3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb razowy


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 g mąki razowej
  • 10 g soli
  • 7 g drożdży suchych
  • 320 g wody letniej
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dodać do Closed lid. Wyrabiać ciasto przez 2:30 minuty za pomocą funkcji Dough mode. Wyjąć ciasto na  przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną pergaminem. Uformować bochenek. Zamiast tego mozna użyć foremki ale ja wolę chleb w takim kształcie. Przykryć bochenek szmatką i odstawić na godzinę. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i piec w takiej temperaturze przez 60 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawic do wystygnięcia na kratce.

    Razem z podanymi składnikami można dorzucić garść ziaren wedle uznania. Ja wrzucam moje ulubione otręby i siemię lniane i wtedy wyrabiam ciasto. Jednak sam chlebek w sobie jest smaczny, lekki i nie kruszy się.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz