3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB Z ZIAREN


Wydrukuj:
4

Składniki

0 kawałek/kawałki/kawałków

SKŁADNIKI MOKRE

  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy

SKŁADNIKI SUCHE

  • 200 g siemienia lnianego, do zmielenia
  • 1 szkl. ziaren słonecznika
  • 3/4 szkl. siemienia lnianego
  • 1/2 szkl. migdałów
  • 1,5 szkl. płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli, płaskie
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. DO Closed lid wsypać 200g siemienia lnianego i zmielić 20s obr 9. Mąkę przełożyć do miski.

    2. Do Closed lid wsypać migdały i rozdrobnić 5s obr 5. Grubość kawałków wg uznania. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Przesypać do miski.

    3. Do Closed lid wlać składniki mokre i wymieszać 3s obr 4.

    4. Wsypać pozostałe składniki suche i wymieszać przy pomocy kopystki 15s Counter-clockwise operation 4.

    5. Powstałą masę odstawić na 1 godz. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180-190*C.

    6. Ciasto przełożyć do foremki 24cmx10cm.

    7. Piec ok.50-60min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeśli nie lubimy słodkiego posmaku chleba to nie dodajemy miodu/syropu.

Jeśli brak tak małej blaszki, można użyć większej keksówki. Należy uformować chlebek do połowy lub na wysokość jaką się chce. Chlebek nie rośnie więc wysokość kromki zlaeży od wysokości uformowania ciasta.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • to jest jak dla mnie najlpeszy przepis na chleb...

    Zgłoszony przez Basia Jota na marca 28, 2018 at 10:21.

    to jest jak dla mnie najlpeszy przepis na chleb bez mąki! Żeby mieć pewność że będzie sie go dobrze kroiło połowe płatków miele na mąkę i nawet nie trzeba używać bardzo ostrego noża.. w wersji nieweganskiej mozna dodać tez jajko i wtedy też się bardziej trzyma.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny ja dodalam jeszcze zorawine i...

    Zgłoszony przez Milka1986 na kwietnia 10, 2017 at 17:34.

    Chlebek pyszny ja dodalam jeszcze zorawine i pestki dyni pychota 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chleb idealny -bardzo smaczny, zdrowy, szybki i...

    Zgłoszony przez idg25 na lutego 18, 2017 at 11:09.

    chleb idealny -bardzo smaczny, zdrowy, szybki i prosty w przygotowaniu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:19.

    super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A drożdze?

    Zgłoszony przez Gosia2802 na października 25, 2016 at 22:53.

    A drożdze?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam chlebki z

    Zgłoszony przez Babcia5 na kwietnia 14, 2016 at 15:31.

    Uwielbiam chlebki z ziarenkami tmrc_emoticons.) . Ten jest b.dobry.

    Żeby nie kruszył się siemię lniane (3/4szkl) w ziarenkach zagotowuję. Można w TM, czyli w poz.3 wlać wodę i wsypać ziarenka, zagotować, przestudzić, dodać olej i syrop. dalej postępować jak w przepisie. Można też zagotować w garnuszku na gazie. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • to chleb bez mąki:) z samych

    Zgłoszony przez loko na kwietnia 10, 2016 at 19:42.

    to chleb bez mąkitmrc_emoticons.) z samych ziarentmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaka mąka i ile gram? nie

    Zgłoszony przez janny1979 na kwietnia 10, 2016 at 19:37.

    jaka mąka i ile gram? nie widzę w przepisie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wyśmienity. Piekłam juz

    Zgłoszony przez OlaŁ na lutego 16, 2016 at 11:50.

    Chleb wyśmienity. Piekłam juz dwa razy. Za każdym razem wychodził inny, ale za każdym razy bardzo dobry. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny najlepiej smakuje

    Zgłoszony przez LilleAsia na stycznia 28, 2016 at 21:55.

    Pyszny tmrc_emoticons.) najlepiej smakuje następnego dnia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapomnialam dodac, ze aby sie

    Zgłoszony przez loko na stycznia 18, 2016 at 16:34.

    Zapomnialam dodac, ze aby sie nie kruszyl nalezy kroic dopiero na drugi dzientmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry, ale się

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 18, 2016 at 15:49.

    Chlebek bardzo dobry, ale się kruszy tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze