Tu jesteś:
4
Składniki
Chleb pszenno-żytni II
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej, razowej
- 15 g drożdży świeżych
- 1 miodu, łyżeczka
- 300 g wody, ciepłej
- 1,5 łyżeczki soli
-
6
2h 30min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać miód, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, mąkę żytnią razową oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, usunąć papier do pieczenia, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/
*przepis ze strony https://domowysmakjedzenia.pl/
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz