thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
8h 0min
Czas całkowity
8h 30min
porcja/porcje/porcji
25 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 03/02/15
zmieniono dnia: 03/02/15

Składniki

CIASTO

  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g zakwasu żytniego
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 200 g ciepłej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Włożyć wszystko do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiać 3min/Ciasto"Ciasto" . Następnie przełożyć do dużej miski i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyłożyć na delikatnie wysypany mąką blat, rozpłaszczyć usuwając pęcherzyki powietrza i złożyć jak kopertę. Uformować kulę. Następnie z ciasta należy uformować owalny placek, po czym zawinąć krótsze brzegi ciasta do środka i zwinąć placek jak roladę – wzdłuż dłuższego boku. Chleb przełożyć np. do owalnego kosza do wyrastania chleba lub innego naczynia, w którym chleb będzie wyrastał. Chleb można również uformować w okrągły bochenek i przełożyć do miski wyłożonej ściereczką i obsypanej mąką. Kosz przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin.

     

  2. PIECZENIE

    Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni – wraz z blachą do pieczenia. Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na gorącą blachę i szybkim ruchem naciąć go ostrym nożem w kilku miejscach. Następnie chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut – do czasu gdy chleb ładnie się zrumieni, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

     

     

     

Porady

Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika – na jego dno należy wrzucić kilka kostek lodu, by wytworzyła się para, która sprawi że skórka chleba będzie chrupiąca.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?