CHleb z garnka na maślance Przepis jest nieprzetestowany
Author picture Dominikab
utworzono: 12/12/16 zmieniono dnia: 12/12/16

3
  • thumbnail image 1


Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHleb z garnka na maślance

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

CHleb z garnka na maślance
  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, można dać innej, ja cżesto daje pół na pół pszenną razową i żytnią
  • 6
    1h 55min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie 55min
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Przygotowanie tego przepisu z innym modelem urządzenia Thermomix ® jest niebezpieczne! Więcej informacji
    [X]

    Uwaga

    Do przepisów TM5


    Zwiększyliśmy pojemność naczynia miksującego oraz Varomy urządzenia Thermomix ® TM5 w porównaniu do TM31 w następujący sposób: Naczynie miksujące ma obecnie pojemność 2,2 litra (poprzednio 2,0 litra), a Varoma - 3,3 litra (poprzednio 3,0 litra). W żadnym przypadku nie należy używać przepisów, które są przeznaczone do stosowania z TM5, podczas pracy z modelem TM31 (TM31 posiada certyfikat dopuszczający niższą maksymalną pojemność!) Dlatego też może to prowadzić do rozpryskiwania gorących płynów, a tym samym stanowić zagrożenie dla ludzi.
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid dać maślankę, drożdze i miód wymieszać 3min/37stopni/obr1
  2. Dodać pozostałe skłądniki i wyrobić Dough mode/3min,



    pozostawić na 30 minut w TM



    Nagrzać piekarnik do 210 stopni razem z garnkiem i przykrywką
  3. po 30 minutach jeszcze raz wyrobić ciasto Dough mode/1min
  4. wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek, naciąć górę zmoczonym ostrym nożem



    Piec 40 min 210 stopni po tym czasie zdjąć pokrywkę - piec jeszcze 15 minut
10
11

Porady

garnek który można włożyć z pokrywką do piekarnika - lub zamiast pokrywki można dać folię aluminiową



ja użyłam garnka żeliwnego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Chlebek bardzo dobry, polecam
    Zgłoszony przez Marcanka na lutego 15, 2017 at 11:47.

    Chlebek bardzo dobry, polecam Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo ładnie wygląda i ma chrupiąca...
    Zgłoszony przez nanoatom na lutego 15, 2017 at 11:10.

    Chleb bardzo ładnie wygląda i ma chrupiąca skórkę, jednak po rozkrojeniu jest bardzo zwarty, zbity.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze