3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb pszenno-żytni


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

150 ml mleka

  • 1 czubatych łyżek soli
  • 400 gramów mąka pszenna
  • 100 gramów mąka żytnia
  • 50 gramów drożdży
  • 150 gramów żurku
  • 170 gramów mleka
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wlać 170 ml mleka,150 ml  żuru i 50 gramów drożdży. Ustawić na 2min 37C na 1. Dodać 100 gramów mąki żytniej i 400 gramów pszennej i łyżkę soli ustawić na 2 min Ciasto Odstawic na 30 minut w ciepłe miejsce. Uformować bochenek odstawić na 15 minut, rozgrzać piekarnik do 240 C razem z 200 ml wody w małym żaroodpornym naczyniu. Piec 40 minut w 240 C. Smacznego.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • chlebek mega pyszny, pięknie pachnie żurkiem,...

    Zgłoszony przez niba81 na kwietnia 21, 2021 at 11:39.

    chlebek mega pyszny, pięknie pachnie żurkiem, jest wilgotny
    jeden z najlepszych jaki jadłam, robie od razu dwa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszotka. Piekę w formie keksowej....

    Zgłoszony przez Purpurka na stycznia 22, 2017 at 21:38.

    Chlebek pyszotka. Piekę w formie keksowej. Ładnie wyrasta i się nie kruszy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W książce w przepisach na

    Zgłoszony przez juraszek.marlena na stycznia 19, 2016 at 14:49.

    W książce w przepisach na chleb jest 40 gram drożdży na tą samą ilość mąki. Co kto... lubi można dać mniej. Mnie osobiście ta ilość odpowiada a większa ilość drożdży ma swój cel również ale to powinna pani wiedzieć

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ilość drożdży powalająca na

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 16, 2016 at 07:20.

    Ilość drożdży powalająca na taką ilość mąki ,można spokojnie dać 25- 30 g.Żur robi tu za młody zakwas 

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z butelki zwykły jak do

    Zgłoszony przez juraszek.marlena na stycznia 11, 2016 at 20:23.

    Z butelki zwykły jak do przygotowania zupy -żurku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaki żur dodajesz?

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na stycznia 10, 2016 at 07:23.

    Jaki żur dodajesz?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze