thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 10min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
800 g
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 07/10/25
zmieniono dnia: 12/10/25

Składniki

CIASTO

  • 120 g mąki żytniej, typ 720
  • 30 g mąki pszennej, razowej, typ 1850
  • 350 g maki pszennej chlebowej, typ 650
  • 300 g wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 100 g zakwasu chlebowego, żytniego
  • 12 g soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sposób przygotowania
  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać 2min/37°C/obr.1.
  2. Dodać mąkę pszenną chlebową, mąke pszenna razową, mąkę żytnią, zakwasi i sól. Wyrobić Ciasto/4 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 1,5 godz. lub do momentu, aż podwoi objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Delikatnie odgazować i uformować bochenek, który można umieścić w koszyczku rozrostowym lub w naczyniu do wypieku chleba. Koszyczek lub naczynie z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. do wyrośnięcia. (np. w piekarniku rozgrzanym do 40°C.)
  4. Następnie rozgrzać piekarnik do temp.210°C i wytworzyć w nim parę. Chleb naciąć i spryskać letnią wodą. Piec 30 min. w temp. 210°C w zaparowanym wcześniej piekarniku. Po tym czasie zwiększyć temp. do 230°C i piec jeszcze 10 min. bez pary.
  5. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę, zwilżyć zimną wodą i zostawić do ostygnięcia.

Porady

W punkcie 2 można dodać kminek lub inne dodatki. Wówczas zaleca się zalać ziarna ciepłą lub gorącą wodą i odstawić na przynajmniej 30 min. Odsączone ziarna dodać pod koniec wyrabiania ciasta.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb wiejski na zakwasie i drożdżach

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy