozłoty kolor, mozna popryskać go wodą np. spryskiwaczem do kwiatów, i dopiec jeszcze kilka minut. Ten zabieg powoduje, że chleb ma ładną błyszczącą i chrupiącą skórkę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • sto razy lepszy od sklepowego i bardzo prosty w...

    Zgłoszony przez MartaKas na listopada 15, 2016 at 08:38.

    sto razy lepszy od sklepowego i bardzo prosty w przygotowaniu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, dzieciaki

    Zgłoszony przez Francik na sierpnia 29, 2016 at 23:19.

    Bardzo dobry, dzieciaki pochłonęły tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super mięki i dobry polecam

    Zgłoszony przez marlena3 na sierpnia 29, 2016 at 15:30.

    Super mięki i dobry polecam bardzo ,prosty do zrobienia i bez żadnych konserwantów tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam. Bałam się że córka

    Zgłoszony przez Madziora na sierpnia 28, 2016 at 11:23.

    Robiłam. Bałam się że córka będzie jednak wolała ten sklepowy,ale NIE!!!  WOLI Z TERMOSIA.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wspanialy, puszysty i

    Zgłoszony przez sylwiakos na maja 20, 2016 at 07:45.

    Chleb wspanialy, puszysty i smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze