3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni II


Wydrukuj:
4

Składniki

Chleb pszenno-żytni II

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej, razowej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 miodu, łyżeczka
  • 300 g wody, ciepłej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać miód, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, mąkę żytnią razową oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół). Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, usunąć papier do pieczenia, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Po więcej inspiracji zapraszam na mojego bloga https://madebymycha.pl/

*przepis ze strony https://domowysmakjedzenia.pl/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy