Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb z gara na maślance ze słonecznikiem i pestkami dyni.
- 500 g maślanki
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 g wody
- 400 g mąki pszennej, U mnie przenna razowa
- 400 g mąki żytniej
- 15 g nasion chia
- 15 g pestek dyni
- 15 g słonecznika łuskanego
-
6
2h 35min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1) W "Blokada naczynia miksującego" umieścić maślankę, drożdże i miód. Ustawić 3min / 37°C / obr. 1
2) Dodać pozostałe składniki. 4min. / "Ciasto"
3) Pozostawiać w "Blokada naczynia miksującego" przez 30 min. , ( nagrzać piekarnik 210°C góra / dół. Z naczyniem żaroodpornym i pokrywką )
po tym czasie wyrobić ponownie 1min. / "Ciasto"
4) Ciato umieścić na blacie obsypanym maką I uformować bochenek, naciąć nożem wierzch.
5) Uformowany bochenek umieścić w gorącym naczyniu i piec 40min / 210°C pod przykryciem. Później zdjąć pokrywkę i dalej pięć 15min. / 210°C.
6) Upieczony chleb położyć na kratce do wystudzenia.
SMACZNEGO 🍞😋
Wyrabianie ciasta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMam i ja 😃. Użyłam mąki pszennej...
Mam i ja 😃. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i żytniej razowej
Dodaje 200g pełnoziarnistej i 600g pszennej...
Dodaje 200g pełnoziarnistej i 600g pszennej typ680.
Pięć po zdjęciu pokrywy 10min.