3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb wiejski pszenno-żytni na drożdżach


Wydrukuj:
4

Składniki

20 plaster/plastry/plastrów

Chleb wiejski pszenno-żytni na drożdżach

chleb

  • 400 gramy ziaren pszenicy
  • 200 gramy mąki pszennej, typ 390
  • 150 gramy mąki żytniej, typ 750
  • 400 gramy wody
  • 30 gramy świeżych drożdży
  • 100 gramy jogurtu typu SKYR, naturalnego
  • 1 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżki soli
  • 1 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżki miodu, płynnego
  • 10 gramy oleju
  • 5-10 gramy słonecznika łuskanego, (lub czarnuszki, sezamu itp.)
  • 6
    2h 5min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 200 g ziaren pszenicy, zmielić. 1 min/obr 10. Przełożyć do miski
  2. Do naczynia miksującego wsypać 200 g ziaren pszenicy, zmielić. 1 min/obr 10. Przełożyć do miski
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i jogurt, ocet jabłkowy. Podgrzewać 2 min/37°C/obr.2
  4. Dodać zmielone ziarna pszenicy, mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, ocet balsamiczny, miód. Wyrobić 3 min/Ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym do momentu, aż ciasto wypełni całe naczynie (ok. 30 min)
  5. Ponownie wyrobić 1 min/Ciasto
  6. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 190°C
  7. Blachę/foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki do 3/4 wysokości foremki keksowej. Wygładzić wierzch chleba rekoma zmoczonymi wodą, aby nie przyklejało się ciasto. Następnie można polać chleb oliwą/olejem i posypać ulubionymi ziarnami słonecznikiem, czarnuszką, sezamem lub pestkami z dyni. Pozostawić do wyrośnięcia (ok 15min).
  8. Piec 40-45 min lub do momentu, gdy pukając w chleb od spodu będzie słychać głuchy dźwięk. Przed pokrojeniem na kromki odstawić do ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. Zamiast jogurtu SKYR z łyżką octu jabłkowego można dodać maślankę
2. Piec w 220°c bez termoobiego ok 15 min, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec 20-25 min.
3. Zamiast miodu można dodać cukier, syrop klonowy lub melasę czy inny słodzik.
4. Dla urozmaicenia do ciasta można dodać pokrojone pomidory suszone lub zioła prowansalskie lub pestki dyni lub orzechy włoskie lub orzechy pecan lub sezam lub żurawinę lub czarnuszkę (ok 50g któregokolwiek z wymienionych składników)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy