Tu jesteś:
4
Składniki
1 kawałek/kawałki/kawałków
chleb
- 550 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 15 g Miękkiego masła
- 115 g płatków owsianych, plus trochę na podsypanie
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 150 ciepłego mleka, ml
- 2 łyżki miodu
- 225 letniej wody, ml
5
Przygotowanie
- do naczynia miksującego wlać mleko, wodę i drożdże - czas 2 min/ obr 2/ temp 37 st
- następnie dodać pozostałe składniki - czas 3 min/ poz "Ciasto"
- ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h
- po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze - przełożyć do foremki i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na ok 40 min
- przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami
- piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy
- studzimy na kratce
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
z tego przepisu mogą powstać również bułeczki
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzdalam zwykle drozdze 40g i
dalam zwykle drozdze 40g i tez wyszedl pyyyszny
moj zaraz wjezdza do
moj zaraz wjezdza do piekarnika
Przetestowany ! Też zmieniłam
Przetestowany ! Też zmieniłam na 150g mąki żytniej i rewelacja. Polecam!
Bardzo dobry chleb, dałam
Bardzo dobry chleb, dałam 400g mąki pszennej i 150g mąki pszennej pełnoziarnistej dziękuję za przepis