3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

10 osoba/osoby

skladniki na bochenek chleba

  • 500 gramów mąki pszennej, luksusowej typ 550
  • 300 gramów zakwasu żytniego
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 gramów cieplej wody
  • 6
    6h 30min
    Czas całkowity 6h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
  1. Mąkę wymieszać z solą, wodą i aktywnym żytnim zakwasem.Ciasto Wyrobić gęste i gładkie ciasto ok. 7-8 minut.



    Na początku wyrabiania ciasto powinno być dość rzadkie. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno stać się już bardzo plastyczne i sprężyste



    Gdyby jednak, po tak długim wyrabianiu, wciąż było zbyt rzadkie – można dodać jeszcze odrobinę mąki i dalej wyrabiać.



    Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.



    Po tym czasie ciasto wyłożyć na delikatnie wysypany mąką blat, rozpłaszczyć usuwając pęcherzyki powietrza i złożyć jak kopertę. Uformować kulę.



    Następnie z ciasta należy uformować owalny placek, po czym zawinąć krótsze brzegi ciasta do środka i zwinąć placek jak roladę – wzdłuż dłuższego boku.



    Chleb przełożyć np. do owalnego kosza do wyrastania chleba lub innego naczynia, w którym chleb będzie wyrastał. Chleb można również uformować w okrągły bochenek i przełożyć do miski wyłożonej ściereczką i obsypanej mąką. Należy jednak pamiętać, że chleb urośnie – naczynie powinno być więc większe.



    Kosz przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Chleb powinien wyraźnie urosnąć.



    Pieczenie



    Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni – wraz z blachą do pieczenia, program „góra + dół”.



    Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć na gorącą blachę (na blachę można położyć arkusz papieru do pieczenia) i szybkim ruchem naciąć go ostrym nożem w kilku miejscach.



    Następnie chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 30 minut – do czasu gdy chleb ładnie się zrumieni, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika – na jego dno należy wrzucić kilka kostek lodu, by wytworzyła się para, która sprawi że skórka chleba będzie chrupiąca.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • CHLEBEK BARDZO DOBRY MOŻNA DODAĆ TROCHĘ MNIEJ...

    Zgłoszony przez judytar na grudnia 9, 2016 at 19:37.

    CHLEBEK BARDZO DOBRY MOŻNA DODAĆ TROCHĘ MNIEJ ZAKWASU I 1 TOREBKĘ SUCHYCH DROŻDŻY . ROŚNIE DUŻO SZYBCIEJ I JEST ELastyczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze