3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb z miodem i płatkami owsianymi


Wydrukuj:
4

Składniki

1 kawałek/kawałki/kawałków

chleb

  • 550 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g Miękkiego masła
  • 115 g płatków owsianych, plus trochę na podsypanie
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 ciepłego mleka, ml
  • 2 łyżki miodu
  • 225 letniej wody, ml
5

Przygotowanie

    • do naczynia miksującego wlać mleko, wodę i drożdże - czas 2 min/ obr 2/ temp 37 st
    • następnie dodać pozostałe składniki - czas 3 min/ poz Ciasto
    • ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h

     

    • po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze - przełożyć do foremki i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na ok 40 min
    • przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami 
    • piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy
    • studzimy na kratce
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

z tego przepisu mogą powstać również bułeczki


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • dalam zwykle drozdze 40g i

    Zgłoszony przez sasia na września 18, 2016 at 20:44.

    dalam zwykle drozdze 40g i tez wyszedl pyyyszny tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • moj zaraz wjezdza do

    Zgłoszony przez sasia na września 18, 2016 at 18:13.

    moj zaraz wjezdza do piekarnika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowany ! Też zmieniłam

    Zgłoszony przez IngaO na kwietnia 16, 2016 at 17:41.

    Przetestowany ! Też zmieniłam na 150g mąki żytniej i rewelacja. Polecam! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chleb, dałam

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 2, 2016 at 16:08.

    Bardzo dobry chleb, dałam 400g mąki pszennej i 150g mąki pszennej pełnoziarnistej tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze