Składniki
35 plaster/plastry/plastrów
Na górę chleba
- troszkę ziaren słoniecznika, (nie konieczne)
- troszkę płatków owsianych, (nie konieczne)
- troszkę mleka, (nie konieczne)
- 0,5 litra ciepłej ( nie gorącej) wody
- 1 łyżeczki Miodu lub cukru
- 15 g suchych drożdzy lub 30g drożdzy świeżych
- 150 gramów mąki pszennej
- 350 gramów mąki orkiszowej
- 30 gramów słonecznika
- 20 gramów płatków owsianych ( drobnych)
- 1-2 łyżeczki soli
-
6
2h 20min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać miód i drożdze podgrzać 2min/37stC/obr.1
Dodać mąkę pszenną, makę orkiszową, pestki słonecznika, płatki owsiane i sół, wyrobić 3min/"Ciasto"
Ciasto przełożyć ( przelać) do innego naczynia, przykryć ściereczką o odstawić na 30 minut ( bardzo szybko rośnie).
Wymiary formy:
1 forma: 35x12 ( na zdjęciu )
lub 2 foremki: 20x10 będzie ciut niższe
Formę do pieczenia natłuścić, lub wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię, pędzelkiem posmarować wierzch mlekiem posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi, odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220st. C
Piec 10 minut w 220stC następnie zmniejszyć temperature do 200stC i piec dodatkowe 30 min. Podawać chleb wystudzony. Ewentualnie moźna po 40 minutach wyciągnąc chleb z formy, wstawić ponownie do piekarnika na kratkę i piec od 5-10min żeby podpiec boki.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis pochodzi ze strony: //ulubioneprzepisy.com/2014/04/24/chleb-pszenno-orkiszowy-na-drozdzach/ dodałam tylko płatki owsiane.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPiekłam dwa razy i za każdym razem zakalec
Piekłam dwa razy i za każdym razem zakalec
Chleb wyszedł super!
Chleb wyszedł super!
Super chlebek
Super chlebek
Pięknie rośnie i szybko. Smaczny delikatny i...
Pięknie rośnie i szybko. Smaczny delikatny i chrupiące. Ja posmarowalam mlekiem owisianym i posypałam dynią-pycha!
Bardzo dobry chlebek, puszysty. Częsty gość na...
Bardzo dobry chlebek, puszysty. Częsty gość na moim stole. Polecam
Chlebek Super smaczny ,nie kruszy sie ,wilgotny...
Chlebek Super smaczny ,nie kruszy sie ,wilgotny skorka chrupiąca
PYCHA!!!
Smak świetny,ale czy środek
Smak świetny,ale czy środek ma być taki lepki i mokry?Czy to zakalec?
Najlepszy jaki jedliśmy, a
Najlepszy jaki jedliśmy, a wypróbowanych było już wiele! Pyszny!!! Polecam!!
Chleb bardzo dory , skórka
Chleb bardzo dory , skórka chrupiąca. Ja dodałam jeszcze len, i czarnuszkę. I nie trzeba dodatkowo podpiekać boczków , u mnie boki były upieczone ładnie. Proponuję aby dłyżej rósł. ja zostawiłam go na 30 min. nie 15min
Chleb rzeczywiście niezły.
Chleb rzeczywiście niezły. Dodałam zamiast słonecznika żurawinę. Pycha. Chleb się nie rozpada i ma zawartą konsystencję (dobrze się kroi na krajalnicy). Trudno jest jednak na nim równomiernie rozsmarować masło, "odkleja się", nie jest to jednak większy problemem przynajmniej dla mnie.
dodaję do wypróbowania
dodaję do wypróbowania