3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytnio-pszenny


Wydrukuj:
4

Składniki

600 g

Chleb żytnio-pszenny

  • 50 g drożdży świeżych, pokruszyć
  • 1 łyżki miodu
  • 1 łyżki soli, lub 2 małe
  • 400 g mąki żytniej, typ 720
  • 250 g mąki pszennej, typ 550
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 30 g oleju, z oliwek
  • 300 g wody, ciepła 50°C
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Składniki
  1. Dodać drożdże, miód, sól, mąkę pszenną, mąkę żytnią, ziarna słonecznika, olej, wodę, wyrobić Ciasto 3 min /Ciasto. Ciasto uformować w keksówce.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 30°C.
  3. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić ciasto. Wierzch posmarować oliwą.
  4. Formę z ciastem wstawić do piekarnika, pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 min (30°C). Po tym czasie podwyższyć temp. w piekarniku do 180°C, piec około 50-60 min (180°C). Formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Chleb podawać z wybranymi dodatkami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pyszny chleb, polecam.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy