3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach


Wydrukuj:
4

Składniki

35 plaster/plastry/plastrów

Na górę chleba

  • troszkę ziaren słoniecznika, (nie konieczne)
  • troszkę płatków owsianych, (nie konieczne)
  • troszkę mleka, (nie konieczne)

  • 0,5 litra ciepłej ( nie gorącej) wody
  • 1 łyżeczki Miodu lub cukru
  • 15 g suchych drożdzy lub 30g drożdzy świeżych
  • 150 gramów mąki pszennej
  • 350 gramów mąki orkiszowej
  • 30 gramów słonecznika
  • 20 gramów płatków owsianych ( drobnych)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać miód i drożdze podgrzać 2min/37stC/obr.1

  2. Dodać mąkę pszenną, makę orkiszową, pestki słonecznika, płatki owsiane i sół, wyrobić 3min/Ciasto

  3. Ciasto przełożyć ( przelać) do innego naczynia, przykryć ściereczką o odstawić na 30 minut ( bardzo szybko rośnie).

  4. Wymiary formy:

    1 forma: 35x12 ( na zdjęciu )

    lub 2 foremki: 20x10 będzie ciut niższe

    Formę do pieczenia natłuścić, lub wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, zwilżonymi wodą dłońmi wygładzić powierzchnię, pędzelkiem posmarować wierzch mlekiem posypać słonecznikiem i płatkami owsianymi, odstawić na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220st. C

  5. Piec 10 minut w 220stC następnie zmniejszyć temperature do 200stC i piec dodatkowe 30 min. Podawać chleb wystudzony. Ewentualnie moźna po 40 minutach wyciągnąc chleb z formy, wstawić ponownie do piekarnika na kratkę i piec od 5-10min żeby podpiec boki. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis pochodzi ze strony: //ulubioneprzepisy.com/2014/04/24/chleb-pszenno-orkiszowy-na-drozdzach/ dodałam tylko płatki owsiane. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Piekłam dwa razy i za każdym razem zakalec

    Zgłoszony przez EdytaKK na września 6, 2019 at 10:04.

    Piekłam dwa razy i za każdym razem zakalec tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wyszedł super!

    Zgłoszony przez miros na września 16, 2018 at 22:53.

    Chleb wyszedł super! tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek

    Zgłoszony przez klabob na września 10, 2018 at 18:15.

    Super chlebek

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pięknie rośnie i szybko. Smaczny delikatny i...

    Zgłoszony przez Oliwer2010 na kwietnia 13, 2017 at 23:20.

    Pięknie rośnie i szybko. Smaczny delikatny i chrupiące. Ja posmarowalam mlekiem owisianym i posypałam dynią-pycha!Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek, puszysty. Częsty gość na...

    Zgłoszony przez shangree na lutego 23, 2017 at 13:55.

    Bardzo dobry chlebek, puszysty. Częsty gość na moim stole. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek Super smaczny ,nie kruszy sie ,wilgotny...

    Zgłoszony przez Mona1004 na lutego 2, 2017 at 12:20.

    Chlebek Super smaczny ,nie kruszy sie ,wilgotny skorka chrupiąca

    PYCHA!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak świetny,ale czy środek

    Zgłoszony przez Mac na lipca 27, 2016 at 16:56.

    Smak świetny,ale czy środek ma być taki lepki i mokry?Czy to zakalec?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy jaki jedliśmy, a

    Zgłoszony przez a-n-n-a na lipca 18, 2016 at 00:14.

    Najlepszy jaki jedliśmy, a wypróbowanych było już wiele!tmrc_emoticons.;) Pyszny!!!tmrc_emoticons.) Polecam!!tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb bardzo dory , skórka

    Zgłoszony przez kokardka123 na października 16, 2015 at 21:03.

    Chleb bardzo dory , skórka chrupiąca. Ja dodałam jeszcze len, i czarnuszkę. I nie trzeba dodatkowo podpiekać boczków tmrc_emoticons.;) , u mnie boki były upieczone ładnie. Proponuję aby dłyżej rósł. ja zostawiłam go na 30 min. nie 15min

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb rzeczywiście niezły.

    Zgłoszony przez JolaGąs na kwietnia 30, 2015 at 08:31.

    Chleb rzeczywiście niezły. Dodałam zamiast słonecznika żurawinę. Pycha. tmrc_emoticons.) Chleb się nie rozpada i ma zawartą konsystencję (dobrze się kroi na krajalnicy). Trudno jest jednak na nim równomiernie rozsmarować masło, "odkleja się", nie jest to jednak większy problemem przynajmniej dla mnie. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dodaję do wypróbowania

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na kwietnia 19, 2015 at 11:02.

    dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze