Czas przygotowania
                                10min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     600 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Chleb żytnio-pszenny
- 50 g drożdży świeżych, pokruszyć
 - 1 łyżki miodu
 - 1 łyżki soli, lub 2 małe
 - 400 g mąki żytniej, typ 720
 - 250 g mąki pszennej, typ 550
 - 100 g ziaren słonecznika
 - 30 g oleju, z oliwek
 - 300 g wody, ciepła 50°C
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Dodać drożdże, miód, sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, ziarna słonecznika, olej, wodę, wyrobić Ciasto 3 min /
"Ciasto" . Ciasto uformować w keksówce. - Rozgrzać piekarnik do temp. 30°C.
 - Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić ciasto. Wierzch posmarować oliwą.
 - Formę z ciastem wstawić do piekarnika, pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 min (30°C). Po tym czasie podwyższyć temp. w piekarniku do 180°C, piec około 50-60 min (180°C). Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Chleb podawać z wybranymi dodatkami.
 
Składniki
Porady
Pyszny chleb, polecam.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze