3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb tostowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

  • 240 g wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdzy (5 g)
  • 30 g cukru brązowego
  • 30 g masła, plus dodatkowa porcja
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 6
    6min
    Czas całkowity 6min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie


    1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, brązowy cukier i masło, wymieszać 1 min/37°C/obr. 3.

    2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ Closed lid / Dough mode . Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 3 części, uformować w kule i ułożyć obok siebie na posmarowanej tłuszczem blasze (około 30 x 12 x 10 cm). Pozostawić w ciepłym miejscu do dalszego wyrośnięcia aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (około 30 minut). W czasie, gdy ciasto wyrasta, rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

    3. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszny, ale ja dałam mniej cukru...

    Zgłoszony przez elabroc na marca 1, 2017 at 19:45.

    Pyszny, ale ja dałam mniej cukru...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chciałabym przetestować przepis,mam ochotę na...

    Zgłoszony przez mireczka0407 na lutego 15, 2017 at 19:37.

    Chciałabym przetestować przepis,mam ochotę na taki chlebek.Cooking 1Po przeczytaniu przepisu i opinii,zastanawiam się po co dzielić ciasto na 3 części....czy one podczas pieczenia się łączą?

    I drugie ile mniej cukru brązowego można dać i ile drożdzy świeżych?Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry, proponuję dodać mniej cukru

    Zgłoszony przez BarbaraT27 na stycznia 11, 2017 at 18:01.

    Bardzo dobry, proponuję dodać mniej cukru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w smaku pyszny, ale też mi się trochę...

    Zgłoszony przez gosia555 na grudnia 19, 2016 at 13:16.

    w smaku pyszny, ale też mi się trochę kruszył...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Trochę się kruszył ale ok

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na listopada 5, 2016 at 12:32.

    Trochę się kruszył ale ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny , my też go jemy nie tylko w tostach

    Zgłoszony przez Mayka na października 30, 2016 at 11:35.

    Przepyszny , my też go jemy nie tylko w tostach tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja właśnie go upiekłam,

    Zgłoszony przez basiunia77765 na września 18, 2016 at 02:10.

    Ja właśnie go upiekłam, zobaczymy jutro jak to wspaniały chlebek jest :P tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek rewelacja!

    Zgłoszony przez katkol na września 15, 2016 at 22:04.

    chlebek rewelacja! tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ulubiony całej rodzinki,

    Zgłoszony przez esti-zet na września 6, 2016 at 01:01.

    Ulubiony całej rodzinki, nigdy kupnego chleba tostowego tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, nigdy więcej kupnego

    Zgłoszony przez LucynkaG na września 4, 2016 at 02:30.

    Super, nigdy więcej kupnego chleba tostowego! Gdyby wszyscy wiedzieli jakie to łatwe tmrc_emoticons.;)

    Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Ja również

    Zgłoszony przez nowy na lipca 25, 2016 at 12:03.

    Super przepis. Ja również rezygnuję z kupna chleba tostowego w sklepie. Spróbowałam zamiast wody dać mleko i równiez wyszedł bardzo smaczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek tostowy

    Zgłoszony przez iva41 na lipca 20, 2016 at 12:24.

    Bardzo dobry chlebek tostowy będę go piec  częściej. 

    Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek.Znikł w ciągu

    Zgłoszony przez hakimm na lipca 15, 2016 at 10:14.

    Super chlebek.Znikł w ciągu dnia.Niebo lepszy od kupnego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam Rewelacja! Już

    Zgłoszony przez kroza na czerwca 16, 2016 at 20:12.

    Potwierdzam

    Rewelacja! Już nie będę kupowała tego sztucznego ze sklepu! Też dałam 20 g świeżych drożdży!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek, polecam

    Zgłoszony przez pawbry na czerwca 10, 2016 at 08:03.

    Bardzo dobry chlebek, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny, polecam

    Zgłoszony przez MonikaSzczesniak na maja 10, 2016 at 14:18.

    Bardzo smaczny, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam , chleb bardzo

    Zgłoszony przez mamoska na kwietnia 2, 2016 at 19:22.

    Potwierdzam , chleb bardzo dobry zarówno świeży jak i tosty. Dodałam mniej cukru -20g i 20 g świeżych drożdży

    mamoska

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek przepyszny -polecam

    Zgłoszony przez gabik31 na marca 28, 2016 at 14:38.

    chlebek przepyszny -polecam tylko dobrze go nawilżyć po upieczeniu to będzie mięciutki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek, można go

    Zgłoszony przez Monisia75 na marca 22, 2016 at 10:43.

    Super chlebek, można go zrobić migiem tmrc_emoticons.) Po raz pierwszy jadłam chleb tostowy, który miał smak i nie był pompowańcem. Na stałe wszedł do naszej domowej przepisowni tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek

    Zgłoszony przez jenny12354@wp.pl na lutego 2, 2016 at 11:25.

    Super chlebek tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny chlebek!

    Zgłoszony przez itrs na stycznia 16, 2016 at 18:12.

    Fantastyczny chlebek!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybki sposób na chlebek na

    Zgłoszony przez nela25 na stycznia 4, 2016 at 21:09.

    Szybki sposób na chlebek na grzanki, długo utrzymał świeżość, ok. 4 dni. Ładnie wyrósł tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dałam 15 g i było ok

    Zgłoszony przez Kasiasrasia na listopada 8, 2015 at 09:16.

    Dałam 15 g i było ok tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo łatwy i smaczny

    Zgłoszony przez Kasiasrasia na listopada 8, 2015 at 09:15.

    Bardzo łatwy i smaczny  chlebek tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja dzieciaki się

    Zgłoszony przez cystyna na października 25, 2015 at 23:03.

    Rewelacja dzieciaki się zajadały, zresztą nie tylko one tmrc_emoticons.) spróbuję jeszcze z mąką orkiszowa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek 

    Zgłoszony przez marta32 na października 7, 2015 at 13:43.

    Bardzo dobry chlebek 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek! Właśnie robię

    Zgłoszony przez Takina na marca 25, 2015 at 20:08.

    Super chlebek!

    Właśnie robię drugi raz (zmniejszyłam ilość cukru i robię na dwie mniejsze foremki). Obawiam się, że tak jak ostatnio zniknie momentalnie.. Ja go wcinałam z samym masłem, dzieciaki, a dzieła dopełnił mąż po powrocie z pracy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super tostowy chlebek palce

    Zgłoszony przez ania3330607 na lutego 1, 2015 at 15:03.

    Super tostowy chlebek tmrc_emoticons.-) palce lizać. Bałam sie ze nie wyrośnie ze ta łyżeczka drożdży to za mało bo powoli rosło i ponad godzine ale w piekarniku nabrało rozmiarów tmrc_emoticons.-)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chleb. Czasami

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 23, 2015 at 13:12.

    Bardzo dobry chleb. Czasami trzeba dać mu dłużej porosnąć. Jak poczytałam , co zawiera sklepowy chleb tostowy, to ten przepis z pewnością zagości w mojej kolekcji tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis na super

    Zgłoszony przez Iwona2407 na stycznia 22, 2015 at 22:45.

    Świetny przepis na super chleb. Odkąd go piekę nie kupuję już tostowego w sklepie. Przynajmniej wiem, co jedzą dzieci. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry :)  Polecam.

    Zgłoszony przez iwonka_sz na września 28, 2014 at 10:28.

    Bardzo dobry tmrc_emoticons.)  Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Znika w godzinę Pyszny,

    Zgłoszony przez anastazja.k na maja 18, 2014 at 18:50.

    Znika w godzinę tmrc_emoticons.) Pyszny, puszysty i łatwy w zrobieniu! dzieciaki za nim przepadają bo jest mięciutki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wychodzi idealny !!! dzieci

    Zgłoszony przez Agulacz na marca 19, 2014 at 12:20.

    wychodzi idealny !!! dzieci go uwielbiają - 100 razy lepszy i zdrowszy niż sklepowy !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 30g wystarczy

    Zgłoszony przez magdasa79 na listopada 19, 2012 at 21:25.

    30g wystarczy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 30g wystarczy

    Zgłoszony przez magdasa79 na listopada 19, 2012 at 21:24.

    30g wystarczy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ile należy dać "normalnych"

    Zgłoszony przez elabonczak na lipca 24, 2012 at 11:26.

    a ile należy dać "normalnych" drożdży??

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja też wypróbowałam ten

    Zgłoszony przez Mahalia na lutego 22, 2012 at 20:12.

    ja też wypróbowałam ten przepis - chleb super - smakował wszystkim domownikom tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Również polecam - dotąd

    Zgłoszony przez MałgorzataRyba na lutego 22, 2011 at 20:28.

    Również polecam - dotąd najlepszy przepis na chleb tostowy.

    www.thermoprzepisy.pl

    www.vitasklep.pl

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, chleb

    Zgłoszony przez Gosiew na lutego 7, 2011 at 13:54.

    Świetny przepis, chleb znakomicie się kroi i jest przepyszny! Polecam nie tylko na grzankitmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze