3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z gara na maślance ze słonecznikiem i pestkami dyni.


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb z gara na maślance ze słonecznikiem i pestkami dyni.

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki pszennej, U mnie przenna razowa
  • 400 g mąki żytniej
  • 15 g nasion chia
  • 15 g pestek dyni
  • 15 g słonecznika łuskanego
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wyrabianie ciasta
  1. 1) W Blokada naczynia miksującego umieścić maślankę, drożdże i miód. Ustawić 3min / 37°C / obr. 1
    2) Dodać pozostałe składniki. 4min. / Ciasto
    3) Pozostawiać w Blokada naczynia miksującego przez 30 min. , ( nagrzać piekarnik 210°C góra / dół. Z naczyniem żaroodpornym i pokrywką )
    po tym czasie wyrobić ponownie 1min. / Ciasto
    4) Ciato umieścić na blacie obsypanym maką I uformować bochenek, naciąć nożem wierzch.
    5) Uformowany bochenek umieścić w gorącym naczyniu i piec 40min / 210°C pod przykryciem. Później zdjąć pokrywkę i dalej pięć 15min. / 210°C.
    6) Upieczony chleb położyć na kratce do wystudzenia.

    SMACZNEGO 🍞😋
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam i ja 😃. Użyłam mąki pszennej...

    Zgłoszony przez Kasiek2214 na września 13, 2020 at 22:19.

    Mam i ja 😃. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i żytniej razowej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje 200g pełnoziarnistej i 600g pszennej...

    Zgłoszony przez Magda K na kwietnia 16, 2020 at 15:54.

    Dodaje 200g pełnoziarnistej i 600g pszennej typ680.
    Pięć po zdjęciu pokrywy 10min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze