3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHleb z garnka na maślance


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

CHleb z garnka na maślance

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, można dać innej, ja cżesto daje pół na pół pszenną razową i żytnią
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego dać maślankę, drożdze i miód wymieszać 3min/37stopni/obr1
  2. Dodać pozostałe skłądniki i wyrobić Ciasto/3min,

    pozostawić na 30 minut w TM

    Nagrzać piekarnik do 210 stopni razem z garnkiem i przykrywką
  3. po 30 minutach jeszcze raz wyrobić ciasto Ciasto/1min
  4. wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek, naciąć górę zmoczonym ostrym nożem

    Piec 40 min 210 stopni po tym czasie zdjąć pokrywkę - piec jeszcze 15 minut
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

garnek który można włożyć z pokrywką do piekarnika - lub zamiast pokrywki można dać folię aluminiową

ja użyłam garnka żeliwnego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chleb ten piekę przynajmniej raz w tygodnu. Jest...

    Zgłoszony przez basias na lutego 13, 2020 at 12:42.

    Chleb ten piekę przynajmniej raz w tygodnu. Jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo doby chleb pięknie wyrośnięty. W środku...

    Zgłoszony przez falstafka na grudnia 17, 2017 at 23:29.

    Bardzo doby chleb pięknie wyrośnięty. W środku pulchny i ma przepyszną chrupiącą skórkę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspanialy przepis ,dziekuje ,chlebek jest super...

    Zgłoszony przez annazb na sierpnia 23, 2017 at 15:06.

    Wspanialy przepis ,dziekuje ,chlebek jest super smaczny ja zamiast maslanki dodalam mleko kokosowe i wyszedl rowniez super chlebek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lilik:Ja piekę w temoobiegu230 stopni 40 min i...

    Zgłoszony przez Deni14 na marca 28, 2017 at 22:35.

    lilik:Ja piekę w temoobiegu230 stopni 40 min i odkryty 15 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pszepyszny. Ciężko wymieszać ale za to...

    Zgłoszony przez Deni14 na marca 21, 2017 at 23:24.

    Chleb pszepyszny. Ciężko wymieszać ale za to bardzo szybko wyrósł 15 min i już nie mogłam wymieszać bo było go za dużo w naczyniu miksującym. W piekarniku bardzo, bardzo wyrósł. Po upieczeniu pulchniutki. Długo utrzymuje świeżość. Piekłam w termoobiegu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • proszę o info jak ustawić piekarnik?...

    Zgłoszony przez lilik na marca 12, 2017 at 10:50.

    proszę o info jak ustawić piekarnik? góra/dół? bez termoobiegu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry, polecam

    Zgłoszony przez Marcanka na lutego 15, 2017 at 11:47.

    Chlebek bardzo dobry, polecam Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo ładnie wygląda i ma chrupiąca...

    Zgłoszony przez nanoatom na lutego 15, 2017 at 11:10.

    Chleb bardzo ładnie wygląda i ma chrupiąca skórkę, jednak po rozkrojeniu jest bardzo zwarty, zbity.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze