Składniki
0 kawałek/kawałki/kawałków
SKŁADNIKI MOKRE
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1,5 szklanki letniej wody
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
SKŁADNIKI SUCHE
- 200 g siemienia lnianego, do zmielenia
- 1 szkl. ziaren słonecznika
- 3/4 szkl. siemienia lnianego
- 1/2 szkl. migdałów
- 1,5 szkl. płatków owsianych
- 2 łyżeczki soli, płaskie
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. DO
"Blokada naczynia miksującego" wsypać 200g siemienia lnianego i zmielić 20s obr 9. Mąkę przełożyć do miski.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" wsypać migdały i rozdrobnić 5s obr 5. Grubość kawałków wg uznania. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Przesypać do miski.
3. Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać składniki mokre i wymieszać 3s obr 4.
4. Wsypać pozostałe składniki suche i wymieszać przy pomocy kopystki 15s
"Obroty wsteczne" 4.
5. Powstałą masę odstawić na 1 godz. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180-190*C.
6. Ciasto przełożyć do foremki 24cmx10cm.
7. Piec ok.50-60min.
CIASTO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jeśli nie lubimy słodkiego posmaku chleba to nie dodajemy miodu/syropu.
Jeśli brak tak małej blaszki, można użyć większej keksówki. Należy uformować chlebek do połowy lub na wysokość jaką się chce. Chlebek nie rośnie więc wysokość kromki zlaeży od wysokości uformowania ciasta.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz(Brak tematu)
Pyszny sycący chlebek, dodalam 2 łyżki miodu i troche sezamu.
Piekę ten chleb praktycznie co tydzień.Dodaje...
Piekę ten chleb praktycznie co tydzień.Dodaje troche owoców goi.Bardzo mi smakuje I jest bardzo zdrowy dla jelit.Polecam
to jest jak dla mnie najlpeszy przepis na chleb...
to jest jak dla mnie najlpeszy przepis na chleb bez mąki! Żeby mieć pewność że będzie sie go dobrze kroiło połowe płatków miele na mąkę i nawet nie trzeba używać bardzo ostrego noża.. w wersji nieweganskiej mozna dodać tez jajko i wtedy też się bardziej trzyma.
Chlebek pyszny ja dodalam jeszcze zorawine i...
Chlebek pyszny ja dodalam jeszcze zorawine i pestki dyni pychota 😀
chleb idealny -bardzo smaczny, zdrowy, szybki i...
chleb idealny -bardzo smaczny, zdrowy, szybki i prosty w przygotowaniu
super
super
A drożdze?
A drożdze?
Uwielbiam chlebki z
Uwielbiam chlebki z ziarenkami
. Ten jest b.dobry.
Żeby nie kruszył się siemię lniane (3/4szkl) w ziarenkach zagotowuję. Można w TM, czyli w poz.3 wlać wodę i wsypać ziarenka, zagotować, przestudzić, dodać olej i syrop. dalej postępować jak w przepisie. Można też zagotować w garnuszku na gazie.
to chleb bez mąki:) z samych
to chleb bez mąki
z samych ziaren
jaka mąka i ile gram? nie
jaka mąka i ile gram? nie widzę w przepisie.
Chleb wyśmienity. Piekłam juz
Chleb wyśmienity. Piekłam juz dwa razy. Za każdym razem wychodził inny, ale za każdym razy bardzo dobry. Polecam
Pyszny najlepiej smakuje
Pyszny
najlepiej smakuje następnego dnia 
Zapomnialam dodac, ze aby sie
Zapomnialam dodac, ze aby sie nie kruszyl nalezy kroic dopiero na drugi dzien
Chlebek bardzo dobry, ale się
Chlebek bardzo dobry, ale się kruszy
Pozdrawiam 