3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHleb z garnka na maślance


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

CHleb z garnka na maślance

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, można dać innej, ja cżesto daje pół na pół pszenną razową i żytnią
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid dać maślankę, drożdze i miód wymieszać 3min/37stopni/obr1
  2. Dodać pozostałe skłądniki i wyrobić Dough mode/3min,

    pozostawić na 30 minut w TM

    Nagrzać piekarnik do 210 stopni razem z garnkiem i przykrywką
  3. po 30 minutach jeszcze raz wyrobić ciasto Dough mode/1min
  4. wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek, naciąć górę zmoczonym ostrym nożem

    Piec 40 min 210 stopni po tym czasie zdjąć pokrywkę - piec jeszcze 15 minut
10
11

Porady

garnek który można włożyć z pokrywką do piekarnika - lub zamiast pokrywki można dać folię aluminiową

ja użyłam garnka żeliwnego


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wspanialy przepis ,dziekuje ,chlebek jest super...

    Zgłoszony przez annazb na sierpnia 23, 2017 at 15:06.

    Wspanialy przepis ,dziekuje ,chlebek jest super smaczny ja zamiast maslanki dodalam mleko kokosowe i wyszedl rowniez super chlebek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lilik:Ja piekę w temoobiegu230 stopni 40 min i...

    Zgłoszony przez Deni14 na marca 28, 2017 at 22:35.

    lilik:Ja piekę w temoobiegu230 stopni 40 min i odkryty 15 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb pszepyszny. Ciężko wymieszać ale za to...

    Zgłoszony przez Deni14 na marca 21, 2017 at 23:24.

    Chleb pszepyszny. Ciężko wymieszać ale za to bardzo szybko wyrósł 15 min i już nie mogłam wymieszać bo było go za dużo w naczyniu miksującym. W piekarniku bardzo, bardzo wyrósł. Po upieczeniu pulchniutki. Długo utrzymuje świeżość. Piekłam w termoobiegu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • proszę o info jak ustawić piekarnik?...

    Zgłoszony przez lilik na marca 12, 2017 at 10:50.

    proszę o info jak ustawić piekarnik? góra/dół? bez termoobiegu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek bardzo dobry, polecam

    Zgłoszony przez Marcanka na lutego 15, 2017 at 11:47.

    Chlebek bardzo dobry, polecam Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo ładnie wygląda i ma chrupiąca...

    Zgłoszony przez nanoatom na lutego 15, 2017 at 11:10.

    Chleb bardzo ładnie wygląda i ma chrupiąca skórkę, jednak po rozkrojeniu jest bardzo zwarty, zbity.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze